Közgyűlés a centenárium évében

142 egyesület képviseltette magát a Magyar Lovassport Szövetség közgyűlésén a Nemzeti Lovardában. Az esemény levezetésére Lázár Vilmos elnök prof. dr. Sótonyi Pétert kérte fel.

Prof. dr. Sótonyi Péter köszöntőjében emlékeztette a megjelenteket, hogy ők képviselik most Magyarország lovasait. Megemlékezett arról, hogy pontosan száz évvel ezelőtt alakult meg a Lovas Szövetség jogelődje, ami az elmúlt évek alatt számos történelmi vihart élt meg.

Lázár Vilmos elnök köszöntőjében megköszönte a részvételt a megjelenteknek. Elmondta, különleges alkalom a mostani, hiszen a magyar lovassport két olimpiai kvótával is rendelkezik.

Az idei évet a Szövetség teljes egészében a centenáriumi évfordulónak szenteli. A februárban megtartott nagyszabású Gálára Ingmar de Vos, a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke is ellátogatott, ez is mutatja, hogy hazánk visszakerült a lovassportok nemzetközi térképére – emelte ki az elnök.

 1. kiemelkedő eseményei lesznek a CSIO a Nemzeti Lovardában, illetve a Szilvásváradon megrendezésre kerülő Négyesfogathajtó Világbajnokság, ami szintén jubileum, hiszen pontosan negyven éve zajlott ott az a nagy sikerű VB, ahol az első öt helyezett magyar volt. Az eseményt a Magyar Lovassport Szövetséggel szoros együttműködésben a Nemzeti Rendezvényügynökség szervezi.

Lázár Vilmos megköszönte az elnökség munkáját, akiknek, mint mondta, nem a pozíció, hanem a közösség a fontos, ezért dolgoznak folyamatosan újabb források megszerzéséért és szakmai programok indításáért.

2023-ban is folytatódott a lovassport fejlődése

A 2023-as év szakmai beszámolóját Stróbl Dorottya ismertette.

A lovassportokban 710 egyesület 3272 versenyzője 900 versenynapon, 67.241 alkalommal lépett pályára, továbbá a szabadidős versenyek 176 versenynapján 3973 szabadidőlovas versenyzett. Ez emelkedés a 2022-es év adataihoz képest.

Két szakágban került sor tisztújításra. Velkei József lemondását követően a fogathajtók Jámbor Vilmosnak és egy új szakbizottságnak szavaztak bizalmat. A lovastusa szakágban is a korábbi elnök, dr. Bakonyi Imre lemondását követően került sor tisztújításra. A szakág élére Kollár Csabát, a Ludovika Huszárlovarda vezetőjét választották.

 1. kiemelkedő nemzetközi versenyeredményei:
 • Első helyen kell az eredmények között kiemelni a kettesfogathajtó csapat, illetve Hölle Martin sikerét. A Hölle Martin, Osztertág Kristóf és ifj. Fekete György összeállítású magyar csapat sorozatban ötödik alkalommal nyerte el a világbajnokságon a csapat aranyérmet. Hölle Martin sikersorozata szintén töretlen, hiszen negyedik alkalommal állhatott fel a világbajnoki dobogó legmagasabb fokára.
 • A lovastornász Németh Blanka az ötödik helyen végzett a Lovastorna Világkupa döntőjén Omahában.
 • A díjugrató lovasok között a 23 éves ifj. Szuhai Péter a felnőttek mezőnyében 42. helyen zárt a milánói Európa-bajnokságon.
 • Szuhai Rodrigó gyermek kategóriában az Európa-bajnokságon hatodik helyezett lett.

A 2023. év az olimpiai kvótaszerzés jegyében telt. Lovastusa szakágban Kaizinger Balázsnak sikerült az egyéni kvóta megszerzése, dr. Fonyódi Ildikó pedig egyéni paralimpiai kvótát szerzett. A csapatversenyben díjugratásban és díjlovaglásban is a tartalékos helyen zártak a magyar lovasok, csak néhány hibaponttal, illetve százalékkal lemaradva a csapatkvóta megszerzésétől.

Az Edzői-oktatási Bizottság irányításával működő edzői vizsgarendszerben hat vizsgán tizenkét edzőjelölt tett sikeres vizsgát és hét edzőnek sikerült a magasabb szintre lépés.

Az NLSF Program szakmai- és gazdálkodási tervének végrehajtásáért felelős szakmai bizottság az alábbi kiemelt fontosságú szakmai és pénzügyi kérdésekben hozott döntéseket:

 • A díjugrató válogatott támogatása (bérelt és saját lovakkal) az olimpiai kvalifikációs csapatversenyig és az azt követő Európa-bajnokságon.
 • A vásárolt lovak felversenyeztetése, döntés az elhelyezésükről tehetséges fiatal lovasok bevonásával.
 • A szerződött partnerrel szembeni szerződésmódosítás követeléseinek végrehajtása.
 • Jótállási feltételek végrehajtása (lócserék)
 • A díjlovagló válogatott támogatása az olimpiai kvalifikációs versenyig és az Európa-bajnokságon.
 • Egyéni versenyzők támogatása év végéig az olimpiai kvótaszerzés érdekében.
 • Fonyódi Ildikó paradíjlovas támogatása a paralimpiai kvótaszerzés érdekében.
 • A lovastusa válogatott támogatása az olimpiai kvótaszerzés és minősülés érdekében.
 • A kvótaszerzésben esélyes egyéni versenyzők (Kaizinger Balázs, Losonczy Anikó, Pachl Benedek) támogatása év végéig.
 • A kettes- és négyesfogathajtó válogatott támogatása.
 • Eszközbeszerzések a válogatott sportolók részére.
 • Fogathajtó edzőtáborok szervezése a felnőtt és utánpótlás korosztály számára.

Támogatott, kiemelt nemzetközi versenyek zajlottak Bábolnán, a Nemzeti Lovardában, Máriakálnokon, Pilisjászfalun, Fóton, Vecsésen, Bugacon és Szilvásváradon.

A kiemelt versenyeken kívül a kaposvári Pannon Lovasakadémia, a Nemzeti Lovarda és a pilisjászfalui Unikornis Lovarda rendeztek nemzetközi versenyeket. Rendkívül sikeres volt a FEI Fiatal lovas és U25 Európa-bajnokság és a C csoport olimpiai kvalifikációs csapatverseny Pilisjászfalun. A kaposvári Lovasakadémia pedig három megrendezett lovastusa viadallal a legfontosabb versenyhelyszínné lépett elő a szakágban.

Agrárminisztérium támogatásának köszönhetően a nemzeti versenyek, szakmai napok, edzőtáborok rendezői, illetve a magyar tenyésztésű lovak sporteredményei is forráshoz jutottak. Hét szakágban 53 versenyhelyszín, 39 egyesület szervezésében 57 műhelyprogram és 42 tulajdonos 59 hazai tenyésztésű lovának versenyeredménye kapott támogatást.

A Szövetség az elmúlt évben is biztosította az érmeket minden szakág bajnokainak, valamint válogatott sportolói számára az egyedi tervezésű formaruhát.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az utánpótlás-nevelésben aktív lovas edzők is támogatáshoz jutottak. A Szövetség az ország minden régiójából igyekezett kiválasztani azt a hét edzőt, akik megfelelő létszámú tanítványt regisztrálnak, eleget tesznek az edzői továbbképzéseken való részvétel követelményének és megfelelő szintű edzői végzettséggel rendelkeznek. A 2023. évben támogatott utánpótlás edzők: Dallos Zsófia, Füzér Gábor, Horváth Gábor, Janik Attila, Kovács Zoltán, Lóránt Attila, Pachl Péter, Schaller Gábor, Stelczer Viktor, Villányi Krisztina.

Tizedik éve működik sikeresen a Magyar Lovassport Szövetség utánpótlás-nevelési programja, a Talent Program. A 2023-24 évi szezon a három olimpiai szakág 41 utánpótlás korú lovasának részvételével, külföldi és hazai szakemberek bevonásával zajlott.

A szabadidős szakág egyre aktívabb és jelenleg a legdinamikusabban fejlődő szakág, ami kiváló kommunikációval egyre szélesebb közönséghez jut el. Szakmai terveinek és internet alapú nevezési rendszerének működtetése a Szövetség sportágfejlesztési stratégiájának része.

Az informatikai fejlesztéseknek köszönhetően a Szövetségi adatbázisban tárolt eredmények könnyen hozzáférhetővé válnak a felhasználók részére. 2024. május 2-tól már minden ügyfélkaput használó felhasználó számára elérhetővé vált a „hunhorse” adatelemző felület, ami az ingyenes tesztidőszakot követően több csomagot kínáló előfizetéses rendszerben fog működni, és angol nyelven is elérhető lesz.

A Szövetség 2022. évi díjazottjai 2023-ban a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Olimpiai Minősítő Díjugrató Verseny alkalmával, a Nemzeti Lovardában vehették át kitüntetéseiket. Az ünnepélyes eseményen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is megjelent.

Az elmúlt évben a sportdiplomáciai aktivitás részben személyesen, részben az online térben zajlott. Stróbl Dorottya főtitkár és dr. Jármy Miklós nemzetközi kapcsolatokkal megbízott elnökségi tag személyesen vett részt az októberben Prágában rendezett EEF közgyűlésen, ahol Rátky Emőkét négy évre az EEF EU-Bizottságába (EU Committee) választották. Az FEI 2023. évi közgyűlésére Mexikóvárosba költséghatékonyság okán nem utazott magyar delegáció. A Közgyűlés Stróbl Dorottyát négy évre az FEI Jelölő Bizottságába (Nomination Committee) választotta.

Az Európai Lovas Szövetség 2022-ben EU Erasmus pályázatot nyert. Az EYLE Program keretein belül a Svédországban és Hollandiában évek óta jól működő „Young Leader Program” bevezetését és hosszútávú fenntarthatóságát kell a három pilot országnak (Norvégia, Bulgária, Magyarország) megvalósítani. A „Lovas Apród Program” 2023 őszén az ország hét különböző pontján található lovardában indult útjára és közel százötven gyermek vesz benne részt. A pályázat megvalósítása 2025 szeptemberig tart. A cél, hogy a program fenntarthatóvá váljon Magyarországon és akár az iskolai lovaskultúra oktatás szerepét is betöltse. A program megvalósításában és működtetésében Kovács Eszter vállalt oroszlánrészt.

A szakmai beszámolót Szotyori Nagy Kristóf egészítette ki az egyes szakágakban elért legkiemelkedőbb eredmények felsorolásával.

A Magyar Lovassport Szövetség tulajdonában lévő gazdasági társaságok működéséről dr. Jármy Miklós és Fábiáncsics Gábor számolt be.

Dr. Jármy Miklós a 100%-ban a Lovas Szövetség tulajdonában álló NLSF Kft. tevékenységét ismertette. 2023-ban 682 millió forint támogatás elköltésére, befektetésére került sor. Az olimpiai kvótaszerzés volt a legfontosabb feladat, de emellett jelentős támogatást kapott a fogatsport is. A megvásárolt lovak és eszközök tovább szolgálják a sportot.

A program saját lóval készülő, eredményes sportolók számára is jutatott támogatást, díjugratásban négy, lovsatusában két versenyző számára.

A megvásárolt ugrólovak kihelyezése pályázati rendszerben történt, a fő szempont a válogatott eredményes szereplése, illetve az utánpótlás lovasok eredményeinek támogatása volt.

A programban szereplő kancákból kinyert embriók online aukción kerültek értékesítésre, ennek bevétele szintén a program céljait szolgálta.

A program lezárultával a Bizottság eljuttatta az elszámolást a Honvédelmi Minisztérium Sportállamtitkárságára. Dr. Jármy Miklós megköszönte a Bizottságban résztvevők munkáját.

A Nemzeti Lovarda működéséről Fábiáncsics Gábor adott áttekintést, aki 13 éve áll a létesítmény élén. A Tattersall 50%-ban a Magyar Lovassport Szövetség, 50%-ban a Nemzeti Lovardáért Alapítvány tulajdonában van.

2023 folyamán a létesítményben összesen 160 napon volt rendezvény – ez az utóbbi 13 év legmagasabb száma. 26 verseny, 70 versenynap, 12.000 feletti start, három szakágban öt rajtengedélyvizsga és 70 egyéb rendezvény az esztendő mérlege.

A könyvvizsgálói jelentést dr. Himber Péter független könyvvizsgáló, a Felügyelőbizottság jelentését Nagy Lajos, a bizottság elnöke tárta a közgyűlés elé.

Stróbl Dorottya ismertette a 2023-as év pénzügyi beszámolóját és közhasznúsági jelentését, a Szövetség weboldalán közzétett mérleget több részletes táblázattal kiegészítve, majd hasonló formában mutatta be a 2024-es pénzügyi tervet is. A hazai lovassport legjelentősebb támogatói továbbra is a Honvédelmi Minisztérium és az Agrárminisztérium, a támogatásokról a Szövetség már megkapta a tájékoztatást. A 100 éves évfordulóra készül a magyar lovassport történetét feldolgozó könyvsorozat negyedik kötete, ami az 1972-96 közötti időszakot öleli fel. Az ünnepélyes könyvbemutatóra a tervek szerint a versenyszezon végén kerülhet sor.

A Pellet Hungary LSE által benyújtott alapszabály-módosítási javaslat a kidolgozó által vártnál jelentősen nagyobb hatást indukált. Lázár Vilmos elnök egyetértett abban, hogy szükség van a változásokra többek között a módosítani kívánt pontokban, de sokkal inkább a Lovas Szövetség teljes alapszabályának alapos átvizsgálására és frissítésére. Vállalása szerint a Szövetség haladéktalanul megkezdi a munkát és őszig, de legkésőbb a következő közgyűlésig a tagság elé terjeszti a javasolt módosításokat.

A közgyűlés a már megszokott módon ezúttal is rendkívül interaktív formában zajlott, a megjelentek részéről számos hozzászólás érkezett az egyes napirendi pontokhoz.

A napirendet dr. Burucs Balázs és Jámbor Vilmos, a Fogathajtó Szakág elnökének felszólalása zárta.

A közgyűlés zárásaként Dallos Gyula miniszteri biztos arra emlékeztette a megjelenteket, hogy rengeteg kiváló ember van a lovas társadalomban, de csak az alkotó nyugalom és a konstruktív beszélgetések nyithatnak kaput a megoldásra.

 

Megemlékezések

Dr. Bodó Imre: Az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési Tanszékének professzor emeritusa, a Debreceni Agrártudományi Egyetem Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszékének professzora, a Magyar Szürkemarhatenyésztők Egyesülete és a Furioso North Star Lótenyésztő Egyesület tiszteletbeli elnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének egykori elnökségi tagja.

Borongics József: ismert és népszerű alakja volt a magyar lovassportnak. Nagyvonalú támogatóként lehetővé tette, hogy 2009-ben a díjugrató magyar bajnokságon egy vadonatúj személygépkocsit nyerhessen a felnőtt bajnok, ezzel mai napig tartó hagyományt teremtett. Lovastusában és díjugratásban amatőr versenyzőként és lótulajdonosként tevékenykedett.

Bőr Attila: Díjugrató versenyzőként, majd a legprofesszionálisabb segítőként egész életét a lovaknak áldozta. 2021-ben Best Groom kitüntetésben részesült.

Dr. Eőry István: nem csak a magyar lovastorna hanem teljes lovas életünk alkotó személyisége volt, egyesfogathajtásban kétszeres magyar bajnoki címet ért el. Számos kitüntetése közül a legbüszkébb a Magyar sportért érdemrendre volt.

Dr. Gaál Szabolcs: a Kincsem Nemzeti Kft. és jogelődje, a Magyar Lóverseny Közös Vállalat korábbi igazgatója. A lósport minden területét évtizedeken át szolgálta.

Frank József: A 60-as években a Budapest Honvéd válogatott versenyzője volt, dr. Kollár Kornél tanítványa, ifjúsági és felnőtt lovasként hazai versenyeken és Európa-bajnokságokon is eredményesen szerepelt. Szép és eredményes lovaglásait több szakkönyvben méltatták.

Geiger József: 1966-ban végzett az Óvári Egyetemen, a Lovasiskola és Sport Klub alapításától (1963) részt vett annak rendezvényein, aktív lovas volt hosszú éveken keresztül. Az agrárium mellett a vadászat, a ló- és lovassportok iránti szeretet határozta meg az életét.

Hegedűs Zsolt: A Bábolnai Telivérménes vezetője. Minden tőle telhetőt megtett a kollégáiért, a lovakért és a ménes jó hírnevéért. Munkásságának köszönhetően fontos nemzetközi kapcsolatok alakultak ki.

Horváth István: Fiatal korában a Dunántúlon, később Kiskunhalason lovagolt, majd visszatért Simontornyára, Sáripusztára, végül Lajoskomáromba. Kedvenc lovával, Quattróval nagyon sok sikeres versenyt teljesítettek. A jelenkor díjugratóinak megmutatta, hogy 70 fölött is lehet a díjugratást szeretni.

Kakuk József: A Nógrád vármegyei lovasélet egyik legmeghatározóbb személyisége 18 éven keresztül rendezte a korszak egyik legkiemeltebb díjazású versenyét, a Toyota Kupát Somoskőújfalun. Kiemelten ápolta a vármegyében született olimpiai bronzérmesünk, Platthy József emlékét, akiről lovas stadiont nevezett el 2006-ban és emlékművet állíttatott.

Kiss Nándor: Fogathajtó, a Nagylóki Lovas Egylet elnöke, a megyei versenyek mindig jó kedélyű résztvevője, aki a megyei fogathajtó életet elhivatottságával szolgálta.

Lovász József: mesteredző, a Mezőszilas, az Epona Lovasklub, majd az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad egykori versenyzője, akinek munkáját a Magyar Lovassport Szövetség 2022. évben Gróf Széchenyi István Emlékéremmel ismerte el. Díjlovagló országos bajnok, egy korszak legeredményesebb díjlovasa. Tanítványait bajnoki aranyérmekhez, válogatott sikerekhez vezette.

Mórocz János: 2000-től segédhajtóként kezdte el a fogathajtó sportot, 2002-ben átült a bakra és póni négyesfogatával kétszer is magyar bajnok lett, majd kettes és négyes pónifogat kategóriában Fedettpályás Magyar Bajnok. 2007-ben és 2009-ben a magyar csapat tagjaként póni négyesfogattal indult világbajnokságon. 2011-ben visszavonult az élvonalbeli versenyzéstől, de C kategóriás, illetve fedeles versenyek aktív résztvevője volt.

Nyúl Zoltán: A magyar- és a nemzetközi fogathajtás kiemelkedő személyisége. Kétszeres magyar fogathajtó bajnok, kétszeres magyar hajtóderby győztes. 1996 óta tagja a magyar fogathajtó válogatottnak. Hat világbajnokságon indult, többszörös világbajnok: két csapat arany- és egy ezüstérem mellett két egyéni világbajnoki bronzérmet is szerzett. A kecskeméti Hírös Lovas Klub versenyzője, 1999-ben és 2003-ban Bács-Kiskun megye legjobb sportolójává választották, öt alkalommal lett Bács- Kiskun megye legjobb lovas sportolója. Lovassportban az Év sportolója címet 2003-ban nyerte el.

Schmid Noémi: Versenyzőként, időmérőként, versenybíróként, versenyirodaként állandó résztvevője volt lovas versenyeinknek.

Toldi Sándor: kettesfogathajtó magyar bajnok, Juhász László fogathajtó világbajnok egykori segédhajtója. 1984-ben magyar bajnoki címet és Derby győzelmet szerzett kettesfogat kategóriában. Hosszú éveken át sikeresen versenyzett itthon és külföldön is. Az aktív versenyzés után fogatbíróként tevékenykedett.

Tóth István, Totya: A ’70-es években öttusázóként a Nemzeti Lovardában Tóth Béla és Szabácsi István tanítása mellett került be a lovak világába, ami meghatározta az életét. Kaszkadőrként, lovasszakemberként lovas világunk szinte minden részén alkotott, sikereket ért el. A mindig mosolygó, jó humorú, fiatalos Totyát 2022-ben lovasbaleset érte, amelyből már nem tudott felgyógyulni.

Tóthné Héczey Katalin: A lovastorna szakág korábbi elnöke, bírója, vezetőbírója. 1992-ben ismerkedett meg a lovastornával, amikor fia, Tóth Benedek Máté elkezdte a sportot. Bíróként számos ország több mint 80 nemzetközi versenyen vett részt, 2012-ben tagja volt a le mans-i világbajnokság bírói testületének is. A lovastorna szakág vezetését 2002-ben vette át, munkássága során növekedett a versenyzők létszáma, a magyar versenyzők folyamatosan jelen voltak a rangos nemzetközi versenyeken és a lovastornának a legeredményesebb magyar lovas szakágak közé is sikerült bekerülnie.

Napirend

 1. Jegyzőkönyvvezető, hitelesítők, Szavazatszámláló Bizottság megválasztása
 2. Elnöki köszöntő
 3. Megemlékezések
 4. 2023. szakmai beszámoló
 5. Könyvvizsgálat eredménye (a könyvvizsgáló beszámolója)
 6. Felügyelőbizottság jelentése
 7. Tájékoztatás a Magyar Lovassport Szövetség tulajdonában lévő gazdasági

társaságok működéséről

 1. 2023-as év pénzügyi beszámoló és Közhasznúsági jelentés
 2. 2024. évi pénzügyi terv
 3. Alapszabály-módosítási javaslat a Pellet Hungary LSE beadványa alapján
 4. Egyebek
 • dr Burucs Balázs felszólalása
 • Jámbor Vilmos felszólalása

További információ:

A közgyűléssel kapcsolatos dokumentumok a Magyar Lovassport Szövetség oldalán » https://lovasszovetseg.hu/2024/04/22/19351/

A közgyűlésről készült videófelvétel megtekintése » https://www.facebook.com/riderline.hu/videos/1099772821273091

 

 

Magyar Lovassport Szövetség