Kulcsár Győző a csapatversenyre már nem maradhat Moszkvában

Szász Emese és Kulcsár Győző. Fotó: JochaPress

Szász Emese és Kulcsár Győző. Fotó: JochaPress

A négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, Kulcsár Győző edzői sikereit túl hosszú lenne felsorolni. A lényeg: a jövő heti, moszkvai vívó világbajnokságra hiába készít fel három párbajtőröző hölgyet is, mégsem lehet ott az olimpiai kvalifikációt is jócskán befolyásoló csapatversenyen.

Minden idők legeredményesebb magyar olimpiai bajnokai sorában Kulcsárt egyértelműen csak Gerevich Aladár, Kovács Pál, Kárpáti Rudolf, Keleti Ágnes és Egerszegi Krisztina előzi 7, 6, illetve 5 ötkarikás elsőséggel.

A 75 éves, kitűnő állapotban lévő mesteredzőt a vasárnapi indulás előtt kérdezte a jochapress.hu. Kulcsár Győző akkreditációja csak az egyéni versenyekre szól, így a szakembernek a csapatverseny előtt haza kell utaznia.

– Ilyen jól állunk szakemberek dolgában, hogy Önre nincs szükség a csapatversenyen?
– Erről talán Csampa Zsoltot, a szövetség elnökét kellene megkérdeznie. Ez az utóbbi években már rendszeresen így működik. Holnap lehet, hogy azt is megérem: itthonról kell várnom az eredményeket, amit az általam felkészített női párbajtőrözők elérnek.

– Elég nagy létszámú csapatot kell utaztatnia a szövetségnek. Talán anyagi megfontolások miatt takarékoskodik a vezetés?
– Ugyan kérem. Van a küldöttségben most is olyan edző, akinek három, innen-onnan összeszedett „tanítványa” van, ő mégis kinn lehet végig. De mondok ennél sokkal érdekesebbet is: a néhány hete a svájci Montreux-ben megrendezett Európa-bajnokságon a 24 versenyző mellett 28-30, különböző címen utazott vezető volt jelen. Tehát egészen biztosan több vezető, mint versenyző…

– Akkor ha nem az anyagiakon múlik az Ön jelenléte, nézzük a szakmai oldalt.
– Egyéniben minimum 15 olyan vívónő található, akik közül bárki bekerülhet az első négy közé. Ebbe a körbe tartozik Szász Emese is, akit immár másfél évtizede én készítek fel.

– Akinek átlagot meghaladó tehetségét senki nem vitatja, s aki már régen tartozik Önnek egy kiugró szerepléssel valamelyik világversenyen.
– Nem nekem, önmagának tartozik ezzel! De ha választhatnék, ne Moszkvában, inkább Rióban produkáljon valami extra nagyot…Egyébként ő nem csak egyéniben kellene jól vívjon, hanem csapatban is. Hiszen ez a világbajnokág háromszoros szorzóval adja a pontokat, és így jelentősen befolyásolhatja a kvótaszerzést. Én nem lehetek ott, nem adhatok tanácsokat, hanem az utólagos elmondásokra kell szorítkoznom. Ami ugye nem egészen azonos a helyszíni tapasztalatokkal?

– Szász Emese, Budai Dorina és Antal Emese mit tehet a csapat jó szerepléséért? Mire számíthatunk ezen a vonalon?
– Rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, melyben a románok, oroszok, kínaiak, koreaiak, észtek, olaszok és még mások is képesek lehetnek kiugró teljesítményre. Ezek között kellene a mieinknek megállni a helyüket. Márpedig azt mindenki tudja, hogy ennek az együttesnek Szász a motorja, a többiek nem tudják megnyerni a meccseket. Szásszal szemben viszont mindenki elsősorban az időre játszik, Emesének pedig szinte folyamatosan kockáztatnia kell.

– Esetleg konkrét fejleményeket-elvárásokat is megfogalmazna?
– Szásznak egyéniben legalább az első nyolcba,. de inkább az első négybe kellene kerülnie, a többiektől már a legjobb 16 közé jutás is komoly eredmény lehet. Csapatban pedig még nehezebb bármit is mondani. Majd megtudom, ha bemondják a hírekben…

Forrás: www.jochapress.hu – RSS