Kupa és banán

Nagy érdeklődés közepette, hét korosztályban több mint 1200 kis kézilabdázóval rendezték meg Dunaújvárosban hétfőn-kedden a 11. Üstökös-kupát. A szervezők jó hangulatúnak és szakmailag is sikeresnek értékelték a kétnapos tornát.

UP-info Könnyű a számokkal megbabonázni az olvasót, de tényleg nehéz elmenni amellett, hogy két nap alatt 27 egyesület 88 csapatának nagyjából 1200 fiatalja 191 mérkőzést játszott a tizenegyedszer megrendezett Üstökös-kupán, Dunaújvárosban. A viadalon olyan nagynevű egyesületek is elindultak, mint a Győr, a Debrecen, a Fehérvár, a Pick Szeged vagy a házigazda Dunaújváros.

Mint ahogyan egészen kicsi településekről is érkeztek együttesek:

ustokos_kupa

Két napig a kézilabdáé volt Dunaújváros  •  Fotó: Dunaujvaros Online

„Például Kocsola községből. A testnevelőtanár azt mondta, nem tudja, hogy jövőre lesznek-e elegen, de szeretnének ismét jönni – érzékeltetni egyszerre a nehézségeket és a népszerűséget Németh Miklós, a szervező Fejér megyei szövetség főtitkára. – Mindig is az volt a célunk, hogy olyan csapatok játsszanak egymás ellen, amelyek a gyermek- vagy serdülőbajnokságban régiós alapon nem futnak össze. Továbbá, hogy a jelentősebb egyesületek könnyebben figyeljenek fel az ügyes játékosokra.”

A különböző képességű csapatok között néha törvényszerűen nagyobb különbség alakult ki, ugyanakkor a legtöbbször – név ide vagy oda – kiegyenlített csatáknak lehettek szemtanúi a szurkolók. Ahogyan Németh fogalmaz, az U13-as vagy U14-es lányok között nem volt kérdés, hogy a nívósabb egyesület győz, de példaként említi a Rácalmást, amely az U10-U11-es fiúk összevont kategóriájában a második tudott lenni.

„Szakmailag és a hangulatot nézve is sikeres volt a viadal – folytatja Németh. – Olykor parázs meccset vívtak a felek, a szülők pedig ugyebár könnyedén teremtenek hangulatot… Mindenesetre a gyerekeknek már az is nagy élmény, hogy egy éjszakát az otthonról távol tölthettek, hiszen még nem szokták meg a hosszabb távolléteket.”

Persze, a sok résztvevő elszállásolása okozott némi fejtörést a szervezőknek. A rendezők csökkentettek a nevezési díjon, hogy minél többen érkezzenek a tornára, csakhogy az elérhető árú szálláshelyekből kevés van Dunaújvárosban. Így aztán középiskolai kollégiumban vagy munkásszállón minden lehetséges helyet lefoglaltak a 680 vendégnek.

Bár előfordult, hogy az étkezéskor nem mindenkinek jutott banán – olyankor a lelkes szervezők improvizáltak, és szaladtak a közeli zöldségeshez –, de minden kategória első három helyezettje kupát, érmet és a medália színének megfelelő pólókat kapott. A legjobb kapusokat és a gólkirályokat is díjazták, mindenki élményekkel térhetett haza.

Az eredményeket itt találja meg.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS