Küzdelmes gála

Az első félidő küzdelmes játékot hozott, a másodikban azonban 33-22-vel bedarálta Angolát a magyar női kézilabda-válogatott a moszkvai junior-világbajnokság csoportmeccsén. Így két siker, négy pont birtokában várja a szerdai, Montenegró elleni összecsapást.

reb Az angolai játékosok első labdaérintéseiből egyértelművé vált, hogy ezúttal nem az Üzbegisztán ellen látott sétagalopp következik a magyar női kézilabda-válogatottnak a moszkvai junior-vilábajnokságon, sem könnyed mérkőzés, amelyre avatatlan szemlélők az afrikai ország nevét hallva gondolhatnának.

mo_angola_ellen

A magyar csapat a második félidőben döntötte el a mérkőzést

Ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző már a vb-rajt előtt dicsérte az A csoport második fordulójában következő riválist, amelynek az U19-es Európa-bajnok Dánia elleni csatája ugyancsak óvatosságra intett: a félidőben még négy góllal vezettek az afrikaiak, s csak nehezen darálta be őt az északi ország aranyesélyesnek tartott alakulata.

A magyarok ellen Angola pillanatok alatt megszerezte a meccs első találatát, igaz, mint kiderült, először és utoljára vezetett. Szabó Laura előbb büntetőből, majd akcióból felelt, aztán Faluvégi Dorottya lőtte a kapus szeme közé, a hálóba a labdát. Csakhogy a rivális tapadt, s egyenlített (3-3).

Hamarosan Tóth Gabriella percei következtek: zsinórban négy gólt szerzett, előbb talpról célzott kérlelhetetlenül, majd egyedül robogott a rivális kapujáig, később pedig két beállóval nyitottak neki utat a társak (9-6).

A kimondottan atletikus és szélvészgyors afriakaik viszont ismét egalizáltak, bár az edzőjük 20. percben kért ideje 11-9-es hátrányban találta őket. Az alapvetően védekezésben számításba vett Gindeli Panna szerezte a 12. magyar gólt. Összességében sok hiba szabdalta a játékot: belemenések, rossz passzok, lépések (pedig mindet le sem fújták…) miatt nem a kézilabda magasiskoláját láthattuk – igaz, Natalia Mafielda Kamalandua pompásan teremtett magának helyzetet a szélen és értékesítette is –, de legalább 15-12-es vezetéssel vonultak pihenni a magyar lányok.

Akik aztán úgy jöttek ki az öltözőből, mint a vért ivott szelíd nagymacska: öt perc alatt szerzett hat góllal csendesen, de annál hatásosabban roppantották meg az áldozat gerincét. A 20-12-es fölény birtokában sem dőltek hátra a fehérmezesek. Az első félidőben nagyszerűen védő Mistina Kittyt Gercsó Nóra váltotta a kapuban, Bouti Fruzsina pedig a balszélen kapott szerepet, s a 40. percben az ő higgadt gólja állította be a közte tízet (23-13). Nem maradtak kérdések, legfeljebb a különbség, a vége 33-22 lett, így a magyar együttes már négy ponttal várja a szerda 17 órai folytatást a bivalyerős Montenegró ellen.

A lefújást követően így értékelt ifjabb Kiss Szilárd vezetőedző. „A meccs kezdetén óriási nyomás alá helyezett minket Angola, igaz, úgy látszik, a második félidőre elfáradt, s persze kicsit kiismerhetőbbé vált a játéka. A dánok elleni meccsük után a dán edzővel is beszéltem, mondta, hogy alaposan meg kellett dolgozni ellenük, így persze mi is komolyan vettük a meccset. Az első félidőben nem játszottunk jól, sok technikai hibát követtünk el mi is, ők is, de a világversenybe bele kell rázódni. A második félidő elejét viszont nagyon precízen játszottuk le, arra mindannyian büszkék vagyunk. Holnap le akarjuk győzni Montenegrót, mert akkor már nyugodtan beszélhetünk a továbbjutásról.”

Korábbi cikkeinket itt olvashatja: beharangozó, Magyarország-Üzbegisztán

NŐI JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, MOSZKVA
A csoport, 2. forduló
MAGYARORSZÁG–ANGOLA 33-22 (15-12)
Játékvezetők: Alves Rocha, Magalhaes da Silva (brazilok)
MAGYARORSZÁG: Gercsó, Mistina, Wéninger (kapusok), Bouti 3, Élő 1, Faluvégi 2, Ferenczy 1, Gerháth, Gindeli 1, Hámori 4, Katona 4, Monori 2, Pintér, Puhalák 1, Szabó 7 (5), Tóth 7 (2). Szövetségi edző: ifjabb Kiss Szilárd
ANGOLA: Kanka, Oliveira, Simao (kapusok), Bandesse, Caluyombo 2, Chaca, Costa 6, Jose, Kamalandua 5 (1), Mulande, Nenganga 3, Quizelete, Paulino 3, Peres 2, Shunu 1, Venancio. Szövetségi edző: Edgar Goncalves Da Silva Neto
Kiállítások: 8, ill. 18 perc
Hétméteresek: 8/7, ill. 3/1.
A csoport további mérkőzései:
17.00: Norvégia–Dánia
19.00: Üzbegisztán–Montenegró

Az A csoport további menetrendje
Július 6., szerda 17.00: Magyarország–Montenegró
Július 8., péntek 15.00: Magyarország–Norvégia
Július 9., szombat 19.00: Magyarország–Dánia

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS