Lemondott Németh András

nemethandras.jpg

Lemondott posztjáról Németh András, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A szövetség (MKSZ) tájékoztatása szerint a kapitány a válogatott játékosai részéről nem érzi a bizalmat, amelyet munkája alapvető feltételének tekint. Németh András lemondását az MKSZ elnöksége január 31-én, rendkívüli ülésen tárgyalja.
   
Az idő szorítja az elnökségi tagokat, ugyanis a csalódást keltő világbajnoki nyolcadik helyezés után a csapat március 28. és 30. között olimpiai selejtezőt játszik.
   
A szövetségi kommüniké szerint az elnökségi ülésen már kinevezik az új kapitányt, és ezért haladéktalanul meg kell kezdeni a tárgyalásokat a jelöltekkel.
   
"A január 9-i elnökségi ülésen egyhangú támogatást kaptam. Akkor csak néhány órát töltöttem Budapesten, majd mentem vissza a klubomhoz, a Hypo NÖ-höz Bécsbe. Az elmúlt napokban viszont több időm volt tájékozódni, és akkor már éreztem, nem ilyen egyértelmű a helyzet. Vannak elveim, elképzeléseim, amelyekhez ragaszkodom, de ilyen körülmények között lehetetlenné vált a munkám folytatása. Van ilyen, hogy emberek nem tudnak együtt dolgozni" – mondta az MTI-nek a leköszönő szakember, akit 2005. február 8-án neveztek ki a posztra.
   
Németh-tel a 2005-ös vb-n harmadik, a 2006-os Eb-n ötödik, a tavalyi vb-n pedig – csalódást keltve – a nyolcadik lett a magyar válogatott, amely még harcban van az olimpiai indulási jogért.
   
A kapitánynak a decemberi, franciaországi vb-n romlott meg a viszonya több játékossal, illetve Zsiga Gyula másodedzővel. Utóbbi január 9-én bejelentette távozását, mint megjegyezte: "kevésbé tudott alkotó részese lenni a feladatoknak, és nem szeretné, ha megbomlana évtizedes barátsága Németh Andrással." Az elnökség – amely közel kétórás vita után egyhangúlag támogatta Némethet – akkor február 20-ig adott haladékot az edzőnek, hogy nevezze meg keretét és új segítőjét a márciusi ötkarikás kvalifikációs tornára.
   
Németh akkor úgy nyilatkozott: nehezen hozta meg a döntést azzal kapcsolatban, maradjon-e vagy sem, ám végül arra jutott, hogy végig kell csinálnia azt, amit elvállalt. Hozzátette: a problémákat átbeszélték, és várják a január végét, hogy kiderüljön, pontosan kik lesznek az ellenfelek az olimpiai selejtezőn.

MTI