Lipták Tamás már nem lesz olimpiai kvótás

Lipták Tamás már biztosan nem lesz olimpiai kvótás, miután a Brnóban rendezett triatlon Európa Kupa-versenyen nem sikerült annyi hellyel megelőznie a szlovák Pavel Simkót, hogy a kontinentális ranglistán elé kerüljön.

A debreceni sportoló hetedik lett, míg riválisa 17., de ez is kevésnek bizonyult, ugyanis Liptáknak az első háromban kellett volna végeznie, hogy elérje célját. Az eset furcsasága, hogy Lipták rendre legyőzte Simkót, kivéve a múlt hétvégi Lisszabonban rendezett Eb-n, ahol vetélytársa belekerült egy szökésbe, melynek révén a nagyszerűen "fizető" 6. helyen végzett, s mindenkit megelőzött a ranglistán.
   
A magyarok két fronton is harcoltak a pekingi indulásért: Kuttor a világ-, míg Lipták az Európa-ranglista alapján, de utóbbi csak úgy juthatott volna ki Pekingbe, ha Kuttor nem tudja kvalifikálni magát, mert akkor ő, mint kvótához nem jutott nemzet képviselője kerülhetett volna a kínai fővárosban. Mostanra viszont eldőlt, hogy már csak Kuttor kvalifikálhatja magát, de ehhez jól kell szerepelnie júniusban a vancouveri világbajnokságon, mert jelenleg ő sem áll kvótát érő helyen.
   
Lipták előkelő helyezése mellett még a juniorkorú Szalay Szandra szerepelt kitűnően, ő 8. lett. A többi magyar női versenyző közül, Vanek Margit 11., Koch Renáta 13., Szakály Zsuzsanna 19. lett, míg a férfiaknál Pocsai Balázs 15., Vanek Ákos 22., Fecskovics Attila 26., Török Alfréd 28., Csortos Imre 30., Nógrádi Tamás 36., Hömöstrei Péter 46., Czencz Péter pedig 58. helyen végzett.

MTI