Liu Shaolin Sándor: Ákos és Lina mindig ott van velünk a jégen

Vezetőedzőként hosszú évek óta Bánhidi Ákos és Csang Csing irányítja az olimpiai, világ és Európa-bajnok gyorskorcsolyázó, Liu Shaolin Sándor edzéseit. Az Edzők Napja alkalmából mesélt róluk a sportoló.

           Liu Shaolin Sándor (fotó: jochapress) in

Liu Shaolin Sándor alig tízévesen, 2005-ben ismerte meg Bánhidi Ákost, akivel a következő évtől már együtt dolgoztak. A 2006-os budapesti világbajnokság után, 2007-ben öccsével, Liu Shaoang-gal visszatértek Kínába, ahol megismerték Csang Csing Linát, akivel akkor másfél évig edzettek együtt, és aki 2012-ben Magyarországra költözött.

Így alakult ki a „kétedzős felállás”, ma ők ketten felügyelik Liu Shaolin Sándor edzéseit, de a csapat több szakemberből áll, rajtuk kívül a koreai Jae Su Chun (Dzse Szun  Csun), Puskás Sándor, Juhász Bianka és Bánhidi Bence alkotja a teljes stábot.

“Nagyon szeretem, hogy több edzőm van, szeretek nagy stábbal dolgozni, nemcsak azért, mert mindannyian egy irányba húzunk, hanem mert mindig megtaláljuk az egyensúlyt – mondta Liu Shaolin Sándor. – Napi hat, hét órát, néha többet edzünk, Ákos és Lina pedig mindig ott van velünk a jégen, így mindenkire jut figyelem, valaki mindig tud velünk foglalkozni.”

A 24 éves olimpiai, világ- és Európa bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó azt is hozzátette, hogy kisebb viták voltak és vannak,  „mint minden családban”, de komolyabb konfliktusok sosem voltak, sőt, szerinte nem is szabad ilyennek előfordulnia. Úgy gondolja, a siker egyik titka éppen az, hogy mindenben egyetértsenek, hiszen a cél közös.

“Hozzásegítettek minket egy olimpiai aranyéremhez, száz százalékosan bízunk bennük, elfogadunk mindent, amit mondanak – folytatta. – Sosem kérdőjelezzük meg, amit kérnek, ha azt mondják edzésen, hogy most tíz kört kell teljesíteni, akkor nincs kérdés, tíz kört kell, akkor is, ha én egyébként mást gondolnék. De nem gondolok mást, mert a cél közös, és emiatt sosem éreztem úgy, hogy bármiben kompromisszumot kellett volna kötnöm.”

Különösen élénken emlékszik arra, ami a 2018-as, phjongcshangi téli olimpia utolsó napján történt. Ő szeretett volna egyéni éremért küzdeni, de ötszáz méteren végül csak az 5-8. helyért mehetett a B-döntőben, amit csalódásként élt meg.

“A váltó tizenöt perccel ezután jött, de én annyira magam alatt voltam, hogy szinte már fel se akartam menni a jégre – emlékezett vissza. – Lina volt az, aki akkor kirántott abból a pillanatból, mondta, hogy ne foglalkozzak vele, mert egy újabb hatalmas feladat áll előttünk, és mindenki számít rám. Nagyon sokat jelentett, erre mindig emlékezni fogok.”

“Az elmúlt években több időt töltöttem Ákossal és Linával, mint a szüleimmel. A köztünk lévő feltétlen bizalomra egy példa, hogy amikor 2015-ben karamboloztam, Ákost hívtam először, hogy segítsen, ő pedig azonnal jött. Rengeteg segítséget kapunk tőlük a sporton kívül is”– mondta Liu Shaolin Sándor, aki szerint ennek a bizalomnak az alapja, hogy edzői és ők is száz százalékot tesznek bele a munkába, ez a kettő pedig hatással van egymásra.

(MET / Vincze Szabolcs)