Luc Steins: Kis holland a veszprémi óriások között

A Paris SG világsztárokkal teletűzdelt férfi kézilabda csapata minden bizonnyal igen komoly ellenfele lesz a Telekom Veszprém együttesének a csütörtök esti, Veszprémben esedékes BL-csoportmérkőzésen. A Momir Ilic-Gulyás Péter edzőpárosnak talán a legnagyobb gondot a franciák által tavaly, idény közben igazolt holland irányító, Luc Steins semlegesítése okozza majd, akit a legutóbbi bajnokság végén az Év Irányítójának választottak meg.

Piros-fehérben Luc Steins

A kétméteres óriások között mindössze 176 centis játékos a világ legjobb irányítói közé léptette elő magát: rendkívül gyors és sokszor kiismerhetetlen a játéka. A 26 éves holland vendéget Veszprémben sikerült utolérni.

– Édesanyám, Mirjam Grond NB I-es játékos volt a Valkenburg Iason csapatában, az egykor világbajnok kézilabdázónő, Ignácz Ilona volt az edzője. Már kisgyermekként elvittek szüleim az edzéseikre és így hamar megtetszett nekem ez a játék. Rövid kitérőt tettem ugyan a kerékpározás és a tenisz irányába, de hamar végleg kikötöttem a kézilabdázás mellett. Első edzőm édesanyám volt és igen hamar a Sittardia Lions élvonalbeli csapatáig jutottam.

Luc Steins Ignácz Ilonkával

– Később Franciaországba került, ahol több edzővel is dolgozott.

– Sokkal erősebb a francia bajnokság, mint a holland, az edzőktől is többet tanulhattam. Különösen Benjamin Braux es Philippe Gardend csiszolta tovabb a képességeimet, de a jelenlegi edzőm, Raul Gonzales technikai és taktikai téren az összes eddigi mestereim közül magasan a legjobb. Egyébként a Toulouse együtteséből vettek kölcsön, amikor Nikola Karabatic komoly sérülést szenvedett.

– Mit tart játéka erősségének?

– Nagyon hamar feltaláltam magamat a világ egyik élcsapatában, ahol elsősorban gyorsaságom révén és meglehetős nehezen kiismerhető lábmunkámmal igyekszem mások számára minél több helyzetet kialakítani. Persze ha adódik lehetőségem a góllövésre, azt igyekszem én is kihasználni.

– Mennyire ismeri a magyar kézilabdázást?

– Egy immár hatéves emléket őrzök magamban, amikor Angliában a junior világbajnokság selejtezőjén egy góllal legyőztük a magyarokat, amihez én kilenc góllal tudtam hozzájárulni. Az én szememben Magyarország egy “top-kézilabda” ország. A januári Európa-bajnokságon egy csoportba kerültünk a vendéglátó magyarokkal – Hollandiának nagyon nehéz dolga lesz.

Luc Steins,  a sport reklámozója

– És a ma esti, a Veszprém elleni ütközettől mit vár?

– Bár minden játékos szeret gólokat lőni, én nem elsősorban a saját találataim elérésére koncentrálok. Ha nyerne a PSG, akkor meg végképp nem érdekelne, sikerül-e bevennem a veszprémiek kapuját.

Luc Steins búcsúzóul még elmondta, mindent elkövet annak érdekében, hogy minél jobb játékossá váljon. Ezért vásárolt Hollandiában 500 euróért egy olyan mintaedzés-programot, amely a kézilabdázáshoz leginkább szükséges fizikai képességek optimális kifejlesztését szolgálja.

(jochapress / Jocha Károly)

Post Views: 23