Magnus Carlsen: Niemann többször csalt, mint amennyit bevallott!

Magnus Carlsen eleget tett az ígéretének és közleményben reagált az elmúlt hetek eseményeire, a Hans Niemann-nal támadt afférjára. A világbajnok az eddig kimondatlan gyanút szavakba öntötte, szerinte a tizenkilenc éves amerikai sakkozó többször csalt, mostanában is, mint amennyit bevallott, s úgy gondolja, a Saint Louisban játszott partijuk során is külső segítséget vett igénybe. Az ügyet várhatóan Nemzetközi Sakkszövetség is kivizsgálja, aminek az eredményét korai lenne megjósolni.

A norvég világbajnok a csalással megvádolt amerikai Niemann partiját figyeli

„Kedves Sakkvilág!” – ezzel a megszólítással kezdődik Magnus Carlsen a Twitteren nyilvánosságra hozott közleménye, aki még a fölényes sikerét hozó Generációs Kupa után tett ígéretet arra, hogy hamarosan reagál az elmúlt hetek történéseire. Nyilatkozatában a világbajnok egyfelől cáfolja, másfelől megerősíti a korábbi spekulációkat. Kijelenti, hogy nincs szándékában visszavonulni, továbbra is szerepelni akar a legrangosabb tornákon, felszólítja a versenyszervezőket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a csalás kiszűrésére.

A Niemann-ügyről elárulja, amiről egykori kihívója, Fabiano Caruana korábban már beszélt, miszerint már akkor fontolgatta a visszalépését a Sinquefield-kupától, amikor kiderült, hogy – egyébként Rapport Richárd lemondása miatt – a szervezők pótlólag Hans Moke Niemannt hívták meg. Kitart amellett, hogy a 19 éves amerikai nagymester gyanús körülmények között győzte le őt, mondván, nem is koncentrált, úgy játszotta túl őt, amire  szerinte csak nagyon kevesek képesek.

– Úgy gondolom, hogy Niemann többször csalt – és mostanában is –, mint amennyit nyilvánosan bevallott

– így hangzik a közlemény legfajsúlyosabb mondata, amiért a világbajnoknak várhatóan a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) illetékes bizottsága előtt is majd magyarázatot kell adnia.

A világbajnok végül kijelenti, ami a Generációs Kupán feladott parti után persze nem újdonság, hogy a jövőben sem kíván sakkozni Niemann-nal, és bízik benne, hogy kiderül az igazság.

A sakktársadalom továbbra is megosztott az ügyben. Több korábbi híresség – az élen az exvilágbajnok Garri Kaszparovval – bírálta Carlsent és magyarázatot követelt a cselekedetére, még nem tudjuk, hogy a közlemény kielégítette-e az elvárásaikat.

Maga Niemann előzőleg egyfelől beismerte, hogy korábban csalt, ugyanakkor visszatámadott, szerinte előre megkomponált akció zajlik ellene.

Most, hogy szembesítettek vele, bevallottam, amit tettem. Ez életem legnagyobb hibája, amit nagyon szégyellek. Azért állok elő ezzel, mert senkit sem akarok félrevezetni, és nem akarom, hogy pletykák kapjanak szárnyra. Soha nem csaltam az asztal mellett – jelentette ki Hans Moke Niemann, amikor nyilvánosságra hozták, hogy tizenkét, majd tizenhat évesen is csaláson kapták online játszmákban.

Az ominózus Chess.com oldal Twitter-csatornáján válaszképpen megjelent egy írás, amely szerint ellentmondás van Niemann nyilatkozata és a regisztrált csalások gyakorisága között.

A FIDE csalás elleni bizottsága ugyanakkor 2020 óta Niemann több mint kétszáz partiját vizsgálta meg, s nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy az amerikai sakkozó csalt volna.

Mi mást tehetnénk, csatlakozunk Magnus Carlsenhez, reméljük, egyszer majd kiderül az igazság, bármi legyen is az.

(magyarnemzet.hu/sport)

Post Views: 27