Magyar arany és ezüst

Elekes Emese megszerezte a magyar női birkózás harmadik Európa-bajnoki aranyérmét a kadetkorosztályban. A még serdülőkorú Szél Anna ezüstérmes lett, a csapat pedig – a fehéroroszokkal holtversenyben – a nap harmadik helyét tudhatja magáénak a stockholmi Björkängshallenben.

Szekeres István Már a kadet Európa-bajnokság felvezetőjében jeleztem, hogy a dupla létszámú indulással a szovjet utódállamok a legkevésbé a női szakág versenyét torzítják el. Elsősorban azért, mert a női birkózásnak nem voltak szovjet hagyományai, és az utódok is később fedezték fel, mint Nyugat-Európa. Kezdetben norvég, francia, olasz és osztrák sikerek fémjelezték, igaz, az oroszok és az ukránok is hamar bejelentkeztek.

Az utódállamok persze nagy létszámmal érkeztek Stockholmba is. A női verseny első napjának 96 szereplője közül 39 indult hét, egykori tagköztársaság színeiben. Maximális, tíz versenyzőt egyedül az oroszok neveztek, de szőnyegre lépett kilenc ukrán, nyolc fehérorosz is. A nagyágyúk közül egyedül Grúzia hiányzott, ahol még csak kibontakozóban van a szakág, de a második napon hárman már onnan is szőnyegre lépnek.

Noha a nők versenyét nem torzította el annyira a túlsúly, mint a szabadfogásét, azért az érmek többsége ugyanoda vándorolt, a húszból nevezetesen tizenegy, míg Európa többi országa kilencet mondhat magáénak.

A 38 és a 43 kg-ban is két orosz birkózott az aranyért. Hogy ez (mármint az oroszokon kívül) kinek jó, arra nincs válasz. A két aranyon kívül nyertek ugyebár két ezüstöt is, továbbá két bronzot. Az összesen hat. Az ukránok egy aranyat és egy bronzot, az azeriek egy ezüstöt, a fehéroroszok pedig két bronzot vihetnek haza az első napról.

A többi európai ország közül a németek egy arannyal és egy ezüsttel gazdagodtak. Az olaszok egy ezüsttel. Románok, spanyolok, svédek és törökök egy-egy bronzzal.

A két boldog döntős, Anna és Emese

A két boldog döntős, Anna és Emese

Ebből a körből Magyarország emelkedik ki…

A maga aranyával és ezüstjével. Ez fantasztikus!

Remekül indult a nap. A selejtezőben és a nyolcaddöntőben vívott nyolc mérkőzésből hét végződött győzelemmel – úgy, hogy az ellenfelek pontot sem szereztek a leányaink ellen. Egyedül Faragó Nikolett szenvedett vereséget (a győzelme után), az ukrán Rjabovolva ellen. De ő sem nagyot, súlyosat, hiszen úgy maradt alul 6-4-re, hogy a második negyed elején, 2-2 után ő szerzett vezetést mögékerüléssel.

Döntőbe jutott az orosházi, még serdülőkorú Szél Anna az 56 kg-ban. A svéd ellenfelet 0:51 perc alatt 11-0-ra, a spanyolt 1:07 perc alatt 10-0-ra, a fehéroroszt 2:19 perc alatt 10-0-ra, majd az elődöntőben a német ellenfelet 2:22 perc alatt 12-1-re győzte le, valamennyit technikai tussal. Ugyanebben a súlycsoportban a Szegedről elszármazott UTE-versenyző, Dollák Tamara bronzmérkőzést vívhatott a Björkängshallen esti programjában.

A 65 kg-ban a Kalocsáról indult, ma az ESMTK-t erősítő Elekes Emese a török ellenfelet a 2:59. percben két vállra fektette, a spanyolt 3:47 perc alatt 11-0-ra, technikai tussal verte. A negyeddöntőben ukránt, az elődöntőben pedig fehérorosz ellenfelet gyűrt le, egyaránt 6-0-ra.

Az esti helyosztókon a három magyar mérkőzésből kettő vereséggel zárult, de szégyenkezésre egyik miatt sincs ok. Dollák Tamara a bronzmérkőzésen a fehérorosz Zsuravljova ellen a három kétpontosból összejött 0-6 után, húzással hozta nehéz helyzetbe a vetélytársát, de kimenekült belőle, azzal lett a vége a mi szempontunkból 2-6. Nem mondható súlyosnak.

Magyar leány a dobogó tetején Fotók: MBSZ/Facebook

Magyar leány a dobogó tetején  •  Fotók: MBSZ/Facebook

A másik fináléban megszületett a várva várt, bár csak titkon remélt, magyar aranyérem. A harmadik a női birkózásunk történetében, kadet Európa-bajnokságról, Dénes Mercédeszé (2010) és Galambos Ramónáé (2013) után.

A döntőt alapjában véve nyugodtan lehetett végignézni. Emese végig fölényesen a kezében tartotta, ahogy mondani szokás: kontrollálta a tavalyi vb-bronzérmes olasz leány ellen. Akit meg is intettek az első menetben, mert folyamatos nyomás alatt volt, a saját, aláfordulási kísérletei pedig erőtlennek bizonyultak. A második menetben azonban már nem volt mese. Féllábkiemelés után úgy csapta maga alá az olaszt, hogy az mozdulni sem tudott. Emese is pontosan tudta, hogy itt a vége. A bíró még nem ütötte le a tust, de ő – boldogan és felszabadultan – elmosolyodott.

Arany, ezüst, ötödik hely, és a másik két lány is bőven belefért a tízbe. Ez azt eredményezte, hogy az első nap pontversenyében Magyarország – Oroszország és Ukrajna mögött – Fehéroroszországgal holtversenyben a harmadik helyen végzett.

Ez egyszerűen – és csakugyan – fantasztikus!

KADET EURÓPA-BAJNOKSÁG, STOCKHOLM
Női birkózás, 1. nap: 38, 43, 49, 56, 65 kg
A nap magyar szereplői
38 kg (11 induló): nincs magyar. 43 kg (14): Molnár Nikoletta (Csepeli BC). 49 kg (24): Faragó Nikolett (Községi SE Földes). 56 kg (26): Szél Anna (Orosházi Spartacus), Dollák Tamara (UTE). 65 kg (21): Elekes Emese (ESMTK)
A nap magyar mérkőzései
Selejtező. Molnár–Fanny Österlund (svéd) 4-0. Faragó–Julie Dalsbotten (norvég) 7-0. Szél–Tilda Näslund (svéd) 11-0, technikai tus a 0:51. percben. Elekes–Kadrye Aksoy (török) tus a 2:59. percben, ledöntés, hátsó hídlezárás után
Nyolcaddöntő. Veronika Rjabovolova (ukrán)– Faragó 6-4. Szél–Maria Baez Dilone (spanyol) 10-0, technikai tus az 1:07. percben. Dollák–Molnár Zsuzsanna (szlovákiai) 10-0, technikai tus a 2:28. percben. Elekes–Judit Valera Penas (spanyol) 11-0, technikai tus a 3:47. percben
Negyeddöntő. Darja Hvosztova (orosz)–Molnár 10-4. Alina Akobija (ukrán)–Dollák tus a 3:51. percben, hídba billentés után. Szél–Szezen Belberova (fehérorosz) 10-0, technikai tus a 2:19. percben. Elekes–Anasztaszija Lavrencsuk (ukrán) 6-0
Elődöntő. Szél–Janny Sommermeyer 12-1, technikai tus a 2:22. percben. Elekes–Hanna Szadcsanka (fehérorosz) 6-0
Vigaszág. Taru Markette Vainionpaeae (finn)–Molnár 2-2, utolsó akcióval. Dollák–Okszana Csudik (ukrán) 4-3
Bronzmérkőzés. Irina Zsuravljova (fehérorosz)–Dollák 6-2
Döntő. Alina Akobija (ukrán)–Szél tus a 3:15. percben, kar- és lábkulcsos felfordítás után. Elekes–Elena Esposito (olasz) tus a 2:50. percben, hídba döntés után
A nap Európa-bajnokai és a magyar versenyző helyezése
38 kg: Marina Rasszagyina (Oroszország), magyar induló nem volt
43 kg: Darja Hvosztova (Oroszország),… 7. Molnár Nikoletta
49 kg: Emilie Haase (Németország),… 9. Faragó Nikolett
56 kg: Alina Akobija (Ukrajna), 2. SZÉL ANNA (MAGYARORSZÁG),… 5. Dollák Tamara
65 kg: ELEKES EMESE (MAGYARORSZÁG)

Amit eddig írtunk a kadet Eb-ről
„Szovjet” házibajnokság
1. versenynap: szabadfogás 42, 50, 58, 69, 85 kg
2. versenynap: szabadfogás 46, 54, 63, 76, 100 kg

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS