Magyarország csatlakozik a Délkelet-ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződéshez

A szerződés célja az érintett országok közötti béke és barátság erősítése, részvétel a regionális együttműködésben és a helyi viták békés rendezésében.

„Egyetértek azzal, hogy Magyarország a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége Délkelet-ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződés részes államává váljon” – áll Orbán Viktor miniszterelnök határozatában, amely a szerda esti Magyar Közlönyben jelent meg.

A szerződéshez eddig 54 állam és 2012-ben az Európai Unió is csatlakozott, vagyis – bár a magyar kormány szándéka első pillantásra meglepőnek látszhat – ez komolyabb dolog, mint a jórészt diktatúrákat tömörítő Türk Tanács, amelyben a szereplésünk mostanáig főleg a magyar adófizetők pénzébe került.

Maga a szövetség (angol rövidítéssel ASEAN) 1976-ban jött létre, és most tíz államot tömörít a régióban. A Barátsági és Együttműködési Szerződés azonban sokkal szélesebb körre terjed ki. Részese az Egyesült Államok, Kína és Oroszország, az Európai Unió és több tagállama, számos afrikai, dél-amerikai és EU-n kívüli európai ország. Legutóbb, 2023-ban Szerbia csatlakozott 54. államként. Célja az érintett országok közti béke és barátság erősítése, részvétel a regionális együttműködésben és a helyi viták békés rendezésében.

Orbán Viktor a határozattal felhatalmazta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy folytassa le Magyarországnak a szerződéshez való csatlakozással kapcsolatos eljárását.

Nyitóképünkön a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének zászlaja az uniós mellett. Fotó: AFP / Kenzo Tribouillard

Írta a HVG

A Magyarország csatlakozik a Délkelet-ázsiai Barátsági és Együttműködési Szerződéshez bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.