Maldini: „Mi soha nem hazudtunk a projektünkről”

Paolo Maldini, a Milan technikai igazgatója a Tottenham elleni továbbjutást követően exkluzív interjút adott a klub hivatalos televíziós csatornájának, a Milan TV-nek. Az olasz igazgató reagált a továbbjutásra, a BL-szintre, a projektre, a célkitűzésekre, a nehézségekre és Stefano Pioli munkájára is. Maldini elárulta, hogy kit szeretne a leginkább elkerülni a legjobb 8 között a BL-ben.

„Boldogság, elégedettség, büszkeség. Örömmel tölt el bennünket, hogy ilyen messzire jutottunk. A mérkőzés előtt beszéltünk a megtett utunkról és arról, hogyan jutottunk el erre a pontra. Nyilvánvalóan nem gondolhatjuk, hogy mostantól stabilan állunk a legjobb nyolc között, mert ez még biztosan nem így van. Ugyanakkor most itt vagyunk és harcolni fogunk, mert ki kell használnunk az adódó lehetőségeket. Emlékeznünk kell arra, hogy mi történt velünk januárban, amikor kissé elveszítettük az önbizalmunkat és szétestünk. Hiányzott a gyilkos ösztön és nagyon sok gólt kaptunk. A Tottenham két mérkőzés alatt egyetlen gólt sem tudott rúgni nekünk és mindkét meccsen koncentrált, kiforrott teljesítményt nyújtottunk. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb dolog. Fantasztikus volt, amit a San Siróban vittünk véghez, amit most megismételtünk idegenben is egy nagyszerű csapat ellen egy ilyen rangos terepen. Ez egyértelmű jele annak, hogy a csapat érettebbé vált.” – mondta Maldini.

„Igazgatóként sokkal többet szenvedsz, de a koncentráció is különböző. Idősebb vagyok már és ezáltal jobban tudok kezelni bizonyos dolgokat. Újra elkapott az a libabőrös érzés, amit a Milan keltett bennem a múltban. A továbbjutás egy nagyszerű eredmény. Azt kell mondanom, hogy megérdemeltük. Sok játékosunknak ez volt az első mérkőzése ilyen magas szinten a BL-nyolcaddöntőben. A játékosok és a szurkolók is megérdemelték. Mindig ott voltak mellettünk, még a nehéz pillanatokban is.”

„A Scudetto tavalyi megnyerésével egy rendkívüli dolog majdnem megszokottá vált. Ehhez hozzászoktunk és ez így van rendjén, mert hatalmas történelmünk van. Ugyanakkor mindig emlékeznünk kell arra, hogy honnan indultunk. Tisztában vagyunk az értékünkkel és talán még nem tudjuk pontosan, hogy meddig juthatunk, mert fiatal csapat vagyunk. Még kezdők vagyunk nagyon sok fiatal játékossal. Fontos, hogy a csapat, a város és a szurkolók hozzászokjanak az ilyen szintű mérkőzésekhez., mert ez segíti a játékosaink gyorsabb fejlődését és beérését. Minden játékosunk mögött más-más történet van. Vannak, akik korábban küszködtek és a dolgok nem jöttek össze nekik. Sajnos ennek számos különböző okai vannak. Nem szabad hibáztatni őket. Vannak olyan játékosok is, akik 3-4 évvel ezelőtt velünk kezdték az utat. A projekt megvalósult. Mindig nagyon egyenesek és őszinték voltunk, mi soha nem hazudtunk a projektről. Kértünk bizonyos dolgokat a játékosoktól, akik jól megcsinálták ezeket és megfeleltek az elvárásainknak.”

„Pioli? Az első hónaptól kezdve tudatosul az emberben, hogy a kapcsolat működni fog-e vagy sem. Amikor megnyílsz és megismersz egy személyt, akkor ez a folyamat gyorsan történik. Stefano kapcsán ha eltekintünk attól, hogy játékosként már ismertük egymást és egyszer játszottunk együtt az U21-es válogatottban, azonnal megértettük egymást. Soha nem voltak kommunikációs problémák közöttünk. Ő mindig is tökéletes kommunikátor volt a klubon belül és a külvilág felé is. Ő egy nagyszerű edző. Ahogy korábban is mondtam: a nehéz pillanatokban mutatkozik meg az ember természete. Szükségünk volt arra, hogy megtaláljuk a stabilitást és az egyensúlyt, Úgy vélem, hogy ez egy futballcsapat alapköve. Fejben kellett tartanunk a célkitűzéseinket és még elérhetjük ezeket az Olasz szuperkupát és az Olasz kupát leszámítva. Célunk, hogy az első négyben végezzünk a bajnokságban és tovább akartunk jutni a csoportkörből. Utóbbi már sikerült és ennél még sokkal többet is elérhetünk a BL-ben. Nem lesz egyszerű dolgunk a bajnokságban, de az első négyben kell végeznünk. Azt mondhatom, hogy amikor próbára tettük ezeket a srácokat, ők mindig jó választ adtak.”

„Voltak nehézségeink és 5 hónapig kénytelenek voltunk az első számú kapusunk nélkül játszani, aki az egyik legjobb Európában a posztján. Ugyanakkor a helyettese jól teljesített. Azoknak a játékosoknak köszönhetően tartunk itt, akiket sokat kritizáltak. Elég csak Krunicra gondolni, aki nagyon sok kritika középpontjában állt az első két vagy három évében a Milannál. Ugyanakkor mi hittünk benne, mert láttuk a képességeit. Ő egy magas szintű játékos. Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy még előre tud lépni és képes rá. Nagyon sok példa van olyan játékosokra, akik sokat adtak a csapatnak és kezdetben kritizálták őket. Ilyen volt többek között Sandro Tonali esete is. Nekik csak a játékra kell koncentrálniuk, mert mi vagyunk azok, akik értékeléseket készítenek.”

„Jobban szeretnék elkerülni egy olasz csapatot a negyeddöntőben, de örülni fogok az olasz labdarúgás szempontjából, ha mindegyik olasz csapat ott lesz a következő körben. Ezen a ponton úgy vagyunk vele, hogy kapunk akit kapunk ellenfélnek. Jelen pillanatban nem gondolnánk azt, hogy azonos szinten vagyunk a Bayern Münchennel, a Manchester Cityvel vagy a Real Madriddal, a BL aktuális címvédőjével. Ugyanakkor ha mégis ezen csapatok egyikével sorsolnak össze minket, akkor is harcolni fogunk.”

Maldini kitért Italo Galbatira is, aki néhány nappal ezelőtt 85 éves korában elhunyt. Az olasz szakember összesen 18 esztendőn keresztül állt a Milan alkalmazásában és hosszú ideig dolgozott Fabio Capello asszisztenseként.

„Mindig is úgy gondoltam, hogy a pályafutása alatt minden futballistának szüksége van egy olyan személyre, mint Italo Galbiati. Ő imádta a szakmai részét a dolgoknak és szenvedélyesen dolgozott azon, hogy fejlessze a játékosokat. Az utánpótlás szinten és az első csapatban is megtapasztaltam, hogy ő milyen ember volt és a lelkesedése ragályos volt. Nagy veszteség a halála. Nekem és még rengeteg Milan-játékosnak nagyon sokat adott.”