Amikor egyszer vendégségben voltunk, és mondták, hogy marhapofa lesz, nagyon megrémültem. Bár kedvelem a marhát, de a nagyon különleges dolgokat nem. Nagyon kellemesen csalódtam, elképzelhetetlenül finom és omlós hús került a tányérunkra. Ezt az ételt azoknak ajánlom, akik szeretik a marhát. A hús, az egyik legfinomabb része a marhának, és csak a párolási idő hosszú, nem jár sok munkával.
Elkészítési idő: 5 óra
Hozzávalók:
- 2 kg marhapofa
- 5 közepes sárgarépa
- 5 szárzeller
- 4 fej hagyma
- 1,5 liter barna sör
- só, bors
- rozmaring
Egy olyan edényt válasszunk, amit fent is és a sütőben is tudunk használni. Nekem a kacsasütőm ilyen. Olajat öntünk bele, és fehéredésig megsütjük a hússzeleteket. Ezeket kivesszük, beletesszük a megtisztított és darabokra vágott zöldségeket (én negyedelni szoktam őket). Kicsit pirítunk rajta, majd felöntjük annyi sörrel, hogy ami letapadt, az feljöjjön. Visszahelyezzük a húst, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 3-4 ág rozmaringot és felöntjük a maradék sörrel. Lefedjük és 170 C fokra előmelegített sütőben 4,5 órán át pároljuk. Néha megkeverjük, de nem fog leégni, mert bőséges folyadék van alatta. Amikor kész, kivesszük a hússzeleteket, a rozmaring szárát, ha nem főtt szét, és a szaftot botmixer segítségével pépesítjük. Ha szükséges szűrjük át nagyobb lyukú szűrőn. Maceszgombóccal, zsemlegombóccal, vagy akár burgonyakrokettel is tálalhatjuk.
Tipp! Én a vadashoz is krokettet szoktam készíteni, amíg a hús elkészül, bőven van időnk megsütni.
Jó tudni! A marhapofa az egyik legpuhább része a marhának. Csupa izom, nincs rajta zsír. A mi hentesünk gyönyörű szeletekben árulja, ha túl nagy (tenyérnél nagyobb) szeleteket kapunk, akkor érdemes elvágni. A vadasnál egészségesebb, mert nem kell lisztes, rántást készíteni, illetve cukor sem szükséges hozzá. Gyakorlatilag a zöldségeket pépesítjük a pároló lében (sörben), ez adja a szaftot.
Még több recept Egészségséfünktől!
Tápérték (100 g)
Sovány marhahús |
Hagyma |
Zeller |
Sárgarépa |
Barna sör |
|
Energia |
137 kcal |
40 kcal |
16 kcal |
41 kcal |
51 kcal |
Fehérje |
21,4 g |
1,1 g |
0,6 g |
0,9 g |
0 g |
Zsír |
5 g |
0,1 g |
0,1 g |
0,2 g |
0 g |
Szénhidrát |
0 g |
9,3 g |
2,9 g |
9,5 g |
5,9 g |