Márton Viviana és Józsa Levente is ott lesz az olimpián

Történelmi sikert értek el a taekwondósok az olimpiai selejtezősorozatban. Soha ekkora létszámmal nem vett még részt a magyar taekwondo csapat olimpián és megszületett az első magyar női taekwondós kvóta is.

Márton Viviana (67 kg) és Józsa Levente (68 kg) révén két magyarnak szurkolhattunk a szófiai olimpiai kvalifikációs torna záró napján, ahol a döntőbe jutás ért kvótát. Mindketten három nyert meccsel kijutottak Párizsba.


Olimpiai kvalifikációs verseny, nyolcaddöntő:

Márton Viviana – Andrea Berisaj: 2-0

Már az első másodpercben talált Vivi (2-0). A montenegrói egy intéssel minimalizálta a hátrányt, és így érkeztek az utolsó perchez. A taktikai csata a végén dőlt el, Vivi újabb találatainak hála (6-1).

Ugyanúgy indult a második menet, mint az első (2-0). Továbbra is nagy iramban küzdöttek és a hajrához érve 6-3-as magyar vezetést mutatott az eredményjelző. Berisaj nem is tudott innen felállni, így Vivi ment tovább a negyeddöntőbe.

Negyeddöntő:

Márton Viviana – Jolanta Tarvida: 2-0

Fél perc után született meg az első pont, Vivi öklének hála (1-0). Tapintható volt a feszültség, ezzel az eredménnyel fordultak is rá az utolsó percre. Vivi 3-0-ra ellépett, így jöhetett a hajrá. Ez egy gyönyörű fej-, majd testtalálatot tartogatott és egy 8-0-s magyar győzelmet az első menetben. Vivi ott folytatta, ahol abbahagyta, egy fejessel kínálta meg Tarvidàt rögtön az elején. A lett nem tudott mit kezdeni Vivi védekezésével, aki hattal ment már az utolsó fél perchez érve. Még megnyomta a végét a magyar és 10-1-gyel behúzta a második etapot is és ezzel bejutott az elődöntőbe!

Elődöntő:

Márton Viviana – Amy Mink: 2-0

Rögtön egy intésponttal vezetett Vivi a mindent eldöntő meccsen hollnad ellenfelével szemben, innen pedig elkezdődött egy igazi taktikai csata. Vivi féltávnál talált fejre, majd ütött is egy pontot (5-0). Végül tekintélyt parancsolóan 9-1-re nyerte az elsőt. Tapogatózással kezdődött a második etap és sokáig pont nélkül maradtunk. Aztán robbantott Vivi és elment hattal. Inen pedig öröm taekwondo kezdődött és nem túlzás, lemosta ellenfelét, Magyarország megszerezte történelmi, második párizsi olimpiai kvótáját, egyben az első női taekwondós kvótásunk.

Fotó: MOB


Nyolcaddöntő:

Józsa Levente – Dmitri Suleac: 2-0

Magyar találattal indult a meccs, a moldáv csak intéssel jutott ponthoz, 4-1-gyel fordultak az utolsó 60 másodpercre. A végén még egy fejessel növelte előnyét Levi és hozta 7-1-re az első két percet. A másodikat egy 5-0-s rohammal indította a magyar fiú és esélyt sem hagyott Suleacnak. A pontkülönbséges győzelem a hajrában össze is jött Levinek, ideje korán lezárva a meccset.

Negyeddöntő:

Józsa Levente – Otto Jorgensen: 2-0

Levi azonnal talált a meccs elején (2-0). Egy gyors adok-kapok után 4-2-re módosult az állás, így érkeztek az utolsó perchez. Levi növelte a tempót, ami két fejesben és egy testtalálatban öltött testet (12-3) és a magyaré lett az első felvonás.
Óriási lendülettel estek egymásnak (2-2). Intésekkel, majd testre mért rúgással lépett el 7-2-re Levi. Egy percnél 7-4 volt az állás. Levi talált megint és 12-6-ra ellépett. Innem mar nem volt visszaút a dánnak, jöhetett a mindent eldöntő elődöntő!

Fotó: Borhi Mihály

Elődöntő:

Józsa Levente– Nimrod Krivishkiy: 2-0

Levi kezdett aktívabban, de sokáig egyikük sem talált. Egy perchez közelítettünk, mikor egy látványos fejessel szerzett vezetést a magyar fiú (3-0). Három testre elhelyezett rúgással 9-0-ra elment. Végül 13-2-re hozta az első menetet. A másodikban megint sokáig pont nélkül peregtek a másodpercek, majd Levi megint egy fejessel talált (3-0). Egy perccel a vége előtt beindult Levi megint és úgy megszórta az izraelit, hogy számolni is kellett rá és fel is adta az utolsó másodperceket, akkora volt a különbség.
Levivel 3 fős a magyar taekwondo csapat Párizsban!

Józsa Levente (fotó: MOB)

Pénteken a paralimpikonok selejtezőjén és a szombaton Márton Luana jóvoltából is nagyon közel voltunk a direkt kvótákhoz.

A selejtezőtornával lett teljes az olimpián augusztus 7-10-ig rendezendő taekwondo versenyek mezőnye. A tavalyi ranglistáról Salim Omar Gergely már biztos résztvevője az ötkarikás játékoknak.

További képek Facebook oldalunkon. Kérjük, hogy a képek használatakor mindig tüntessék fel a fotó forrását: Borhi Mihály.

Taekwondo Szövetség