Mazsolás húsvéti kalács – Egészségséf

A húsvét elképzelhetetlen számunkra kalács nélkül. Régebben boltban vettük, azonban több, mint 10 éve kaptam egy nagyon jó receptet, azóta minden évben az egész család ezt süti meg. Az elkészítési idő kicsit hosszú, de a kelési idők alatt lehet mást is csinálni.

Elkészítési idő: kb. 2,5 óra

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 4,5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 4 tojás sárgája
  • 1 csomag mazsola

1 dl tejet meglangyosítunk, teszünk bele 1 kockacukrot (vagy egy kávéskanálnyit), és simára keverjük benne az élesztőt. Meleg helyen megfuttatjuk. Egy nagyobb tálba beleöntjük a lisztet, készítünk egy mélyedést, ide öntjük bele a megfuttatott élesztőt. A tál széléről annyi liszttel keverjük össze, hogy nokedli lágyságú legyen. Konyharuhával letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük.

2,5 dl langyos tejbe beáztatjuk a mazsolát. A vajból 8 dkg-ot felolvasztunk. Ezt elkeverjük 2,5 dl langyos, mazsolás tejben. Hozzáadjuk a cukrot, és 3 tojás sárgáját. Az egészet a liszthez öntjük, és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától. A tetejét kereszt alakban bevágjuk, megszórjuk kevés liszttel, és kétszeresére kelesztjük.

Mazsolás húsvéti kalács - Egészségséf

A megkelt tésztát átgyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk és kb. 50 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. A három rudat az egyik végén összecsippentjük, megfonjuk, és a maradék 2 dkg vajjal kivajazott kb. 24 cm-es sütőformába kanyarítjuk. Letakarjuk, és tovább kelesztjük addig, míg ki nem tölti a formát.

A tetejét megkenjük a megmaradt 1 tojás sárgájával, 200 C fokra előmelegített sütőben, kb. 40 perc alatt készre sütjük. 1 dl tejet felforrósítunk, és a megsült kalácsot ezzel a tejjel meglocsolgatjuk.

Tipp! Ha valaki nem szereti a mazsolát, akkor azt ki lehet hagyni. Más szárított gyümölcsöt is rakhatunk bele.

Jó tudni! Amikor kivesszük a sütőből, akkor kell tejjel meglocsolni, ettől lesz foszlós. Ha kihűlt, akkor fóliába csomagolva 3-4 napig is finom, puha marad.

Még több húsvéti recept Egészségséfünktől!

Tápérték (100 g)

Liszt

Tojás sárgája

Tej

Vaj

Cukor

Mazsola

Energia

370 kcal

322 kcal

44 kcal

746 kcal

390 kcal

296 kcal

Fehérje

12,3 g

15,9 g

3 g

0,4 g

0 g

2,5 g

Zsír

1,3 g

26,5 g

1,5 g

80 g

0 g

0,5 g

Szénhidrát

76,3 g

3,6 g

4,7 g

0,5 g

99,9 g

78,4 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS