Mezey György: A többi válogatottnak nincs Szoboszlai kaliberű játékosa

Mezey György kétszer volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, és egészen mostanáig ő volt az utolsó, aki egyenes ágon vitte ki a nemzeti csapatot nagy nemzetközi tornára, konkrétan az 1986-os világbajnokságra. Ott volt a Montenegró elleni mérkőzésen a Puskás Arénában, és Szoboszlai Dominik két gyors gólja után elsírta magát, annyira lenyűgözte a csapatkapitány teljesítménye. Ugyanakkor szerinte az Európa-bajnokságra cserélni kell játékosokat néhány poszton, Szoboszlairól pedig azt mondja, az alakítása Puskásékat idézi, és Európában egyik válogatottnak sincsen ilyen kaliberű futballistája – számolt be a Magyar Nemzet.

Visszalépve néhány napot az időben, Mezey György, aki kétszer is dolgozott a magyar válogatott szövetségi kapitányaként, a szófiai mérkőzésről szólva azt mondta, hogy roppant nehéz felelni az azt firtató kérdésre, ő mit mondott volna a játékosoknak bő negyedórával a vége előtt, amikor a bolgárok vezetéshez jutottak. Mindenáron gólt kellett szerezni, és ő, aki meghonosította és évekig irányította az UEFA edzőképzését Magyarországon, csak annyit tud mondani, hogy erre nincsen válasz. Ezt ugyanis nem lehet tanítani, nincsen jól bevált, mindig alkalmazható recept, az edzőnek az ösztöneire hallgatva kell döntenie, és aztán vagy bejön, vagy nem – ilyen a futball – írták.

Az Európa-bajnoki selejtezőkről szólva pedig az első mondat a gratulációé, ami nagyon sokakat illet: a játékosokat, a szakmai stáb tagjait és magát a szövetséget is, amely nyugodt hátteret ad a munkának.

Emellett pedig látni kell, és meggyőződésem, hogy Marco Rossi is látja, hogy az Európa-bajnokságra kicsit át kell alakítani a keretet és a csapatot. Néhány játékos cseréje indokolt lenne, de konkrét tippeket nem szeretnék adni, hiszen minden edzőnek megvan a maga elképzelése, és azt tiszteletben kell tartani. Ugyanakkor arra nem lehet építeni majd Németországban, hogy Szoboszlai mindig megrázza magát, ennél többre lesz szükség a jó szerepléshez. Amikor mi kijutottunk a világbajnokságra, azt hittem, ott a vége, de hamar kiderült, az csak a kezdete volt egy hatalmas munkának – mondta.

– Ki merem mondani, Európában egy válogatottnak sincsen Szoboszlai kaliberű futballistája. Nehéz összehasonlítani mondjuk Erling Haalanddal, aki mindent lendületből csinál vagy Kylian Mbappéval, aki a szélvészszerű gyorsaságára alapozza a játékát, Szoboszlai más alkat, más típus, viszont jóval komplexebb labdarúgó – fogalmazott.

Írta a Magyar Hírlap