Miért fogalmaz túl finoman Kondás Elemér?

A Vasas SC labdarúgó szakosztálya nyilvánosságra hozta, hogy Feczesin Róbert, Márkvárt Dávid és Radó András kikerült az első csapat keretéből. A vezetőedző, Kondás Elemér a döntés magyarázatául szakmai indokokat emlegetett.

Kondás Elemér

Hogy mit is takar ez a diszkréten megfogalmazott döntés? A „szakmai indokok” ugyanis túl általánosságban jelzik, hogy valami nincs rendjén az említett profiknál. Természetesen másról is, meg többről is szó lehet és nagy valószínűséggel van is. Ezek a „profik” nyilvánvalóan nem azt a teljesítményt nyújtják, amire képesek és amiért kőkemény milliókért le is igazolták őket.

Bár a másik két úriemberről is lehetne írni néhány keresetlen sort, ez alkalommal a 29 éves Radó Andrásnál időznék néhány gondolat erejéig. Ez a játékos már tíz évvel korábban is nagy ígéretként robbant be a magyar labdarúgás legjobbjai közé. Mindenféle kanyarokat, sérüléseket és egyebeket túlélve, 2020-ban az NB I gólkirályaként nem az őt leigazolni akaró élvonalbeli klubokat választotta, hanem az NB II-ben időző VASAS SC-t. Elképzelhető, hogy az NB I-es ajánlatoknál többet ígértek neki, s mivel ezt négy (4) évre előre garantálták Radónak, így – huszonhat évesen – az anyagi biztonságot választotta.

Ez önmagában még nem is lenne baj, ha a pályán igyekezett volna „megszakadni” azért, hogy angyalföldi kenyéradóinak csapata visszakerüljön az NB I-be. Ez a 2020/21-es idényben – nyilván nem egyedül Radó az oka – nem sikerült a Vasasnak, csak egy évvel később. Érdekes lenne összeszámolni, mennyit költött a piros-kék szakosztály 2020-ban és 2021-ben igazolásokra, illetve milyen havi juttatásokkal igyekeztek kedvébe járni a „nagy neveknek”. Mivel ezt természetesen nem árulják el, így marad az élvonalbeliek havi átlagfizetése, ami jelenleg bevallottan 3,8 millió, ami – szerintem – borzalmasan sok. Ám az is biztos, hogy ezek a „nagyságok” ennél az átlagnál csak jóval többet kereshetnek havonta.

Kondás Elemér – aki már ennél a feladatnál sokkal örömtelibb dolgokkal is foglalkozhatott edzői pályafutása során – most úgy tűnik, megelégelte a lustálkodók produkcióit. Lehet, hogy így sem tudja kiharcolni az élvonalbeli tagság meghosszabbítását a Vasas, de edzője legalább vállalta a kockázatot és húzott egy merészet. A kérdés többek között az is, hogy meddig kap bizalmat, vagy az ilyenkor szokásos kapkodás tanúi lehetünk: az edzőnek megköszönik, mert majd mással hátha jobban megy az utolsó fordulókban. Az esetek jelentős többségében az edző „beáldozása” sem szokott érdemi változásokat hozni….

Én inkább úgy fogalmaznék: ha az említett „művésztrió” az egész szezonban igyekezett volna tudása maximumát nyújtani, akkor nagy valószínűséggel jobb pozícióból készülhetne a Vasas labdarúgó csapata a bajnoki hajrá mérkőzéseire. Kondás Elemérnek pedig nem kellene azon gondolkodnia, ugyan mennyi ideig ülhet még a Vasas kispadján?

(jochapress / Jocha Károly)

Post Views: 2