Miért kell megbuknia Kállai Ákosnak?

Ha éppen nem a sportág jövőjéért aggódnak, a hazai öttusasport szereplői akkor is gondoskodnak némi feszültségről. A jelenlegi legjobb formában lévő női versenyző, az egyiptomi világbajnokságon második helyen végzett Gulyás Michelle és edzője, Tibolya Péter éppen megbuktatni készül Kállai Ákos szövetségi kapitányt. A korábbi sportállamtitkár, Simicskó István feladata lesz elsimítani az ellentéteket, erre legközelebb a jövő heti elnökségi ülésen lesz lehetősége. Szeptemberben hazai rendezésű Eb következik – jelen állás szerint nem a legjobb hangulatban.

Gulyás Michelle

A sportágba begyűrűző konfliktus eddig elsősorban a világversenyek előtti kerethirdetésekben érte el a forráspontot, illetve tavalyelőtt a nyílt színen is megmérkőztek az ellenérdekelt felek. A szövetség akkori elnöke, Bretz Gyula olimpiai bajnok kihívóval, Mizsér Attilával találta magát szemben, de Szöul aranyérmese, az őt támogató, szintén olimpiai bajnok Fábián László és az egykori versenyző, jelenleg az UTE öttusa-szakosztályának vezetője, Tibolya Péter nevével fémjelzett reformszárny alulmaradt a tisztújításon.

Mizsérék személycseréket sürgették a szövetségi kapitányi poszton, de Bretz győzelme, később a sportág jövőjével összefüggő össznépi aggodalom miatt úgy tűnt, lekerül a kérdés a napirendről. Azonban a nyári világbajnokság után robbant a bomba. 

Túl nagy ziccer volt Tibolya Péternek, hogy két UTE-versenyző is érmet szerzett az alexandriai vb-n, a jelen legsikeresebb magyar öttusázója, a 21 éves Gulyás Michelle ezüstöt, az első felnőtt versenyén induló Szép Balázs bronzot. A szakosztály-igazgató több platformon is hangoztatta: ellehetetlenült az együttműködés Kállai Ákossal, a női válogatott szövetségi kapitányával.

A sportági berkekben úgy tartják, a két szakember között régóta feszült a viszony. A KSI-ben edző világ- és Európa-bajnok, tavaly 28 évesen visszavonult Földházi Zsófia Újpestre csábítása volt az első csörte a felek között. Gulyás Michelle esete csak fokozta a feszültséget.

Tibolya Péter a Sportrádióban mesélte el először a tanítványa történetét. Úgy tudjuk, a versenyző és a kapitány között nem volt megfelelő a kommunikáció.

– Két héttel a vébé előtt Michelle koronavírusos lett. Az edzőkollégákkal próbáltuk megfelelő állapotba hozni. Aztán az edzőtáborból sírva hívott, hogy a szövetségi kapitány olyanokat terjeszt róla, amik nem igazak. Nem szeretném ezeket részletezni, de felháborító dolgokról beszélünk. Ezek tükrében a második hely csodálatos eredmény – kezdte a sokat sejtető véleményét Tibolya, majd kemény kritikával illette a szövetséget.

A szövetségtől semmilyen szakmai támogatást sem kapunk. Nincsen stratégia, óriási a feszültség a versenyzők és a szakma között. Benne van az alapszabályzatban, hogy a szövetségi kapitánynak látogatnia kell az edzéseket, de szerintem azt sem 8tudja, hogy hol van az UTE-pálya. Ezek nem megengedhetők egy szervezetben. Nem árt, ha a versenyzők érzik, hogy a szövetség értük van. A klubokban azért komoly szakmai munka folyik, ennek köszönhetők az eredmények

– sorolta a kifogásokat.

Majd kimondta, ami a sportág meghatározó szereplői szerint egyáltalán nem meglepő: – Nem vagyunk hajlandók a női kapitánnyal együtt dolgozni a jövőben. Ha nem tudnak segíteni, az rendben van, azt azonban nem tudjuk elfogadni, ha hátráltatnak minket. Ezért nem tudunk együttműködni vele a továbbiakban sem. Nem megyünk edzőtáborba, sehova, ahol ő is ott van – fogalmazott Gulyás edzője.

(magyarnemzet.hu)

Post Views: 53