Miért nem kellett Zoran Ilics és Fazekas Gergő a Veszprémnek?

Épp a napokban írtam néhány pozitív mondatot a Veszprém magyar válogatott kézilabdázójáról, Zoran Ilicsről. Ezért kétszeresen is sokkoló volt a hír, amelyben arról értesülhettem, hogy a 21 éves, balkezes átlövő – a Veszprémben töltött éveket követően – a német Bundesligába, Hamburg városába igazol.

Zoran Ilics

A magyar állampolgársággal is rendelkező, magyarul jól beszélő, mindössze 21 éves játékos „elszórakozása” nem az első és nem is a második eset a Bajnokok Ligája (korábban Bajnokcsapatok Európa Kupája) cím megszerzését immár harmadik évtizede elhódítani kívánó, sok-sok milliárd forintot elemésztő veszprémi „magyar” klub. Az a Veszprém, amely sokkal inkább mondható idegenlégiósok gyülekezetének, mint magyarnak. Mindig bekerül valaki a képbe, akit azután a csillagos égig felmagasztalnak és rendszerint meg is vásárolják, mint világmegváltót. Azután – hogy-hogy nem – eddig még mindig közbejött valami, amiért nem jött össze ez a világszenzációnak kikiáltott esemény, a BL-győzelem…

Az idei év sem marad el „rendkívüli” bevásárlás nélkül, így a várakozás máris a tetőfokon van, hiszen jön Nedim Remili, aki valóban nagy név. És ha tavasszal nem jön össze a BL-győzelem, hát majd a 2023/24-es évadban, amikor már az ugyancsak világhírű francia beálló, Ludovic Fabregas is Veszprémbe teszi át működése színterét. És természetesen a nyári átigazolási csúcsidőszakig még akár másokról is kiderülhet, hogy csak velük jöhet össze, ami 2002 óta valamiért mindig elmaradt.

Persze itt nem csak és nem is elsősorban a pénzről van szó, bár az sem lehetett egy egyszerű mutatvány, amíg Remiliről lemondott a korábban már 2028-ig szóló szerződéseket osztogató, majd nem kis meglepetésre a szétesés határára jutott lengyel klub, a Kielce. Amelynek a gerincét adó Dujsebajev-család mindhárom tagjáért viharmadár sebességével bejelentkezett a másik magyar pénznyelő automata, a Szeged klubja.

Az éremnek persze van egy másik, feltehetően sokkal fontosabb vetülete is. Maradjunk a Veszprém közelmúltbeli lehetőségeinél. Az évek óta nagy tehetségkét számontartott Fazekas Gergőt ugyan leigazolták, de azonnal tovább is passzolták. Magyarán: nagyratörő terveik megvalósításához nem tartották elég ütőképesnek. Gergő pedig egy súlyos sérülésből kikeveredve, éppen e héten bizonyította a lengyel Wisla Plockban, hogy a BL-ben is lehet rá számítani. A német Bundesligában első helyet szerezni, ez bizony jókora bravúr. A Magdeburg ezt 2021/22-ben megtette, a Wisla Plock pedig lélektani hátrányból indulva is képes volt legyőzni a németek bajnoki címvédőjét. Akik látták a nagyon izgalmas és színvonalát illetően sem akármilyen 60 percet, azok láthatták, Fazekas Gergő mennyit tett hozzá csapata sikeréhez. Ám Fazekas nem kellett – a kölcsönadással két évre le van a gond róla…

Fazekas Gergő (fotó: Origo)

De mást is fel lehet említeni arra az esetre, ha a Veszprém képtelen saját nevelésű fiatalt tartósan és eredményesen beépíteni csapatába. Beszéljünk például Máthé Dominikról, aki átlagot meghaladó alapadottságait ország-világ szeme láttára bontogatta, egyre látványosabb játékot felvonultatva. Ám érdekes módon, Máthéra (sem) vetették ki a hálójukat Veszprémből, aki így Norvégia érintésével eljutott a bakonyaljiak egyi potenciális riválisához Franciaországba, a PSG együtteséhez.

És ha visszafelé kutakodnánk a korábbi évek lehetőségeit keresve, nem is egy, elszalasztott hazai tehetséget lehetne sorba állítani. Most inkább azt kérdezném a veszprémi vezérkartól: ugyan miért nem tudnak sok-sok év óta egyetlen, az élcsapat számára valóban egyértelmű erősítést jelentő játékost „kibányászni” a saját utánpótlásukból? Vajon miért megy ez a mindenképpen jóval szerényebb anyagi alapokkal rendelkező szlovén Celjénél, ahol számos játékos nevét fel lehetne sorolni, akik szinte évről évre a Celjéből kerültek-kerülnek fel a Bundesligába, miközben az ő együttesük rendre túléli ezeket a komoly vérveszteségeket? Talán bizony az ő kiválasztási és utánpótlás nevelési rendszerük jobban működik, mint a veszprémieké? Minden bizonnyal igen erre a kérdésre a válasz.

Azt már meg sem merem „pedzeni”, miért szórhatja el sok év óta a milliárdokat a Veszprém (és hozzá hasonlóan a Szeged együttese is), ahelyett, hogy sokkal több erőt és anyagi eszközt fordítanának a tudományos alapú kiválasztásra és a tehetségek minőségi nevelésére?

Ez az út magyarhonban nem járható, amit nem lehet eléggé sajnálni. Annál is inkább, mivel a kutakba dobált milliárdokkal már többször is célba kellett volna érnie a Veszprémnek (és a Szegednek is)!

Na, majd most, hiszen jön a legújabb megváltó, a Remili. És ha netán most sem sikerülne, akkor Fabregas is érkezik és bizonyosan még mások is. A pénzfolyam egyelőre még adott. Hogy ez a zsoldos-rendszer mennyire segíti a magyar válogatottat? Akik látták a világbajnokság mérkőzéseit, azok tudnának erről is beszélni.

(jochapress / Jocha Károly)

Post Views: 2