Milák Kristófnak a fordulóin kell javítania

Milák Kristóf felnőtt világversenyen először a múlt héten, a kazanyi rövid pályás Európa-bajnokságon veszített kétszáz pillangón. Balul sült el az olimpia utáni edzőváltás? A csúcsról törvényszerű a visszaesés? Sós Csaba szövetségi kapitány segítségével kerestük a válaszokat. Előrebocsátjuk: nincs dráma.

Virth Balázs és Milák Kristóf (fotó: Nemzeti Sport, Tumbász Hédi)

Milák Kristóf a 2017-es budapesti vb-n robbant be a köztudatba, amikor tizenhét évesen, élete első felnőtt világversenyén ezüstérmes lett száz pillangón. Azóta ahhoz szoktunk, hogy ahol elindul, ott nyer. Fő számában, kétszáz pillangón kétszeres Európa-bajnok, világbajnok, világcsúcstartó és olimpiai bajnok.

A tokiói játékok után edzőt váltott, elköszönt – inkább csak látszólagos békében – Selmeci Attilától, a kazanyi kontinensviadalra már Virth Balázs készítette fel.

Az első közös világversenyük – az eredményeket tekintve – nem sikerült jól. Legalábbis nem úgy, ahogy megszoktuk. Milák egy ezüstérmet szerzett a rövid pályás Eb-n, kétszáz pillangón, százon pedig csak negyedik lett, miközben Szabó Szebasztián nyert.

Szerintem nincs miért aggódnom – nyilatkozta Milák az úszószövetség honlapján. – Meg kell tanulnom rövid pályán úszni, hogy ugyanolyan ösztönösen csináljam itt is a kétszáz pillangót, mint az ötvenes medencében.

Megkeresésünkre Sós Csaba szövetségi kapitány megerősítette, Miláknak még tanulnia kell a huszonöt méteres medencés versenyzést. Ebben nincs nagy tapasztalata, a 2019-es rövid pályás Eb-t kihagyta, a tavaly őszi világkupa és Nemzetközi Úszóliga- (ISL) szezonról pedig koronavírus-fertőzés ­miatt maradt le.

Kristóf erőssége az utazósebessége, de a rövid pályán, mire felgyorsulna, máris jön a fal – szögezte le Sós Csaba. – A rövid pálya más műfaj. Gondoljunk csak bele:

a kétszáz pillangó világrekordjánál három másodperccel gyengébbet úszott, miközben a csúcstartó nagy medencében két másodperccel lassabb nála.

A szövetségi kapitány arra célzott, hogy a kétszáz pillangó rövid pályás rekordere, a japán Szeto Daija 1:48,24-gyel tartja a csúcsot, Milák Kazanyban 1:51,11-gyel lett ezüstérmes. Nagy medencében viszont fordul a kocka, ott Milák világrekordja 1:50,73, míg Szeto – s egyben a világ tizedik – legjobbja 1:52,53.

Örülök, hogy Kristóf vállalta a versenyzést Kazanyban, mert a felkészülése jelenlegi szakaszában könnyen elbújhatott volna előle, de nem olyan fából faragták – jegyezte meg Sós Csaba. – A rövid pályás versenyeken meg lehet tanulni a gyengéjének számító fordulókat, amiket csak éles helyzetekben lehet tökéletesre csiszolni.

Ha Kristófnak ezt sikerül megtennie, Párizsban utolérhetetlen lesz.

Sós Csaba szerint nincs eredménykényszer Milákon a rövid pályás szezonban, így a decemberi vb-n sem, mert mindenekelőtt a 2024-es párizsi olimpiára készül, a jelenlegi tanulási folyamat is ennek van alárendelve. Mindemellett a kapitány szerint az edzőváltás nem zavarta meg az olimpiai bajnokot.

– A felkészülése jól halad, ezt igazolja, hogy két hete a medencés hosszútávúszó ob-n élete legjobbját úszta ezerötszáz méteren – válaszolta kérdésünkre Sós Csaba. – Arra, hogy

mennyire volt sikeres az edzőváltás, csak jövő nyáron tudok válaszolni.

De ha a kérdés arra vonatkozott, eddig kifejezetten harmonikusnak tűnik Virth Balázs és Milák Kristóf kapcsolata.

(magyarnemzet.hu)

Post Views: 23