Mit is akar tulajdonképpen Babos Tímea?

Nem először és nem is másodszor elmélkedik nyilvánosan Babos Tímea arról, hogy menjen, ne menjen az US Openre. Ha megy, miért megy, s ha nem, annak is megvannak a felsorolható okai. Bár jómagam csak nézem – és élvezem – a teniszt, de ennek ellenére veszem a bátorságot és néhány gondolatomat a nyilvánosság elé is tárom Babos Tímea „vacillálásával” kapcsolatosan.

Babos Tímea

A soproni illetőségű hölgy sok éven át előkelőbb helyet foglalt el a mostani századiknál. Ha jól emlékszem, 2015-ben éppen a 30. hely magasságában csatázott, amikor egy, a teniszhez meglehetősen értő szakember azt jósolta nekem, hogy Tímea akár az első tíz közé is bekerülhet.

Nos, az eltelt öt év során ezek az álmok véglegesen szertefoszlottak. Az egykor többre hívatott hölgy még lejjebb is volt a ranglistán és a jelenlegi állás szerint nem valószínűsíthető, hogy sokkal feljebb kerülhetne a következő években. Tévedés ne essék, nekem nem is elsősorban a századik hellyel és környékével van bajom! Sokkal inkább azzal, ahogyan az elmúlt időszakban láttam őt játszani! Nem tudok finomabb kifejezést találni a hozzáállására, ezért merem leírni. Babos a „szingli” meccsein „méla undorral” tette a dolgát, illetve nem is nagyon tette. Mindinkább úgy tűnik, elege van ebből az egészből, ami természetesen a szíve-joga lehet. Több mint egy évtizede benne van ebben a mókuskerékben, szép pénzeket is keresett, elfogyott a motivációja. Legalábbis ami az egyesbeli szerepléseket illeti, nagyon úgy tűnik, ez az alaphelyzet.

A páros az egészen más. Babosnak nagy szerencséje, hogy a nála egyértelműen jobb játékossal, Mladenovics-csal megtalálta a közös hangot, a közös nevezőt. Háromszoros világbajnoki címe ebben a kategóriában kiemelkedő, minden elismerést megérdemel.

Felvetődik a kérdés: ha a páros ennyire megy, az egyest pedig finoman szólva is unja, akkor miért nem hagy fel az egyesbeli küszködéssel? Feltehetően ez neki már nem kényszerpálya a pénzszerzés útvesztőiben. Ha pedig megvan az anyagi biztonsága, felesleges a nimbuszát lerombolni az egyesbeli kínlódással, a legkülönfélébb magyarázkodásokkal. Szerintem ugyanis a napnál is világosabb, hogy neki az egyesbeli erőpróbák csak púpok a hátára.

A kérdés csupán az, ha ennyire világos az alaphelyzet, mire vár Babos?  Nem jobb lenne-e neki az egyestől végleg elköszönni és csak a párosra koncentrálni? Mert a következő időszak egyesbeli erőpróbáiból sok jó nem fog kisülni, az nagyon valószínű…

(jochapress / Jocha Károly)