Mivel tölti Szabó Krisztián a 2018-as szezont?

Kevés hír érkezett a kétszeres Super 1600-as Európa-bajnok Szabó Krisztiánról, mióta kiderült, nem véd újra címet a kategóriában. Pedig az év első fele tevékenyen telt a váci ralikrosszos számára: továbbra is az Eb-sorozatban erősíti a Volland Racinget, de nem versenyzőként, hanem a versenymérnök szerteágazó feladatait ellátva, miközben, hogy ne szokjon el a vezetéstől sem, magyar és külföldi futamokon indul, az 1600-as helyett a Supercar kategóriában, egy új kihívás első lépéseként.

A kategóriát elmúlt két évben megnyerő Szabó Krisztián az FIA Super 1600-as Európa-bajnokság mindhárom idei fordulóján jelen volt a Volland Racing kötelékében, annak ellenére, hogy a széria nevezési listáján hiába keressük nevét. Helyette a csapat működésében vállal fontos szerepet: a népes alakulatban öt versenyző indul idén, Artis Baumanis – aki Krisztián fő ellenfele volt a 2017-es bajnokságban –, Rokas Baciuska, Aydar Nuriev, Marton Gergely és Szíjj Zsolt, akik közül a két magyar pilóta mellett lát el mérnöki feladatokat.

„Tavaly kezdődött, amikor Rolf Volland megkérdezte, nem tudnék-e elmenni helyette egy versenyzője mellé mérnökösködni. Idén, mivel nem versenyzem, előtérbe került ez a munka a csapatnál” – beszélt új szerepköréről Szabó Krisztián. „Öt versenyző van a csapatban, Rolffal együtt hárman dolgozunk mellettük, én főleg Szíjj Zsoltival, másodsorban Marton Gerivel foglalkozom.” 

„A feladataim közé tartozik a pályabejárás, az előző években gyűjtött információk átbeszélése, a gumistratégia kidolgozása, nem csupán a hétvégét, de a szezon fennmaradó részét is figyelembe véve, valamint az autó beállítása, amit hárman szoktunk megbeszélni, hiszen a csapat erőssége, hogy az öt autóval különböző beállításokat hasonlíthat össze. A futamok után az adatrögzítő alapján átbeszéljük, ki hol kezdett gázt adni, fékezni, ki miért gyors, ezek alapján pedig a versenyzők egymástól tanulnak. Én látom el a spotter feladatát is a rádión menet közben, tehát a Joker-kör stratégiájára figyelek. Egyszóval az adatmérnök-versenymérnök szerepét töltöm be, ami érdekes, izgalmas munka számomra, jó erről az oldaláról is megtapasztalni a versenyzést.”