Mondtál-e már köszönetet az edződnek? – Dr. Szabó Tünde

A Magyar Edzők Társasága (MET) az Edzők Napja (szeptember 25) alkalmából ünnepi kiadványban szólított meg korábbi és jelenlegi élsportolókat, ugyanazt a kérdést feltéve nekik: “Mondtál-e már köszönetet az edződnek?” A jochapress.hu önkéntes elhatározásból és örömmel vállalkozott arra, hogy egy sorozat keretében valamennyi interjút leközli oldalain.

Dr. Szabó Tünde (fotó: jochapress)

Kedves Sportbarátok!

Kedves Olvasók!

A sportolás egy rendkívül sokrétű tevékenység, ami megannyi összetevőből alkot egy kerek egészet. Ennek az egésznek talán a legfontosabb fogaskerekei közé tartozik a megfelelő felkészülés, a hibátlan edzésmunka, ami csak odaadó és szakmailag is képzett szakemberek segítségével teljesíthető egy sportoló számára.

Azon a hosszú úton, amelyen a versenysportoló ideális esetben még fiatalon gyermekként elindul, végig elkísérik olyan szakemberek, akik nélkülözhetetlenek egy fiatal sportoló fejlődésének érdekében.

Egy jó edző nem csupán az edzés ideje alatt foglalkozik a tanítványaival, de saját hozzáállásával példát is kell, mutasson a sportolóinak, és az élet minden területén készen kell álljon egy-egy jó tanáccsal.

A sportoló és az edző között kialakult viszony nagyon kevés dologhoz hasonlítható. A hosszú évek közös munkája az egymás iránt kialakult bizalom, a közös cél eléréséért való küzdelem igazán különleges rangra emeli ezt a kapcsolatot, amihez talán csak a szülő – gyermek kapcsolat mérhető.

Edzőnek lenni elsősorban felelősség, hiszen a sportolók az ő tudásukban megbízva végzik felkészülésüket, készülnek versenyeikre. Mind szakmailag, mind emberileg teljes embert kívánó feladat, amely végtelenül fontos úgy az utánpótlás-nevelés biztosítása érdekében, mint az élsportolók eredményességének növelése érdekében.

A magyar sportirányítás éppen ezért kiemelt figyelmet biztosít edzőink támogatására, szakmai képességeik fejlesztésére.

Meg kell becsülnünk azt a munkát és erőfeszítést, amivel a magyar szakemberek a magyar sport sikeréért dolgoznak, hiszen ez elengedhetetlen feltétele, hogy a világhírű magyar sport továbbra is az élvonalhoz tartozzon, sportolóink továbbra is a legjobb kezekben fejlődjenek.

Az edzői munka fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni! Tudjuk jól, hogy nincs két egyforma edző, két teljesen megegyező módszer, de az edzők egyvalamiben mégis hasonlítanak. Abban a motivációban, ami arra sarkalja őket, hogy a tanítványaikat minél jobb sportolóvá, minél jobb emberré neveljék.

Biztosak lehetünk benne, hogy ez minden edző első számú célja.

Nagyon fontos, hogy legyen az évnek egy olyan napja, ami a fáradhatatlanul dolgozó szakemberekről szól, ünnepeljük őket és gondoljunk szeretettel rájuk.

(Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár)