Műkorcsolya és jégtánc: a tesztversennyel kezdetét vette a 2023/24-es szezon

Augusztus 12. és 13. között a Gyakorló Jégcsarnok adott otthont a Műkorcsolya és Jégtánc Tesztversenynek. Ifjú sportolóink – műkorcsolyázók és jégtáncosok egyaránt – ezen a hétvégén mutathatták be először a bírók és a nagyközönség előtt a nyári időszakban elkészült, új programjaikat.

A pontozásos ágazat sportigazgatója, Bálint Csaba értékelte a hivatalba lépése óta eltelt időszakot, a  tesztversenyt és a 2023/24-es versenyszezonnal kapcsolatban is megosztotta gondolatait.

Nyolcvankilenc napja vagy a műkorcsolya ágazat sportigazgatója. Kérlek, számolj be röviden, hogy telt az elmúlt 3 hónap?

Erre a kérdésre lehet nagyon röviden és nagyon hosszan is válaszolni. A rövid válasz az, hogy nagyon gyorsan eltelt ez a három hónap, nagyon sok munkával és szervezéssel, melynek már most látszanak az eredményei. A hosszú válaszra pedig nincs elég hely és idő, így csak címszavakban sorolom fel az elmúlt időszak főbb vonalait és történéseit. 

0. Kialakítottuk a műkorcsolya ágazat csapatát, Afonyi Márti és Stipkovits Noémi segítik folyamatosan az ágazati munkát, de egy-egy projekt feladatra külső munkatársak bevonásával is számolunk.

1. Kialakítottunk egy jól működő edzőbizottságot, amely havi rendszerességgel tartja meg üléseit, s hozza meg döntéseit.

2. Az edzőbizottság mellet létrehoztunk egy bírókból és edzőkből álló munkacsoportot, akik kidolgozták a 2023/24-as versenyszezonra vonatkozó, keretbe kerülési feltételeket a műkorcsolya ágazat sportágaira vonatkozóan. A szinkronkorcsolya edzői megbeszélés még hátravan, de műkorcsolya és jégtánc sportágainkban már elvégeztük a munkát.

3. Kialakítottuk a 2023/24-as versenyszezonra vonatkozó válogatási elveket.

4. Megkötöttük a szükséges háttérfeltételeket biztosító szerződéseket.

5. Elkezdtük kialakítani a Magyarországon megrendezésre kerülő versenyek feltételeit.

6. Válogatott versenyzőinkkel és edzőikkel elkezdtük az egyeztetést a 2023/24-as versenyszezon versenyeztetési terveire vonatkozóan.

7. Átdolgoztuk a 2023. évre vonatkozó költségvetést, meghatároztuk a szezon költségvetési prioritásait.

8. A Gyere Korizni programok helyszíneit és feltételeit a gyorskorcsolya ágazattal és a Gyere Korizni (Sport XXI) koordinátorral kezdés közeli állapotba hoztuk, a program hamarosan elindul, méghozzá elég sok helyszínen.

9. Az edzőképzés területén elkezdtük az egyeztetéseket a Testnevelési Egyetemmel – ez egy hosszú távú projekt, de a tárgyalások megkezdődtek, s jó irányba haladnak.

10. Kialakítottuk az edzőkkel és a versenyzőkkel együtt a békés felkészülés háttérfeltételeit.

11. Megszerveztük a 2023. évi Tesztversenyt, s az eredmények alapján véglegesítettük a junior GP-n részt vevő csapatot.

12. A bíróink ISU bírói szemináriumon vettek részt, s ennek eredményeként új műkorcsolya nemzeti döntnököt üdvözölhettünk bíróink között.

Nem unatkoztunk.

Hétvégén a tesztversennyel kezdetét vette a 2023/24-es versenyszezon. Hogy láttad, milyen volt az új idény első megmérettetése?

Az immáron hagyományosnak nevezhető, szezonindító műkorcsolya és jégtánc tesztversenynek augusztus 12-13. között a Gyakorló Jégcsarnok adott otthont. A tesztverseny több célt is szolgál, hiszen a junior és a senior versenyzők versenykeretek között tudják bemutatni programjaikat, melyet a bírók és a technikai panel tagjai értékelnek. Ebben az esztendőben kialakítottunk egy „monitor” pozíciót is, akik a program egészét „fejlesztői” és nem „bírálói” szemmel figyelték, s arra fókuszáltak, hogy a program mely elemeit lehetne erősebbé tenni, hogy a technikai szintek, az elemek megítélését meghatározó GOE pontok és a program komponens pontszámok magasabbak lehessenek. A verseny végén minden egyéni versenyző és jégtánckettős programja kiértékelésre került. A tesztverseny másik célja a junior versenyszámokban a junior GP-n történő indulási jogok kivívása volt. A junior GP-ken való versenyzői részvétel az alábbiak szerint alakult: Linzben Ekker Léna és Vlasenko Aleksandr, Isztambulban Dzsumanyijazova Polina és Vlasenko Aleksei, Budapesten Dzsumanyijazova Polina, Szabó Cintia, valamint a Vlasenko-testvérpár, Jerevánban pedig Ekker Léna képviseli hazánkat. A szeptember 20. és 23. között Budapesten megrendezésre kerülő Junior GP-n a rendező ország jogán három versenyzőt indíthatunk egyéni női és egyéni férfi kategóriákban. A hölgyeknél a harmadik indulási jog megszerzéséért a negyedik, az ötödik és a hatodik helyen végzett versenyzők egy újabb válogatóversenyen bizonyíthatnak, ezt követően derül ki, hogy melyikük képviselheti még Magyarországot a hazai rendezésű junior GP-n.

Versenyzőink a nyári szezonban alaposan felkészültek erre a megmérettetésre, érdekes és jól felépített programokat láthattunk, ugyanakkor néhány programon érződött, hogy még csak most kezdődik a szezon. A női mezőnyben a legnagyobb fejlődésen – a bírói vélemények alapján is – Ekker Léna ment keresztül, kiegyensúlyozott programot futott, de Polina is szépen fejlődött. Mindkét korcsolyázótól eredményes versenyzést várunk a szezonban. Szabó Cintia kűrprogramjával előrébb tudott kerülni, így ő lehet a harmadik résztvevője az idei JGP-sorozatnak. Zhang Boglárka rövidprogramja felszabadult korcsolyázást mutatott, de Virányi Laura és Major Martina Petra programjai is a fejlődésről tettek tanúbizonyságot. Ugyanakkor a sérülések sajnos nem kerültek el bennünket, Vlasenko Aleksandr a rövidprogramot követően, lábsérülés miatt a keretorvosi vizsgálat és javaslat eredményeként nem folytatta a versenyt. A senior kategóriában induló Schermann Regina és Zsirnov Daria is szépen teljesített. Daria elsőéves senior versenyző, azt gondolom, hogy a technikai elemek stabilizálása és a komponens pontszámok emelésére való törekvés jó irány lehet mindkettőjüknek. Daniel és Mariia szintén visszaléptek a ritmustánc után Dani lábsérülése miatt, de ők – részletekben ugyan, de bemutatták a kűrprogramjukat is. A zeneválasztás és a koreográfia meggyőző, azonban az elemek teljes stabilizálása és a komponens pontszámok emelésére szolgáló munka még hátravan. Ilias és Lucy fejlődést mutattak programjaik bemutatásakor, lendületük, jégbiztonságuk sokat fejlődött. Fontos megemlíteni, hogy egy új jégtánckettős is debütált, méghozzá Szilágyi Villő és Jarács István személyében, akik a junior versenyszámban mutatkoztak be, kipróbálva a junior kategória előírásainak követését. Ők még nem indulhatnak junior kategóriában a nemzetközi mezőnyben, mert korosztályuk ezt nem teszi lehetővé, de megtapasztalhatták azokat az előírásokat és felkészülési menetet, ami a jövő szezontól vár rájuk. Programjukat lelkesen adták elő, s azt gondolom, hogy ez a megmérettetés lelkesítette őket a jövőre nézve. Summa summarum Összegezve, azt hiszem, hogy ha a felkészülés ilyen ütemben halad, élvezetes versenyszezonnak nézünk elébe.

A tesztversenynek voltak hiányzói. Kik ők, és miért nem léptek jégre?

 Igen, többen sérüléssel küzdenek, s ez akadályozta részvételüket a tesztversenyen. Az Olaszországban készülő Láng Júlia nagyon készült a versenyre, de a tesztversenyt megelőző héten lábsérülést szenvedett, melyet orvosi vizsgálat követett, s az orvos azonnali pihenőre rendelte Julcsit. Budapestre érkezését követően keretorvosunk szintén megvizsgálta, s megerősítette az olasz kollégák álláspontját. Zsembery Katinka szintén teljes erőbedobással készült a tesztversenyre, de a megmérettetést megelőző edzésen sérülést szenvedett – az edzőivel, valamint a keretorvossal történt egyeztetés után végül az a döntés született, hogy nem lép jégre a tesztversenyen. Amikor a döntés megszületett, Katinkának a szemei megteltek könnyekkel…

 Pavlova Maria és Sviatchenko Aleksei páros műkorcsolyázóink Szocsiban készülnek a szezonra Dmitry Savin irányításával. Ők átküldték a programjukat, hogy a technika és a bírói csapat véleményezhesse azokat. Sikerült videókapcsolatot létesíteni Budapest és Szocsi között az edzésük időpontjára, így az elemek, melyeket „élőben” mutattak be, külön értékelést is kaptak. A program nagyon erős, de a szakértő szemek olyan észrevételekkel gazdagították a felkészülést, melyeket az edzői csapat be tud építeni a további felkészülés menetébe. Párosunk szereplője két GP-nek is (Kanada & Finnország), s az első GP-részvételt megelőzően felkészítő versenyeken vesznek részt versenyeztetési tervüknek megfelelően.

Papp Vivien Svájcban készül. Az edzője – Stéphane Lambiel – javaslatára nem indult a tesztversenyen. Viviennek az első célverseny a junior országos bajnokság lesz majd, addig egy alapos felkészítés, programkészítés és stabilizálás vár rá. Berei Mózes József (Pepe), aki eddig a fiúk mezőnyét erősítette, megkezdte páros műkorcsolya karrierjét a svájci Nora Rothenbühlerrel. Ők a Salzburgi Jégakadémián készülnek Severin Kieferrel, a tesztversennyel egy időben pedig az ISU oberstdorfi Pair Skating Seminar-on vettek részt. Bemutatkozásuk a budapesti Mikulás Kupán várható, de itt még versenyen kívül mutatják be programjaikat. Első versenyük a junior országos bajnokság lesz, melyet páros műkorcsolya kategóriában a Négy Nemzet Bajnokság égisze alatt (Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia részvétével) ezúttal Csehország rendez. Ami pedig a Benkiewitz Maya és Shapiro Mark jégtánckettősünket illeti, az útjaik szétváltak. Mark próbakorcsolyázáson vett részt egy magyar jégtáncos hölggyel, azt hiszem bíztató eredménnyel, de erről majd később adnék hírt, amint véglegesedik az új felállás. Hartdégen Lili edzője a tesztversenyt megelőzően jelezte, hogy Lili kisebb sérülést szenvedett, amely megakadályozza indulását, Krizsanovszki Lili pedig sajnos befejezte a pályafutását.

Hogyan néz ki a folytatás, mi vár rátok a következő hetekben, hónapokban?

Augusztus végén kezdetét veszi a junior GP-sorozat, melynek első állomása Linz lesz, ahol Ekker Lénának és Vlasenko Aleksandr-nek drukkolhatunk ezen a versenyen. Az elkövetkező hetek szinte mindegyikén találkozhatunk magyar versenyzőkkel a JGP állomásain. A JGP-sorozat mellett elindul az ISU Challenger-versenysorozat is, melynek több állomásán is szurkolhatunk magyar versenyzőnek. A válogatott sportolóink egy egyeztetett versenynaptár alapján készülnek az ISU bajnokságaira, s a versenynaptár összeállítása ugyanúgy szolgálja az ISU bajnokságokon való versenyzői részvétel kiválasztását, véglegesítését, mint az ISU világranglistán való minél jobb helyezés elérését. A pontos menetrendről hamarosan tájékoztatást adunk, hogy mindenki, aki követi a sportolóink szereplését, megfelelő tájékoztatást kapjon. 

Kiemelném a hazai rendezésű junior GP-t, valamint a szintén magyar rendezésű budapesti Challenger (senior) és nemzetközi (junior és alatta lévő kategóriák) versenyt, a Budapest Trophy-t. Mindkét versenyre várjuk a közönséget, hogy együtt szurkolhassunk a Magyarországot képviselő versenyzőinknek. Szinkronkorcsolya Challenger-versenyt is rendezünk ebben a versenyszezonban, melyen sok csapat részvételére számítunk. A szinkronkorcsolya versenyek hangulat más, mint a műkorcsolya és jégtánc versenyeké, ezért arra bíztatok minden korcsolyasportot szerető és kedvelő szurkolót, hogy ezt személyesen tapasztalja meg a verseny helyszínén, a Vasas Jégcsarnokban! A MOKSZ médiacsapatával kialakítottuk azt az együttműködést, melynek megfelelően versenyzőink folyamatosan jelen lesznek, s hírt adhatnak a felkészülésük és a versenyeken való szereplésük pillanatairól. Azt gondolom, hogy izgalmas, sűrű és eredményekkel is büszkélkedő versenyszezonnak nézünk elébe!

A tesztverseny eredményei ide kattintva érhetők el. 

HUNSKATE Media

 

The post Műkorcsolya és jégtánc: a tesztversennyel kezdetét vette a 2023/24-es szezon appeared first on Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség – MOKSZ.

Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség