Na végre: Betlehem Dávid Eb-bronzérmes!

Négy évnyi csatározás és egy rakat 4-5-6-7-8. hely után végre Betlehem Dávidnak is sikerült egy klasszikus világversenyen dobogóra állnia. Ahogy a korábbi helyezéseinél is, itt is centik döntöttek, ám ezúttal a javára: a belgrádi Eb-n 10km-en lett harmadik. A fér Szintén Top 10-ben zárt Rasovszky Kristóf (9.), a hölgyeknél pedig Fábián Bettina (5.) és Szimcsák Mira (7.) is.

Hiába hiányzott a mezőnyből több klasszis, irdatlan tusakodást hozott a 10km-es viadal mind a férfiak, mind a nők között. Míg a hölgyek viadala kellemes napsütésben zajlott, az uraké szakadó esőben kezdődött.

Igaz, ez kevésbé izgatott minket, annál inkább az, hogy Betlehem Dávid rögtön kilőtt az elején, és az első két körben elég fikszen vezetett, igaz, annyira nem lógott meg, mint a legutóbbi Eb-n, Ostia partjainál. Olyannyira, hogy a második kör végén a hátára fordult, s visszanézett: valaki nem akarná esetleg átvenni a vezetést? Erre végül Greg Paltrinieri vállalkozott, majd akadt még több jelentkező, egy ideig Domenico Acerenza tempózott elöl, majd Marc-Antoine Olivier (idővel egyébként csaknem mindenkiről leesett a sapka a nagy darálásban).

Dávid Rasovszky Kristóffal folyamatosan az élbolyban haladt, többnyire Paltrinieri vezetett, időnként felzárkózott mellé Acerenza, olykor Olivier, alapvetően olasz-magyar-francia meccs zajlott a vízben. Bár az utolsó etetést követően Betlehem vágott az élre, aztán viszont Paltrinieri visszaelőzött, sőt, a zárókörben, a külső egyenesen az olasz elindult befelé, önálló gyorsulási versenyt rendezni. A többiek több méterrel odébb tusakodtak, a bírói hajó közben szépen takarta Greget – igaz, amilyen sebességre felpörgött, azt akkor sem tudták volna lekövetni, ha premier plánban figyelhetik.

Így a 2021-ben aranyérmes talján szokatlanul nagy, 21 másodperces fölénnyel ért a célba, mögötte viszont őrült csata indult a másik két éremért. A célba egyszerre értek oda négyen, köztük Betlehem Dávid is, akinek végre valahára bejött a helyezkedés és a beütés is. Ha századokkal is, de sikerült megelőznie a címvédő Domenico Acerenzát és az utolsó körben Rasovszky Kristófot módszeresen lebontó Dario Veranit, egyedül a francia Marc-Antoine Olivier tudott gyorsabban rányúlni a panelre, két tizeddel – de a lényeg, hogy Dávidnak végre van egyéni érme világversenyen, egy gyönyörűen csillogó Eb-bronz.

A hölgyeknél eleinte egész jól festett a verseny, hiszen Fábián Bettina az élen haladt, ám aztán őt is, Szimcsák Mirát és Olasz Annát is “elnyelte” a középmezőny. Általában 11-18 másodperces hátránnyal követték az élen állókat – a táv második felében leginkább két olasz, Barbara Pozzobon és Giulia Gabbrielleschi haladt elöl.

Míg a kör célegyenes felé eső részén a mezőny rendre megtalálta az ideális egyenest, addig a külső oldalon többször is kettévált a boly, és sajnos egy ízben Bettiék pont a rossz csoportba kerültek, amelynek élén a monacói Lisa Pou úszott, aki miatt sok-sok extra métert kellett megtenniük a mögötte haladóknak, mikor a fordulóbójához érve kiderült, hogy módosítani kell az addigi irányon.

Ettől függetlenül az utolsó körben a nagy hajrások mind megindultak, legnagyobb sebességgel a német címvédő Leonie Beck, aki hamarosan már tréningpartnerével, Pozzobonnal meccselt az első helyért. Fábián Betti is egyre följebb kapaszkodott, és hamarosan a spanyol Martizen lábvizén úszva már nem csupán látótávolságba került az élbolyhoz képest, ám az utolsó fordulókhoz külső körön érkezett… A férfiaknál ilyenkor a belül úszót szimplán felkenik a gumibójára, Betti ugyanakkor törékenyebb testalkatával nem is gondolhatott erre, így viszont épp az utolsó egyenesre fordulva bő két méterrel esett vissza, és innen már nem lehetett esélye a dobogóra.

“Sajnos, kicsit hátrébbról indult a kelleténél Betti – értékelt Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Ez megint egy tanulság: a Világkupákon öt-nyolc környékén utazik, onnan simán ki tud lépni bármelyik irányba, hogy elmenjen a többiek mellett, a tizenkettedik hely környékéről sokkal nehezebb előrejönni, a spanyol nem is engedte, tartotta a pozícióját keményen.”

Betti végül ötödikként zárt, a remekül hajrázó Szimcsák Mira beért hetediknek, Olasz Anna ugyanakkor leszakadt és 18. lett – majd könnyáztatta mondatokkal intett búcsút nemzetközi pályafutásának.

Európa-bajnokság, Belgrád

Férfi 10km: 1. Gregorio Paltrinieri (olasz) 1:49:19.6… 3. Betlehem Dávid 1:49:41.2… 9. Rasovszky Kristóf 1:49:53.8

Női 10km: 1. Leonie Beck (német) 2:00:54.8… 5. Fábián Bettina 2:01:03.9… 7. Szimcsák Mira 2:01:14.0… 18. Olasz Anna 2:03:31.

Nyilatkozatok

 

Betlehem Dávid

“Végre megvan! Ha megint negyedik helyen végzek, szerintem ki sem jövök a vízből… Láttam, hogy ez szoros, ahogy beértem, rögtön néztem is ki, lássak már egy magyart, Biczó Bence mutatta, hogy nézték, felvették, visszanézték, hogy és hogy megvan… Nagy boldogság ez most, köszönöm a családomnak, Bettinek, hogy mellettem állnak. Egyébként minden a terv szerint ment, az elejét meghúztam, direkt nem is mentem ki enni, utána viszont vártam, hogy vezessen más is, és végül csak előre mentek a többiek. Az utolsó körben azt hittem, élen vagyok, későn vettem észre, hogy Greg ennyire elment. A vége kemény volt, próbáltam helyezkedni, végül harmadikra lett meg az a sáv, hogy felússzak a többiekre és harcban lehessek az éremért.”

Rasovszky Kristóf

“Verani kétszer rúgta le a fejemről a szemüvegem és háromszor húzott vissza, attól még, hogy valaki nem jut ki az olimpiára, akár fair módon is versenyezhetne. Sajnos, ezeken a versenyeken mindig ez megy, akiknem nincs kvótájuk, azok akkor is életük versenyeként fogják fel, ha egyébként nincs igazán esélyük, ütnek-vágnak… Mindegy, nem mérgelődöm, 2021-ben sem sikerült jól az Eb, aztán az olimpián második lettem – most is arra készülünk egyértelműen, azaz bőven leszek még gyorsabb.”

 

Fábián Bettina

“Kicsit erősen kezdtem, de aztán úgy voltam vele, picit visszább veszek, mert itt úgysem tudunk nagyobb szakadást kierőszakolni, miután az olimpiára készülők egyike sincs még olyan erőben, így én sem. Ezért azt csináltam, mint a nagyok, mentem a mezőnnyel, tartalékoltam a végére. Visszajönni az elejére egy picit többet vett ki belőlem, mint gondoltam, de végül is az ötödik hely jó eredmény. Nyilván jobb lett volna egy érem, de ahhoz jobb hajrá kellett volna, ami még nincs meg, mivel erre az Eb-re nem készültünk – csak egy kicsit könnyítettünk.”

Szimcsák Mira

“Sikerült mindent megcsinálnom, amit terveztem. Igyekeztem az első négy körben erősen úszni, de azért úgy, hogy maradjon erőm a végére. Az egyetlen hiányérzet talán azért lehet, mert a végén leszakadtam picit arról a bolyról, amelyik az első hat helyre ért be, velük talán elmehettem volna, de nem bánkódom.”

Olasz Anna

“Sajnálom, hogy az utolsó Eb-men csak ennyit tudtam mutatni, hogy nem igazán tudtam beleszólni a versenybe. Sem a helyezés miatt nincsenek túl jó érzéseim, sem azért, ahogy az utolsó körben leszakadtam – igaz, a felkészülésem sem sikerült annyira, hogy komolyabb reményeim lehettek volna. Azzal vigasztalom magam, hogy ha már lennie kellett egy ilyennek is, akkor most legyen, és ne 2021-ben az olimpián vagy az akkori Eb-n. Az elmúlt tizenöt évhez ugyan nem volt méltó ez a tíz kilométer, de talán tettem bele annyit a sok esztendő alatt, hogy ne erre emlékezzenek velem kapcsolatban, hanem a nagy egészre, ami csodálatos emlék.”

A Na végre: Betlehem Dávid Eb-bronzérmes! bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.