Nagy csatákkal emlékeztek

Bár kevesebb volt a nevező, mint egy éve, több súlycsoportban is komoly csatákat hozott az ifjúsági ökölvívók Énekes István-emlékversenye. Kozák Lászlót választották a torna legjobbjának. Akadtak „lyukas” súlycsoportok is.

Nagy-Pál Tamás A budapesti Jégszínházban rendezték meg az ifjúságiak hagyományos Énekes István-emlékversenyét. Füzesy Zoltán szövetségi edző honlapunknak elmondta: kicsit csalódottak voltak, ugyanis összesen 96 nevezés, a tavalyinál kevesebb érkezett. Ennek ellenére látványos, érdekes, izgalmas mérkőzéseket is élvezhetett a közönség. Füzesytől, szó szerint: „Biztos vagyok benne, hogy a nézők elégedetten távozhattak egy-két csata után.”

Kozák László

Kozák László lett a torna legjobb versenyzője

A 49 kg-os súlycsoportban ezúttal nem Virbán Martin, hanem ikertestvére, Gábor szerepelt. Egyiküknek sem ez az ideális súlyuk, tavaly Martin vállalta be a fogyasztást, idén Gábor. Jól tette, ugyanis a döntőig menetelt, ahol ritmusváltás után úgy eltalálta Moldoványi Bencét, hogy számolni kellett rá, és fel is adta.

Martinnak nehezebb volt a helyzete az 53 kg-ban, hiszen hosszú vállsérülése után visszatért a hazai boksz egyik legnagyobb ígérete, Szakai István. Immáron teljes értékű versenyzőként sikerült is nyernie, szoros pontozással.

A következő súlyban (56 kg) Mislai Kristóf és Serbán Henrik döntőzött. Taktikai küzdelmet hozott a meccs, végül a rutinosabbnak számító Serbán nyert hajszállal. „A 60 kg sajnos nagyon üres súlycsoport. A döntőben Kiran Murat nem túl magas színvonalú mérkőzésen nyert 3-0-ra Gaál Roland ellen.”

Ha lehetett volna fogadni a tornára, akkor valószínűleg Kontrecz Márk (64 kg) győzelméért fizették volna legkevesebb pénzt az irodák. Az újpesti bunyós hozta is a formáját: egyetlen mérkőzése nem ért véget idő előtt, a pécsi Tóth Viktor még a selejtezőben tudta megszorongatni. „Pedig Márk egyáltalán nem volt jó formában. A borzasztóan erős kubai felnőttedzőtábor után még fáradt volt, nem érezte az ütőtávot. Ennek ellenére nagyokat ütött, a döntőben Dévényi Dominik ellen is  technikai KO-val nyert. Egyébként Dominik nagyon kellemes meglepetést szerzett, könyörtelen stílusban bokszolt. Ha technikával is tudja vegyíteni, sokra viheti.”

A legnépszerűbb súlycsoportnak a 69 kg számított, 19 indulóval. Kozák László nyert (főoldali fotónk: vasassc.hu), négy nagyon kemény meccs után, és a szakemberek a Madárfészek Akadémia versenyzőjét választották meg a torna legjobbjának. 75 kg-ban született meg az egyik legnagyobb meglepetés: a junior-világbajnoki bronzérmes László Szilárd ugyanis technikai KO-val kikapott a második menetben Oláh Ádámtól. „Átdőlős jobbcsapottal találta el Szilárdot, aztán a döntőben Pallai Kevint is, mindkét meccset kiütéssel nyerte.”

Erős súlycsoport a 81 kilósoké is. Kiss Tamás egy évvel ezelőtt eggyel feljebb nyert, de fogyasztva is favoritnak számított. Az elődöntőben azonban Tallósi Péterrel találkozott, aki ismét bizonyította, hogy nagyon kemény bunyós, és úgy eltalálta ellenfelét, hogy be kellett szüntetni a meccset. A döntőben az újpesti Bárányi Pétert is legyőzte szikrázó, ugyanakkor sok pontatlan ütést hozó csatában.

A két legmagasabb súlycsoportban elkeserítő a helyzet, összesen öten indultak. „Az edzői értekezleten próbáltunk választ keresni erre a problémára. A junior-korosztályban még rengeteg a versenyzőnk, aztán elkezdenek kikopni. Csak hogy példát mondjak: a nehézsúlyban győztes Kocsis Richárd miatt tavaly el kellett utaznom Nyíregyházára, hogy az iskolaigazgatóval beszéljek, engedje már el az edzőtáborba és az Európa-bajnokságra. A tanulás tényleg fontos, ahogy az edzés is. Az a gond, hogy a két legfontosabb feladaton kívül még annyi minden tölti ki a fiatalok életét, hogy az sokszor valamelyiknek a rovására megy. Aztán a versenyzők száma tovább csökken, amikor elkezdenek dolgozni. Biztosítanunk kell nekik életpályamodellt, hogy később is a sportágban maradjanak.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS