Nagyon szeretem a sütőtök szezont. Már láthattuk mennyire változatosan lehet felhasználni. Most lássuk a család kedvenc sütijét, amiben sütőtök van, de az is szereti, aki a sütőtököt nem. Hamar elkészül, és napok múlva is finom, nem szárad ki.
Elkészítési idő: kb. 80 perc
Hozzávalók:
- 1 közepes nagyságú sütőtök fele
- 1 csomag kandírozott narancs
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 2 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- ½ bögre olaj
- 1 doboz kefir
- 1 sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 egész tojás
Első lépésként a sütőtököt meghámozzuk, kiszedjük a belsejét és lereszeljük. Nagyobb lyukú reszelővel könnyebb, vagy géppel. Egy tapadásmentes edénybe tesszük, hozzáadjuk a cukor felét, a fahéjat, a szegfűszeget, és fedő alatt, közepes lángon addig pároljuk, míg pépessé nem válik. Ez kb. 25 perc, de minél apróbbra van reszelve, annál kevesebb idő. Közben az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagy keverőtálba és robotgéppel simára keverjük. Amikor kész a tök, picit hagyjuk hűlni, majd a tésztához keverjük. Kivajazott, lisztezett kerek (24 cm-es) formába öntjük, és 190 fokra (légkeveréses) előmelegített sütőben 35 percig sütjük.
Tipp! Fahéjas porcukorral megszórhatjuk a tetejét, cukormázat, vagy valamilyen fehér krémet is készíthetünk hozzá.
Jó tudni! Akinek fontos, az a lisztet teljesen vagy részben cserélje le szénhidrát csökkentett lisztre, a cukrot pedig nyírfacukorra.
Még több édesség receptje Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Sütőtök |
Búza finomliszt |
Kristály- cukor |
Tojás |
Olaj |
Kefir |
|
Energia |
45 kcal |
370 kcal |
390 kcal |
143 kcal |
902 kcal |
56 kcal |
Fehérje |
1,0 g |
12,3 g |
0 g |
12,6 g |
0 g |
3,0 g |
Zsír |
0,1 g |
1,3 g |
0 g |
9,5 g |
100 g |
3,0 g |
Szénhidrát |
11,6 g |
76,3 g |
99,9 g |
1,8 g |
0 g |
4,4 g |