Nem mehet az olimpiára a verekedős edző

Tavaly októberben nagy felháborodást okozott Norvégiában, hogy az ország legsikeresebb sportolója, Jakob Ingebrigtsen, valamint testvérei, Henrik és Filip, akik szintén sportolók, erőszakossággal vádolták apjukat, aki edzőjük is volt.

„Egy nagyon agresszív és tekintélyelvű apával nőttünk fel, aki a nevelésünk részeként fizikai erőszakot és fenyegetést alkalmazott. Még mindig olyan félelmet érzünk, amelyet gyermekkorunk óta éreztünk vele kapcsolatban” – írták a közleményükben.

Tagadja a bántalmazást Gjert Ingebrigtsen

Tagadja a bántalmazást Gjert Ingebrigtsen

Fotó: Wikipedia

Az insidethegames.biz honlap beszámolója szerint bántalmazás vádja miatt a rendőrség nyomozást kezdeményezett, majd hétfőn az ügyészség bejelentette döntését: az 58 éves Gjert Ingebrigtsent családon belüli erőszakkal vádolja egyik gyermeke ellen. Az ügyet jól ismerő forrás szerint az állítólagos cselekmények nem az ismert sportolók hármasát érintik, hanem egy másik, fiatalabb gyereket.

A jelentés szerint Gjert Ingebrigtsent azzal vádolják, hogy négy éven keresztül, 2018 és 2022 között a gyermeket fizikailag fenyítette, szóban sértette, megfenyegette, és akár kézzel, akár törölközővel arcul ütötte.

A rendőrség közölte, hogy a háztartásban élő további hat gyermeket érintő egyéb incidensek ügyében is lezárták a nyomozást vagy elégtelen bizonyíték miatt, vagy egy esetben azért, mert lejárt az elévülés. Az apa – akinek irányításával Jacob Ingebrigtsen olimpiát nyert 1500 méteren – tagadja az ellene felhozott vádakat.

A három atléta testvér közül Jakob Ingebrigtsen a legeredményesebb, aki 2022-ben és 2023-ban is aranyérmet szerzett az 5000 méteres világbajnokságon, emellett megnyerte az 1500 méteres olimpiai aranyat is. A 23 éves sportoló a párizsi olimpiára készül. A 33 éves Henrik 2012-ben, a 31 éves Filip pedig 1500 méteren szerezte meg Európa-bajnoki címét 2016-ban. A fiaival való szakítást követően Gjert Ingebrigtsen meglepte a norvég atlétikai közösséget azzal, hogy egy másik futó, Narve Gilje Nordas edzője lett.

A Norvég Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy Gjert Ingebrigtsen nem kap akkreditációt a párizsi olimpiára, hasonlóan a tavalyi budapesti atlétikai világbajnoksághoz.

Írta a Magyar Hírlap