Nem rendelhető több 44-es számú német válogatott focimez az Adidastól, mert SS-rúnára hasonlít a dizájn

Az Adidas leállította a 44-es számú német válogatott focimezek eladását, mert az állítólag hasonlít a náci SS által használt szimbólumra – írja a Guardian. A Schutzstaffel (SS) az Adolf Hitler által vezetett Német Nemzetiszocialista Munkáspárt félkatonai szervezete volt, a második világháború alatt zsidók millióinak kiírtásában vettek részt.

A mezekkel kapcsolatos aggályokat eredetileg Michael König német történész vetette fel, aki szerint a mez kialakítása “nagyon megkérdőjelezhető”.

Az Adidas szóvivője, Oliver Brüggen tagadta, hogy a hasonlósága szándékos lett volna. “Elkötelezettek vagyunk az idegengyűlölet, az antiszemitizmus, az erőszak és a gyűlölet minden formája ellen” – tette hozzá.

Az 1929-ben tervezett SS-rúna a mai napig a nemzetiszocialista és szélsőjobboldali körök népszerű szimbóluma. Az SS tagjai voltak felelősek a koncentrációs táborok őrzéséért, a feltételezett árulók kihallgatásáért és az olyan haláltáborok működtetéséért, mint az auschwitzi, ahol 1,3 millió embert gyilkoltak meg.

Auschwitz a világ legnagyobb temetője, de nincs benne egy sír sem

Ma már a világörökség része a világ legnagyobb népirtásának központjaként szolgáló auschwitzi koncentrációs tábor, felszabadításának évfordulója egyben a holokauszt nemzetközi emléknapja is. Bár a pusztítás nyomainak legembertelenebb részének bizonyos elemei ma is láthatók, nem feltétlenül ezek a legmegrázóbbak – riport magyarként egy auschwitzi látogatásról.

Az idei labdarúgó Európa-bajnokságot Németországban rendezik, június 14-én elsőként a házigazdák lépnek pályára, Skócia ellen fognak játszani. 44-es számú meze senkinek sincs a csapatból.

Nyitóképünk illusztráció

Írta a HVG

A Nem rendelhető több 44-es számú német válogatott focimez az Adidastól, mert SS-rúnára hasonlít a dizájn bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.