Nem történt szabálymódosítás!

altalanosvizilabdakep01

Semmiféle szabálymódosítás nem történt, így nem is kellett senkit sem értesíteni – hangsúlyozta Molnár Tamás.altalanosvizilabdakep01

Nagy port kavart az elmúlt napokban a Magyar Vízilabda Szövetség Szakmai Tesületi ülésén elhangzottak. Azaz az OSC-Canottieri Napoli Bajnokok Ligája meccse, ahol két olyan gólt is érvényesnek ítélt az olaszok javára Perisics játékvezető, ami több kérdést vetett fel.

Ugyanis, ha a centerről kiállítják a védőjét, nem dobhat úgy gólt, hogy rögtön odapasszolják neki a labdát, azt lövés előtt előbb vissza kell passzolnia – legalább is ez a szabály. Nos, ilyen jelenetből kétszer is gólt kapott az OSC.

AZ MVLSZ ülésén elemezték a kialakult problémát, ezek után pedig dr. Molnár Tamás, a FINA TPWC- és LEN TWPC-tagja igyekezett tisztába tenni a dolgokat: „Kezdjük azzal, hogy szabálymódosítást kizárólag a nemzetközi szövetség technikai bizottsága jogosult javasolni, a büro a kongresszus elé terjeszteni, a FINA kongresszusa pedig, ha úgy szavaz, akkor végrehajtani. A budapesti ülésen egyetlen szabálymódosítás történt: az olimpiára egy csapat létszámát az eddigi 13 helyett 11-re csökkentette. Ennyi történt, nem több! Tehát szó sincs róla, hogy valaki titokban szabályt módosított volna, és arról elfelejtette a magyarokat értesíteni!” – mondta a waterpolo.hu-nak.

A játékosként háromszoros olimpiai bajnok játékos rámutatott, „A szabályok fixek, de kár lenne tagadni, előfordulnak értelmezései kérdéskörök. Minden szezon elején van sajnos némi fennforgás, ami négy évvel ezelőtt volt a csúcson. Császár György mentségére legyen mondva, ezt az értelmezési mizériáról afféle félhivatalos szóbeszéd alapján sikerült értesülnünk, így Magyarországon igyekeztünk is ehhez alkalmazni. Abban az időszakban az összes többi országban kivártak, azt nézték, másoknál hogyan működhet… Aztán elkezdődtek a nemzetközi kupákban a rangos meccsek, és semmi sem változott. Amikor a játékvezetői bizottság élére kerültem, két évvel ezelőtt elkezdtük a játékot befolyásoló szituációkat összeszedni, és a bajnokság elején a nemzetközi tapasztalatok, a válogatott edzők tapasztalatai alapján megírtuk a csapatoknak, mire kell számítaniuk. A magyar bírói kar azóta konzekvensem ennek a figyelembevételével tevékenykedik. Hogy nemzetközi meccseken mi történik, az más kérdés – a legfontosabbat még egyszer hangsúlyoznám: szabálymódosítás nem történt! A világbajnokság során nem szembesültünk ilyen vitával, és Märcz Tamás szövetségi kapitánytól sem kaptunk erre vonatkozó információt – zárta Molnár Tamása témában értékelését.

Forrás: www.vizipolo.hu – RSS