Nem tudja apja álmát megvalósítani Teddy Sheringham

teddy.jpg

Teddy Sheringham bejelentette, hogy az idény végén befejezi pályafutását. A 42 éves csatár apjának vágya az volt, hogy fia megdöntse Sir Stanley Matthews rekordját, aki még 50 évesen is aktív futballista volt, de Sheringham azt mondja: ebben az idényben már érzi az idő múlását, itt az idő befejezni. A hosszú és tanulságos pályafutás legfontosabb állomásait vettük sorba.

Sheringham a regionális bajnokságban szereplő Leytonstone and Ilford csapatában futballozott, amikor a korosztályos együttes a Millwall csapatával játszott mérkőzést. A Millwallnál azonnal felfigyeltek az akkor 16 éves futballistára, és hamarosan leszerződtették. Két évre rá mutatkozott be a Millwall nagycsapatában, és már a második meccsén gólt szerzett. Az 1985-ös év a tanulással telt: előbb az Aldershotnak, majd a svéd Djurgardennek adták kölcsön. Ám ezt követően négy szezonban volt a Millwall legjobb gólszerzője, a 86-87-es idényben és a 90-91-es szezonban az összes meccsen pályára lépett, utóbbi idényben 37 gólt lőtt, közte négy mesterhármast.

A Nottingham Forest után a Tottenham Hotspurnál kötött ki, ahol a 92-93-as szezonban olyan jól ment neki, hogy az első osztály gólkirálya lett 22 találattal. Itt játszott együtt a német Jürgen Klinsmann-nal, aki azt mondta róla, hogy ő legintelligensebb csatártárs, akivel valaha együtt futballozott.

1997-ig, 31 éves koráig még semmilyen trófeát nem nyert, ezért elfogadta a MU ajánlatát, amely a visszavonuló Eric Cantona helyére keresett csatár. Az első szezonja nem sikerült túl jól, már-már úgy volt, hogy eligazol – persze 14 gólt így is lőtt -, ám mégis maradt. És milyen jól tette. Az 1999-es év volt a legsikeresebb az életében: bajnokságot nyert a MU-val, az FA-kupában – amit megnyert a csapata – a döntőben gólt szerzett, és az emlékezetes Bayern München elleni BL-döntőben is főszerepet vállalt: az ő találatával egyenlített ki a MU, majd nyert is.

A másik remek szezonja a 2000-01-es volt, ekkor a MU legjobb góllövője volt, és az év legjobb játékosának választották meg. 2002-ben, 35 évesen is helyet kapott a vb-re utazó csapatban – összesen 51-szer volt válogatott. A MU után visszatért a Spurshoz, majd a Portsmouth-ban és a WHU-ban játszott, most a Colchester Unitedban szerepel.
Sheringham számos rekord birtokosa: mind a négy ligában ő a legidősebb játékos, aki futballozott, ő a legidősebb góllövő az első osztályban, és az FA-kupában is számos rekord birtokosa. 700-nál is több ligameccset játszott, szövetségi kapitányok sorát szolgálta végig.

A futballban oly sikeres és kiegyensúlyozott játékos a magánéletben nem ilyen sikeres, folyamatosan váltogatja barátnőit, akik között modell, tévés személyiség, botrányhősnő is volt.

www.juniorsport.hu