Nem tudsz aludni? Ezt idd!

A stressz és a kavargó gondolatok, a szorongás sok mindenkinek okoz alvásproblémákat. Adunk néhány tippet, mit igyál, ha nem szeretnél nyugtalan éjszakákat.

Citromfű

Nem tudsz aludni? Ezt idd!

A citromfű egy évelő gyógynövény, saját kertben vagy balkonládában is könnyű nevelni. A belőle készült tea idegnyugtató hatású, alvázavarra ellen gyakran ajánlják. Napi 2 csészével érdemes fogyasztani belőle, az egyik adagot 1-2 órával alvás előtt kell meginni. Ha a fürdővízhez adagoljuk, könnyebben szabadulhatunk a napi stressztől.

Ovomaltine ital

Nem tudsz aludni? Ezt idd!

Árpa, kakaó, élesztő és méz – sokféle alapanyagot tartalmaz a Nagy-Britanniában oly népszerű ital, amit főként magnéziumtartalma miatt fogyasztanak. Segít az ellazulásban, alvás előtt érdemes egy kanálnyit feloldani egy bögre langyos tejben.

Macskagyökér

Nem tudsz aludni? Ezt idd!

Az egyik legnépszerűbb alvássegítő gyógynövény a macskagyökér, másik nevén a valeriána. Segít az elalvásban, és a mélyalvási fázisra is hatást gyakorol. Folyamatos használata esetén fejti ki a legjobb hatást, ezért érdemes minden este egy-egy bögrényit elfogyasztani belőle.

Banánturmix

Nem tudsz aludni? Ezt idd!

Este egy banánturmix nem csak az éjszakai éhséget előzi meg, de ellazító hatása is van. Akár a cseresznyelé, a banán is a melatoninnal segít az elalvásban. A banánban és a tejben is megtalálható az L-triptofán nevezetű aminosav. Ebből állítja elő a szervezetünk szerotonint, a szerotoninból pedig melatonint képez. Míg a szerotonin a kiegyensúlyozott hangulatért felelős, a melatonin az elalvásban segít, és az alvás-ébrenlét ciklus normalizálásában segít.

Tej

Nem tudsz aludni? Ezt idd!

A tej évezredek óta hatékony gyógyszer, tele van aminosavakkal, amelyek nyugtató hatást gyakorolnak az idegekre. Egy kanál méz a langyos tejbe, és bízhatunk benne, hogy nyugodt lesz az éjszaka.

Zöld tea

Nem tudsz aludni? Ezt idd!

Olyan zöld teát érdemes fogyasztani, amelyben nincs koffein, hiszen a koffein csak megzavarja az alvást. Pedig a zöld teában megtalálható aminosav, az L-teanin segíti a mélyalvást, ezért elalvás előtt érdemes fogyasztani belőle, de csak annyit, ami miatt nem kell egész éjszaka vécére járni.

Cseresznyelé

Nem tudsz aludni? Ezt idd!

Reggel és este is érdemes meginni egy-egy pohár cseresznyelét, hiszen ez a gyümölcs különösen gazdag melatoninban, ami az alvás szabályozásáért is felelős hormon. Az Egyesült Államokban még kutatást is végeztek a cseresznyelé áldásos hatásairól, aki reggel és este is fogyasztott belőle, átlagosan 84 perccel aludt többet.

Kapcsolódó gyógynövények

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS