Női kézilabda: nehéz feladat lesz az olimpiai selejtező

A Ferencváros kiesése a női kézilabda Bajnokok Ligájából, főképp a ŽRK Budućnost ellen mutatott első félidei játéka több kérdést is felvet. A közelgő olimpiai selejtezőn a Fradira építő magyar válogatottnak el kellene viselnie a téttel járó terhet. Szombaton kiderült, ez nem olyan egyszerű.

Előfordulhat, hogy a hétvégén Danyi Gábor irányítja a magyar női kézilabda válogatottat

Nehéz bármilyen szívderítőt találni a tegnapi Ferencváros–Budućnost Podgorica női kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntő mérkőzés visszavágója után. Természetesen nem tudjuk, hogy Elek Gábor koronavírus-fertőzésének és távollétének van-e köze ahhoz, hogy alaposan beragadt a rajtnál a Ferencváros. Nem járunk messze az igazságtól, ha azt feltételezzük, hogy semmilyen összefüggés nincs az edző jelenléte és a visszafogott rajt között.

A tavalyi Európa-bajnokságon több mérkőzésén is előfordult hasonló rövidzárlat, akkor a játékosokra nehezedő eredménykényszerrel magyarázták a szakemberek (és maguk a kézilabdázók is) a gyenge teljesítményt. Tavaly semmiféle tét nem volt, az Eb nem kvalifikált világversenyre, ennek fényében érthetetlen magyarázkodásnak tűnt az összes, a játékosok (és az edzői stáb) felelősségét elkendőző nyilatkozat.

Tegnap volt tét, az idegenbeli 22-19-es vereség után háromgólos hátrányt kellett volna ledolgoznia a Ferencvárosnak, hogy továbbjusson a BL legjobb nyolc csapata közé. A mutatvány nem sikerült, már az első félidőben reménytelen helyzetbe sodorta magát a Fradi azzal, hogy görcsösen, dekoncentráltan játszott. Szucsánszki Zita csapatkapitány jegyezte meg a tegnapi meccs után, hogy „bután lőttünk”. Igen, ha ő mondja, tényleg lehet benne valami.

Emily Bölk és Klujber Katrin, a két kezdő átlövő együtt hét kísérletből egyszer sem talált be, Bíró Blanka, Európa egyik legjobb kapusa nem érezte a montenegróiak lövéseit. A holland világbajnok, Angela Malestein hetest rontott, és a szélről is sorozatban hibázott. A hatgólos hátránnyal véget ért első félidővel gyakorlatilag eltemette saját továbbjutási álmait a Ferencváros. Hiába a dicséretes hajrá a második félidőben, nem volt visszaút.

A gond az, hogy a jövő pénteken kezdődő olimpiai selejtezőtornán a Ferencvárosra épülő magyar válogatott vesz részt. És a fradista lányok bizonyították, hogy komoly téthelyzetben nem bírják a terhet. A BL-nyolcaddöntő visszavágó jelentősége eltörpül az olimpiai selejtező mellett. Ma nem látszik, hogy ez a mentálisan ingatag, talán játéktudásban is túlértékelt garnitúra miként tudna felszabadultan, eksztázisban nekimenni egy ki-ki meccsen a hozzá hasonlóan szintén az életéért (az olimpiai kvótáért) harcoló szerb válogatottnak. A szerb csapat alapképességekben egyáltalán nem jobb, mint a magyar, a tavalyi Eb-n például sima magyar győzelem született, de látva a Fradi tegnapi első félidei összeomlását, van mitől tartanunk a jövő szombati mérkőzésen.

Bíró Blanka reményei szerint jót tett volna a játékosok lelkének, ha a Budućnost kiejtése után sikerélménnyel vonulhatnak be az edzőtáborba. Ez nem teljesült, Elek Gábor távollétében a Győr edzője, Danyi Gábor és legendája, Görbicz Anita feladata lesz lelket önteni az elkeseredett fradistákba.

Innen szép nyerni.

(mno.hu / Szilágyi László)