Női kézilabda-válogatott: távol Párizstól

A játékosok életkorát tekintve „utánpótlás” válogatottnak is nevezhető együttesünk a Montenegró elleni csoportrangadón jó kezdés után (10–7) a második félidőben csalódást keltően játszott (8–17), s így 24–18-ra vereséget szenvedett.

A kudarc legfőbb oka a gyenge támadójátékunk volt, fiatal játékosaink naggyá tették Marta Batinovicsot, aki így 57 százalékos hatékonysággal védett, míg Bíró Blanka 42-vel.

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy még egy nemzetközi szinten közepes csapat ellen sem lehet 18 gólt lőve nyerni. Sokatmondó, hogy kulcsjátékosaink közül Klujber Katrin öt lövésből csak kétszer volt eredményes, a szélső Márton Gréta egyszer sem. Védekezésben és támadásban is nagyon hiányoztak a rutinosabb játékosok, amikor csapatunk hátrányba került.

Az öt lövésből három gólt dobó Lukács Viktoria szerint azonban még nincs minden veszve: „A mérkőzéseinket sajnos még nem kezdjük kellően jól, de a támadójátékunkat tekintve is sokat léptünk előre, biztos vagyok benne, hogy a következő mérkőzésekre még inkább a saját ritmusunkban és elképzelésünk szerint fogunk játszani és meg fogjuk oldani azokat a szituációkat is, amiket most nem sikerült. Még semmi nincs elveszve ezen a vb-n, tovább fogunk harcolni azért, hogy a legjobb nyolcba kerüljünk” – nyilatkozta a Győr jobbszélsője.

Ehhez azonban kisebb csoda kellene, mert együttesünk két ponttal jutott a göteborgi középdöntőbe, ahol Svédország és Horvátország együttese már biztosan ellenfél lesz, a harmadik rivális pedig Szenegál és Kína csapata közül kerül ki. A papírforma szerint Svédország mellett Horvátország és Montenegró válogatottja küzdhet majd továbbjutásért.

A hatosból az első két együttes kerül majd a negyeddöntőbe. Ez egyúttal jó eséllyel az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételt is jelent, mivel a világbajnok (francia aranyérem esetén a második helyezett) kijut a jövő nyári párizsi olimpiára, a következő hat csapat pedig – amelynek még nincs kvótája vagy selejtezős helye – részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

A magyar válogatott a hétfői vereségével nem közelebb, hanem távolabb került Párizstól, de a középdöntőben még javíthat a bizonyítványán.

Írta a Magyar Hírlap