Női kézilabdázóinknál nem az erőnléttel van baj

A magyar női kézilabda-válogatott erőnléti edzője, Holanek Zoltán szerint a háromnapos pihenő több szempontból is jól jött a csapatnak az Európa-bajnokságon, a játékosok nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is feltöltődhettek a folytatásra. A magyar válogatott megfelelő erőnlétéről Holanek Zoltán gondoskodik, aki a Győri Audi ETO KC erőnléti edzőjeként is dolgozik, de egy ideig a magyar labdarúgó-válogatott stábjának is tagja volt.

Balról: Bordás Réka, Márton  Gréta, Holanek Zoltán (fotó: MKSZ, Kovács Anikó)

„A válogatottnál nem feladatunk a képességfejlesztés, legfeljebb a szinten tartás, inkább próbáljuk a játékosok frissességét és gyorsaságát megőrizni, megvizsgálni, hogy a sorozatterhelés milyen hatással van rájuk, hogyan tudjuk megfelelően regenerálni őket, hogy másnap is játékra készen álljanak, hiszen otthon, a klubjuknál nincs ilyen intenzív periódus az életükben – mondta a Nemzeti Sportnak a szakember, aki nemcsak az átmozgató edzéseket vezényli, hanem a mérkőzéseken statisztikát is vezet a játékosokról, milyen hatékonyak támadásban és védekezésben. Egyebek mellett ezeket az adatokat használja Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a csapat összeállításánál. – Egy jól működő hierarchikus rendszerben a kapitánynak kell meghoznia a döntést, de ő csak akkor tud jól határozni, ha minél több információ áll a rendelkezésére.”

A csapat és a stáb élete egy világversenyen rutinszerűen zajlik, a mérkőzések után a leterhelt játékosoknak kötelezően jégfürdőt írnak elő.

Ezt passzív nyújtás követi, majd a fizioterapeutákhoz irányítják őket kezelésre, masszázsra. A másnap reggel vérvétellel kezdődik, abból látják, kinek milyen terhelést kapott a szervezete az előző nap, ennek alapján kaphatnak esetleg extra regenerációs programot (hideg-meleg fürdés, kompressziós zsák), illetve reggelre fel kell dolgozniuk a mérkőzések adatait is.

Délután labdás edzést tart az együttes, ahol már a taktikai feladatok kerülnek előtérbe, de a bemelegítés és a levezetés az erőnléti edző feladata, akinek abban is kihívást jelent egy ilyen torna, hogy a gyors egymásutánban következő ellenfelek ellentétes stílusára is fel kell készítenie a csapatot. Holanek szerint, mivel a horvátok egyetlen lerohanásgólt sem szereztek, azon a mérkőzésen a magyar lányok keringési szervrendszere is viszonylag alacsonyabb terhelést kapott, míg egy skandináv együttes ellen mindig be kell rendezkedniük a rohanásra. Ez más munkát, más feladatokat igényel, amelyekkel a különböző játékrendszereket és szituációkat tudják szimulálni.

„Az erőnléttel úgy van az ember, hogy mindig lehet jobb, de a magyar játékosok kilencven százalékának bizonyos képességekben elfogadható az erőnléti szintje, amit persze lehet, tudunk és kell is emelni. Egy biztos, a jelenlegi problémák elsősorban nem az erőnlétre vezethetők vissza – folytatta Holanek.

A küzdésre egyszer sem lehetett panasz, ugyanakkor a mentális állapot a fizikait is befolyásolja, a kettő összefügg. Egy meccs miatti csalódás a másnapi munkakezdésre is rányomja a bélyegét, és tudjuk, ha valamit rosszul kezdünk el, nehezebb megfelelő eredményt elérni. Ilyenkor szoktunk valami játékos és szokatlan praktikát alkalmazni, ami kizökkenti őket az apátiából, mert ha nem állnak készen mentálisan a munkavégzésre, akkor a munka nem lesz igazán hatékony.”

A világversenyeken azért is rendezik kétnaponta a mérkőzéseket, mert a regenerációhoz 36–48 óra szükséges, így az erőnléttel a svédek elleni, hétfői meccsen sem lehet majd gond, főleg három nap pihenő után. Ráadásul egy Európa-bajnokság más motivációt is jelent, hiszen a magyar válogatottban szerepelni nem ugyanaz, mint a klubban, itt nincs könnyebb meccs, mint mondjuk a bajnokságban, minden mérkőzés »élet-halál« kérdése, de egyben ez adja meg a torna különlegességét is.

„Ez a háromnapos szünet talán azért is jött jól, mert a dánok ellen kevesebbet rotáltunk, sokat voltak a pályán azok a játékosok, akikről azt gondolta a stáb, hogy képesek lehetnek a meccset a mi javunkra eldönteni – magyarázta Holanek. – Ők kimutathatóan nagyobb terhelést kaptak a többieknél, amit nem lehet kipihenni egyetlen nap alatt, nekik különösen jól jöttek a plusz napok. Ez a szünet egyben arra is jó volt, hogy megszakította a monoton hétköznapokat, tudtunk egy olyan programot szervezni, amelyen nem a kézilabda állt a középpontban. A lányok felszabadultabbak lettek egy csodálatos környezetben, ami beváltotta a hozzá fűzött reményeket és extra töltetet adott – ezt már a másnapi konditermi munkán is láttam rajtuk. Nemcsak a hatékonyságon, azon is, hogy alig várták, hogy végre kézilabdát fogjanak a kezükbe. Egy biztos, a folytatás nem erőnléti kérdés lesz.”

Holanek Zoltán szerint a magyar játékosok a dánok elleni meccsen megtapasztalták, hogy ha hisznek magukban, nem félnek a saját démonaiktól, akkor magasabban jegyzett csapatok ellen is le tudnak tenni az asztalra kiemelkedő teljesítményt. És azt se feledjük, hogy a svédek szombaton játszottak a norvégokkal, nem volt egyszerű dolguk, ami akár még a mi malmunkra is hajthatja a vizet.

(nemzetisport.hu)

Post Views: 1