Női párbajtőr Vk, Florina: Mincza-Nébald aranyérmes és kvótás

Mincza-Nébald Ildikó megnyerte a női párbajtőrözők Világkupa-versenyét a görögországi Florinában, ezzel – nem hivatalos számítások szerint – olimpiai kvótát szerzett.

A viadal honlapja alapján Mincza a 64-es táblán előbb a kubai Zuleidis Ortiz Fuentét (15-7), majd a görög Jeanne Hrisztut (15-12), aztán az olasz Cristiana Casciolit (15-13) győzte le, így jutott el a negyeddöntőig, ahol Nagy Tímeával találkozott. A kétszeres olimpiai bajnok, 2006-ban vb-aranyérmes Nagy – akinek a kvótaszerzési esélye a kvalifikációs viadalokon már korábban elúszott – a svéd Sofie Larssonon (15-4), a holland Sonja Tolon (15-12) és a kínai Csang Lin (Zhang Li, 15-12) keresztül jutott el a legjobb nyolc közé. A két magyar párharcát Mincza nyerte 10-9-re, amint azt az MTI érdeklődésére Kulcsár Győző szövetségi kapitány elmondta: drámai csatában.
   
"Titi 8-4-re vezetett, egy perc volt hátra, Ildi innen tudott fordítani. A sikertől aztán szárnyakat kapott, és már nem volt megállás. Saját számításaink szerint olimpiai indulónak tekinthető" – fogalmazott a szakvezető.
   
Mincza az elődöntőben az egyik közvetlen riválisát, az ukrán Jana Semjakinát (15-11), a döntőben pedig a kínai Csung Vej-pinget (Zhong Weiping, 7-5) múlta felül.
   
Ebben a szakágban nem rendeznek csapatversenyt, így csak egyéniben lehetett kvótához jutni, országonként maximum két vívónak. Szász Emese ezt már korábban megtette, a 38 esztendős Mincza – aki az egyéves kvalifikációs időszak jó részében adós maradt a kiugró eredményekkel – azzal szállt be ismét a versenybe, hogy február 23-án megnyerte a franciaországi Grand Prix-t. Ezzel együtt is, a sorozat végéhez közeledve egyre csökkent az esélye a célba érésre, mígnem a mostani utolsó versenyen ehhez már döntőbe kellett jutni.
   
A bronzérmet Semjakina és a német Imke Duplitzer vehette át.
   
Nagy hetedik lett, Hormay Adrien a 12., Izsó Katalin a 21., Antal Edina az 56. helyen, Takács Emese pedig 68. helyen végzett.

MTI