Norbi labdát kapott…

Még pedig teniszlabdát. Hogy miért? Mert ez a kedvenc sportága és ebben ért el szép sikereket az autista fiatalember, aki egyébként még jól is tanul, igyekvő ifjú. Szalay Ferenc Szolnok város polgármestere múlt péntek délelőtt felkereste a Liget úti iskolát, amely iskolának jó tanulója Nagy Norbert.

A tizennyolc esztendős fiú korábban focizott, kapusként számos versenyen vívta ki a „torna kapusa” címet, néhány éve viszont a tenisz felé fordult és ott sem bizonyult ügyetlennek, hiszen a jelenlegi tudásának megfelelő versenyeken rendre diadalmaskodik. Szorgalmasan készül a versenyekre, sportbéli fejlődését szakember segíti.

A Liget Úti Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tevékenységével, az ott folyó speciális munkával ismerkedett pénteken Szalay Ferenc polgármester, aki egyúttal köszöntötte az intézmény egyik diákját, Nagy Norbertet a sportban és a tanulmányaiban elért kiváló eredményeiért.

Szabó István alpolgármester és Tasnádi Zoltán önkormányzati képviselő is Szalay Ferenccel tartott, akiket az intézmény igazgatónője, dr. Kovácsné Okler Edit kalauzolt. Az iskolába 28 településről 207 tanuló jár, 22 tanulócsoportban tanulnak. Az elmúlt években megnőtt a súlyos fogyatékossággal érkezők száma, külön csoportban tanulnak az autista fiatalok. A gyógypedagógusok mindent megtesznek a gyerekekért, akik 27, illetve 23 éves korukig maradhatnak az intézményben. Fejlesztésükre számos módszert és különböző eszközöket használnak, még egy terápiás kutya is része a mindennapjaiknak.

Az iskola egyik tanulóját köszöntötte a város vezetése és Sebestyén Katalin a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakág vezetője. Nagy Norbert a készségfejlesztő iskola 10. osztályos, 18 éves autizmus spektrum zavarral élő tanulója. Norbi számos sport közül elsőként a labdarúgással, majd 2014-ben a tenisszel ismerkedett meg – Sebestyén Katalin a Magyar Speciális Olimpia Szövetség tenisz szakág vezetője által szervezett – versenyeken, s kapcsolódott be a Play and Stay programba. Számos kupagyőzelem után kitartó munkájának köszönhetően ma már a piros kezdő pályáról, narancs haladó pályán játszik, ahol első győzelmét idén tavasszal 2017. március 7-én az idén negyedik alkalommal megrendezett Európai SO Tenisz Napon szerezte. Ezen a versenyen nemcsak győzött, de példaképeivel is találkozhatott, akiknek ezúttal csodás rajzokat is készített, amit a szakág vezető továbbított az illetékeseknek, Sebestyén Balázs műsorvezetőnek és Kucsera Gábor kajak világbajnoknak.

Elért eredményeinek köszönhetően 2014-ben és 2015-ben Szolnok Megyei Jogú Város Sport elismerésében részesült Norbi, aki nem csak kiváló sportoló, de jó tanuló is, igazi csapatember és a 2014/2015. tanévben tagja volt az iskola Koncz Dezső Komplex Tanulmány Verseny győztes csapatának. Az iskola Táncoló Talpak – tánccsoportjának tagja. 2014/2015 tanév végén átvehette az iskola Év Tanulója díjat. Norbi szeptember 6-10. között képviselheti hazánkat, városunkat, s nem utolsó sorban az iskolát az Európai Autista Szövetség által szervezett első Európai Bajnokságon, Olaszország fővárosában, Rómában.

Forrás: http://specialolympics.hu – RSS