Nyári könnyedség a konyhában!- Húsmentes élvezetek

Ilyenkor a kánikulában sokan szembesülnek azzal, hogy kevesebb étellel is beéri a szervezetük, és a könnyebb fogásokat választják szívesebben. Nyáron a természet nagyon sok ízes, lédús gyümölccsel elkényeztet bennünket, de azért néha bizony kell valami tartalmasabb étel is a gyomorba. Nem kell feltétlenül óriási lakomákra gondolni, de a tápanyagbevitel szempontjából jó, ha ügyesen sakkozunk a fehérje-szénhidrát párossal. Ám akkor sincs veszve minden, ha a húst nem szívesen tesszük a tányérunkra.

Ma már nem csak a vegetáriánusok használják szívesen a húspótló készítményeket, hiszen praktikus felhasználhatóságuk miatt a hagyományos konyhát vivő háziasszonyok nagy kedvence is lehet egy-egy termék. És hogy mitől lehet hasznos a kamra polcán például egy gabonából készült fasírtpor? Néhány érv mellette: a friss hússal ellentétben bármikor a rendelkezésünkre áll, sokáig eltartható, egészséges összetevőkből készítik, sokféleképpen variálhatóak.

Mindezek mellett a nyári hőségben az sem utolsó szempont, hogy gyorsan készíthetünk belőlük ízletes fogásokat, nem kell órákig a tűzhely mellett állni. A Biopont kínálatában többféle gabona alapú fasírtpor szerepel, így a felhasználhatóság még szélesebb skálán mozog. Fontos hangsúlyozni, hogy aki nem szívesen fogyaszt szója alapú termékeket, az is bátran használhatja, hiszen a Vegabond granulátum formájú fasírtporai gabonából készülnek. A natúr változat bárhogyan variálható fűszerekkel, a magyaros, a tökmagos, a falafel jellegű pedig az ízlésünknek megfelelően párosítható a kedvenc ételeinkhez.

És hogy ne csak beszéljünk róla, íme egy gyors, könnyed, hagyományos étel, húsmentesen.

Nyári rakottas

sajtos rakott karfiol

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol és 1 fej brokkoli
  • 1 doboz Vegabond Gabona fasírtpor – magyaros
  • 150 g rizs
  • 150 g reszelt sajt
  • 1 nagy pohár tejföl

A rizst készre főzzük. A karfiolt és a brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A fasírtport az előírásnak megfelelően vízbe áztatjuk, fűszerezni nem szükséges. Amikor mindent készre főztünk, kezdődhet a rétegek összeállítása.

Először a karfiol és a brokkoli felét helyezzük váltakozva a tepsi vagy tűzálló tál aljára, erre jön a rizs fele, majd a fasírt alap. Ennek a tetejét meglocsoljuk egy kis tejföllel, majd újra rizs, és a tetejére a maradék zöldség. A többi tejföllel jól beborítjuk, és mehet a sütőbe. 180 fokon 20 percig sütjük. Az utolsó 5 percben a tetejére szórjuk a reszelt sajtot, aranybarnára pirítjuk.

Ugye milyen egyszerű? Akár cukkinivel, padlizsánnal, patisszonnal vagy zöldbabbal is kipróbálhatjuk ezt a remek fogást, a variációk száma szinte végtelen.

A gabona alapú fasírtporokkal nagyon sok ételben helyettesíthetjük a húst, például a milánói makaróniban, a töltött zöldségekben, de még akár egy chili con carne is készülhet vele. Ha a natúr terméket választjuk, az ízesítésnek, elkészítésnek csak a fantáziánk szabhat határt.

Élvezzük a nyarat, könnyedén, könnyű finomságokkal!

Forrás: www.napidoktor.hu – RSS