Nyári szemvédelem, avagy milyen a jó napszemüveg?

Az erős napsugárzás hatására a szem is megéghet, éppen ezért különösen óvatosnak kell lenni a víz mellett, ahol visszaverődik a fény. Ha a panaszok nem szűnnek, gondolni kell az allergia következményeire. Dr. Tóth Eszter szemész azt is elárulta, milyen panaszoktól véd meg a napszemüveg, és hogy mire kell figyelnünk a választásánál.

Vigyázzon a szemére!

A túl erős napsugárzás olyan problémát is okozhat, amire nem is gondolnánk: az irritált rész könnyen megég, lepirul, begyullad, kötőhártya-gyulladás alakulhat ki. Különösen a napsugárzásra érzékeny világos szeműeknél szokott ez előfordulni. Óvatosnak kell lenni azokon a helyeken, ahol a napfény visszaverődik, víz mellett (de télen a havon is), mert a napszemüveg használata nélkül kialakulhat a hóvakság (fotokeratitisz), amely bár 1-2 nap alatt magától gyógyul, fájdalmas betegség.

A túl sok ultraibolya-sugárzás főleg hosszú távon jelent veszélyt, számos szemészeti problémához vezethet. Az élet folyamán befogadott sugárzás hatása összeadódik, a károsodás pedig szinte észrevétlenül alakul ki. Problémára utalhat az éjszakai látás gyengülése és a színlátás változása is, de a káros UV-sugárzás elváltozásokat idézhet elő a szemfelszínen, ilyen például a műtéttel gyógyítható kúszóhártya (megvastagodott kötőhártya-részlet). A szürke hályog kialakulásában szintén nagy szerepet játszik a túl sok UV-fény, és a tipikusan időskorban jelentkező sárgatest-sorvadás (makuladegenráció) egyik okozója is a napsugárzás.

Kékszeműek veszélyben?

Az UV-fény nagy részét, kb. 98,5 százalékát az egészséges szaruhártya és a szemlencse önmaga is képes megszűrni, a fennmaradó 1,5 százalék azonban a természetes védekező rendszer ellenére is behatol a szembe, és eléri a különösen sérülékeny retinát. Ez főként a világosabb, kék, zöld szemű emberekre veszélyes, hiszen ők érzékenyebbek ezekre a káros sugarakra, míg a barna szeműek kevésbé, az ő íriszük erősebben pigmentált, ez adja a nagyobb védelmet, ahogy a fehér, illetve sötétebb bőr esetén is.

Nyári szemvédelem, avagy milyen a jó napszemüveg?

A jó napszemüveg ugyanúgy hozzátartozik a nyári védelemhez, mint a naptej vagy a kalap. Szemünk egészségének megőrzése érdekében mindenképpen érdemes beszerezni egy jó minőségű napszemüveget, amelyet  nem csak felnőttek használhatnak, egészen kis korban kellene elkezdeni a szoktatást, hiszen a babák szemlencséje még nem képes annyi UV-sugárzás kiszűrésére. Ha már kicsiként hozzászokik a védelemhez, később is természetesnek tartja majd a viselését.

Nem a szín, a szűrő a fontos

A napszemüveg színe, sötétsége nem befolyásolja UV-szűrő képességét, akár egy fehér lencse is adhat 100 százalékos UV-védelmet. A megfelelő lencse képes megszűrni az UV-A, UV-B, illetve UV-C sugarakat is, míg a szűrő nélküli, rossz minőségű sötét szemüveg fokozott veszélyt jelent, hiszen kitágul alatta a pupilla, és még több káros sugárzást enged be. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) meghatározása szerint az UV-fény hullámhossza 1-400 nanométer közé esik, amelyből egy jó minőségű napszemüveg a rövid hullámhosszú sugárzás mind a 400 nanométerét megszűri. Ezt jelzi a szemüvegekre ragasztott matrica, amelyen az UV400 felirat olvasható, vagyis a káros sugarak 100 százaléka ellen véd.

Milyet válasszak?

Ízlés, illetve tevékenység dolga, hogy szürkét, barnát, kéket, esetleg sárga lencsés napszemüveget választunk-e. A zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet nyújt, a vakító fehérséget (például síeléskor) pedig a kék ellensúlyozza a legjobban. Ne feledkezzünk meg a napszemüveg formájáról sem! Olyan darabot válasszunk, amely eltakarja a szemöldököt is, és nincs túl nagy távolság a bőr és a keret között. A túlságosan elálló, laza szemüvegek mellett beszökik a fény, és a kitágult pupillán keresztül akadálytalanul jut a szembe az UV-sugárzás.

Szemüvegeseknek is

Napszemüvegre azoknak is szüksége van, akik dioptriás szemüveget hordanak a mindennapokban. Az optikákban 100 százalékos UV-szűrős, dioptriás napszemüveglencsék közül választhatunk, amelyet megfelelő méretű és ívelésű napszemüvegkeretbe kérhetünk. A lencse lehet barnás, szürkés, narancsos árnyalatú, bármelyik szín rendelhető egyfókuszú és multifokális lencsékre egyaránt. Így ha szeretnénk, lehet egy sima szemüvegünk és egy dioptriás napszemüvegünk, de vásárolhatunk fényre sötétedő lencsét is, így biztosan nem felejtjük otthon egyiket sem.

Milyen tüneteket okoz a rossz sugárzás? Hogyan válasszunk jó napszemüveget? Kiderül a Patika Tükör júniusi számából. Keresse a gyógyszertárakban!

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS