Nyíltvízi úszás – Az éremtábla első helyén végeztek a magyarok a junior Eb-n

Nyíltvízi úszás – Az éremtábla első helyén végeztek a magyarok a junior Eb-n
Kormány Sport

A magyar válogatott minden korábbi eredményét felülmúlva mind az éremtáblán, mind a pontversenyen az első helyen végzett a racicei junior nyíltvízi úszó Európa-bajnokságon. A zárónapon a 14-16 évesek váltója lett aranyérmes, míg a nagyok a negyedik helyen zártak.

Két éve már sikerült megnyerni a pontversenyt, amikor Marseille-ben hét érmet szereztek a mieink, Racicében azonban ismét szintet léptek legjobb nyíltvízi úszóink, ezúttal ugyanis már az éremtábla első helyén is a magyar fiatalok zártak.

A termés ezúttal is hét dobogós helyezés, igaz, most kiegyensúlyozott elosztásban. Két arany, három ezüst és két bronz a mérleg, ami a rendkívül kiélezett versenyben hatalmas fegyvertény, hiszen hét náció osztozott a medáliákon, és mindegyik nyert legalább egy aranyat, egyedül a magyar csapat végzett két bajnoki címmel.

A másodikat épp a zárónapon sikerült begyűjteni: a 14-16 esztendősek váltója remek úszással, a riválisoknak esélyt sem hagyva, csaknem öt másodperces előnnyel győzött az 5km-es viadalon. Gál Kincső, Gálicz László, Szimcsák Mira és Betlehem Dávid volt a felállás, Kincső kivételével mindannyian második érmüket szerezték Racicében, Mirának ez volt a második aranya, így a verseny legeredményesebb versenyzőjének bizonyult 15 éves tehetségünk.

A „nagyok” stafétáját ugyanis a franciák nyerték meg simán, itt is reménykedtünk, hogy a Rohács Réka, Tabi Zoltán, Balogh Vivien, Huszti Dávid összetételű csapat odaér a dobogóra (Réka a felnőtt vb-n is remekelt, társai pedig szintén érmesek voltak itt), ám végül a negyedik helyen zártak.

Ugyanakkor ez a helyezés is kellett ahhoz, hogy a magyar csapat 2017 után ismét megnyerje a pontversenyt, ami az igazi fokmérője egy válogatott erejének – viszont legalább ekkora öröm, hogy a „látványosabb” összetettben, azaz az éremtáblán is a HUN országkód látható a lista élén. Ez a dupla most először sikerült, ami mutatja, egészen rendkívüli az a munka, amit a szakágban versenyzők és edzők végeznek immár évek óta.

„Reméltem, hogy nagyon jók leszünk, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna – kezdte értékelését Gellért Gábor szövetségi kapitány. – Negyedik éve, hogy beindult ez a szakág, sok-sok edző és versenyző fektet óriási energiákat a felkészülésbe, a kormányzat és a szövetség támogatásával pedig télen és nyáron is közös edzőtáborokban készülhetnek a kiválasztottak, a Balatonban klasszikus nyíltvízi edzéseket tarthatunk, ennek is köszönhető ez a kiugró eredmény. Ha ehhez hozzáveszem, hogy a felnőttcsapat ötödik helyen zárt a világbajnoki pontversenyben, Kvangdzsuban, és hogy Rasó (Rasovszky Kristóf) gyakorlatilag letarolja a Világkupa-sorozatot, akkor talán nem túlzás azt mondani, hogy a nyíltvízi szakág nagyon komoly jövő előtt áll. Korábban a franciák dominálták az utánpótlás-vonalat, két éve pedig már hét érmet szereztek a balatonfüredi vébén a felnőttek között – azaz látható, hogy megfelelő támogatással és kemény munkával óriási sikerek érthetők el a legmagasabb szinten is.”

Magyarország 2 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzéremmel, valamint 212 ponttal zárta a racicei junior nyíltvízi úszó Európa-bajnokságot.

Forrás, fotó: musz.hu