Olaszország az Eb-győztes! – 11-esekkel verték Londonban Angliát

I. félidő:

Anglia rögtön az Eb-döntők történetének valaha volt leggyorsabb góljával kezdett, a kezdőcsapatba visszakerült Trippier remek átadását kapásból vágta a kapu jobb oldalába a Manchester United első válogatott találatát jegyző balhátvédje, Luke Shaw.

A gól valósággal sokkolta az olasz válogatottat, amely csak távolról tudta igazán veszélyeztetni az ötvédős rendszerrel felálló és igen masszív angolok kapuját. A legközelebb Chiesa járt az egyenlítéshez, a 35. percben ballábas lökete alig kerülte el a bal alsót.

Összességében azonban alighanem úgy alakult az első játékrész, ahogyan azt Gareth Southgate együttese eltervezte.

II. félidő:

A második játékrész elején Sterling esett el Bonucci és Chiellini között, de Kuipers játékvezető és a VAR sem látott 11-est – pedig megadhatónak tűnt a visszajátszások alapján a büntető. Két perccel később Insigne lőhetett kecsegtető helyről szabadrúgást, de a léc fölé tekert. A másik oldalon Maguire fejese kerülte el a kaput, válaszul pedig jött Insigne közeli kísérlete és Pickford védése.

Az angolok hálőre nem sokkal később ismét munkában volt, ezúttal Chiesa remek lövését szedte ki bravúrral a bal sarokból. De olasz kollégája, Donnarumma sem unatkozott, Stones szöglet utáni fejesét szedte ki a léc alól a 64. percben.

A 67. percben egyenlítettek az olaszok: Bonucci egy Pickford-védést és kapufát követő lecsorgó labdát kotort közelről a kapuba (1-1).

A 74. percben majdnem 1-2 lett az állás, de a csereként beállt Berardi nem csak a későn kimozduló Pickford mellett lőtte el a labdát, de az üres kapu fölé is vágta azt.

A gyors vezető gólja után érthetetlenül egyre passzívabb angol válogatott ellen domináltak ekkor az olaszok, de a hajrára visszaállt a kiegyenlített küzdelem és maradt a rendes játékidő végére a reálisnak mondható 1-1.

Hosszabbítás

Egyenlő erők küzdelmét hozta a ráadás is, amelynek első lehetősége az angolok előtt adódott, de Phillips távoli lövése elkerülte a kapu jobb oldalát. A másik oldalon a padról beszállt Bernardeschi közeli kísérletét védte egészen különös módon az angol hálóőr.

A hosszabbítás második felére elkészültek erejükkel a csapatok, jöttek a faultok is szép számmal. A legvégén a cserékkel sokszor hadilábon álló Southgate bedobta Rashfordot és Sanchót is, hogy 11-est lőhessenek – teljesen “hideg lábbal”.

Büntetők

Az olaszok kezdtek és Berardi hatalmas szurkolói hangzavarban volt eredményes. Kane sem hibázott, Belotti lövését viszont kiütötte Pickford. Maguire bombája és két sorozat után így előnybe került Anglia. Bonucci aztán büntetőből sem hibázott, majd jöttek az ítéletvégrehajtónak berakott angolok, elsőként Rashford, aki a jobb kapufát találta el. Bernardeschi találata így visszahozta az olaszokat. Southgate másik furcsa cseréje, Sancho is hibázott, ám Jorginho flegma 11-esét (és meccslabdáját) elcsípte az angolok kapusa.

Ekkor úgy döntött Southgate, hogy a rendkívül indiszponált Sakát állítja oda a büntetőpontra. Ez a kapitányi döntés sem jött be, a fiatal játékos lövését védte Donnarumma, így Olaszország lett az Európa-bajnok!

Európa-bajnokság, döntő:

Olaszország – Anglia 1-1 (Bonucci 67., ill. Shaw 2.) – 11-esekkel: 2-3

Tags: