Olimpia a Covid árnyékában

Olimpia a Covid árnyékában címmel rendezett online konferenciát a Magyar Edzők Társasága (MET) a Sportkórházzal (Országos Sportegészségügyi Intézet, OSEI) közösen április 27-én. A fórumon Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a magyar szervezet tiszteletbeli elnöke, Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke adott tájékoztatást a tokiói olimpiával kapcsolatban.

Schmitt Pál, a NOB magyar tagja

Az online eseményt több mint 350-en követték, köztük edzők, sportvezetők, a Kiemelet Edző Program és a Gerevich-ösztöndíjrendszer szakemberei, a MOB munkatársai.

Az esemény moderátora, Köpf Károly, a MET titkára felvezetésként azt mondta, nem mindennapi alkalom, hogy az olimpiai mozgalom két ilyen illusztris képviselője ossza meg gondolatait a konferenciájukon, amelynek témája ezúttal minden sportszerető embert érdekelhet.

Köpf Károly, a MET titkára (fotó: jochapress)

Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke köszöntőjében, 93 nappal az olimpia megnyitója előtt arról beszélt, ez a 14. alkalom, hogy ebben az esztendőben konferenciát rendeznek, még ha az online térben is valósul az meg. „A mai eseménynek az is különlegességet ad, hogy a Gerevich-ösztöndíjban részesülő edzők számára is kötelező a részvétel. Az alapítástól, több mint 25 éve dolgozunk Ormai Lászlóval azért, hogy a lehető legtöbb magyar edző számára lehetőséget biztosítsunk a továbbképzésre” – jelentette ki a MET első embere. „Furcsa olimpia lesz a tokiói a járvány árnyékában. Nekünk az a feladatunk, hogy a magunk eszközeivel sikerhez segítsük a Magyar Olimpiai Csapatot, ezért is rendezzük ezt a mai konferenciát” – fogalmazott az edzőtársaság elnöke.

Molnár Zoltán, a MET elnöke (fotó: jochapress)

A MOB korábbi főtitkára, aki maga is 10 olimpián vett korábban részt, az előadók bemutatása során kitért rá, hogy Schmitt Pál 22 téli és nyári olimpián vett részt, ebből háromszor sportolóként, 1983 óta pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként. „Pali ezüstérmes abban a tekintetben, hogy a NOB-tagság idejének hosszúsága tekintetében ő a második a jelenlegi tagok között. Volt a NOB alelnöke, protokollfőnöke, létrehozta és vezette a környezetvédelmi bizottságot, nyolc évig az Olimpikonok Világszövetségének az élén állt.” Molnár Zoltán Kulcsár Krisztiánról elmondta, hogy sportvezetőként négyszer kísérte a helyszínen figyelemmel az ezüstérmes vívó szereplését, méltatta párbajtőröző pályafutását, és emlékeztetett, hogy 2017-ben döntő többséggel választották meg a MOB elnökévé.

Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója a NOB és Japán vonatkozásairól beszélt. Elsőként azonban nyomatékosan köszönetet mondott az edzőknek a tokiói felkészítésben végzett munkájukért, a járványhelyzet idején mutatott kitartásukért. „A pandémia nem győzheti le a játékokat” – hangsúlyozta a sportdiplomata. „Le a kalappal a média türelme és segítő hozzáállása mellett, illetve az edzők előtt: az elvégzett munka nem vész kárba” – tette hozzá Schmitt Pál.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke

Kulcsár Krisztián az előkészületekről, a kvalifikációról, a magyar csapatról adott tájékoztatást. Hangsúlyozta: „Olimpia lesz, nincsenek kétségek. A hogyan a kérdéses. Ez egy páratlan olimpiai év lesz.” A MOB elnöke is megköszönte az edzők munkáját, majd bevezetőjében néhány gondolatot megosztott a 125 esztendős Magyar Olimpiai Bizottságról, részletesen beszélt a tokiói vonatkozásokról, végül ismertette az új közösségépítő szurkolói márkát, a Magyarock-ot.

(MOB.hu)