Olimpia kvótát szerzett a férfi kajaknégyes is

A magyar versenyzők három érmet, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot, valamint a férfi kajaknégyes révén további négy párizsi kvótát gyűjtöttek a pénteki döntőkben a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon. 

férfi kajaknégyes
Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor második helyen ér célba a férfi kajak négyesek 500 méteres versenyének döntőjében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású férfi kvartettnek egy európai riválisát kellett megelőznie az 500 méteres fináléban ahhoz, hogy négy indulási jogot gyűjtsön Magyarországnak ebben a szakágban, és ez nem is okozott gondot a számára. Olyannyira nem, hogy féltávnál még vezetett, s bár a második 250 méteren a hazai közönség támogatását élvező németek megelőzték – a hajójukban Lucz Dóra férjével, Tom Liebscher-Lucz-cal -, másodikként ért a célba. Magyarország legutóbb öt éve állhatott dobogóra ebben a számban, akkor bronzérmes lett.

Az egység tagjai érthetően nagyon elégedettek voltak az eredménnyel

„Megdolgoztunk ezért. Gyakorlatilag csak erre az egy számra készültünk egész évben, Bence kivételével, aki három hete a párosra is koncentrál. Kicsit izgultam is emiatt, reméltem, hogy ebből nem lesz +elpörgetés+, de szerencsére Bence nagyon jól megoldotta a feladatot, ki tudta hozni belőlünk a maximumot és ezáltal ezüstérem lett a vége. Elképesztően boldogok vagyunk!”

– nyilatkozott az olimpiai bajnok Tótka Sándor.

„Ünneplésként levezetek, holnap pedig ugyanúgy a csapatért fogok menni, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy meglegyen a maximális hat kvóta. Szerintem a fiúk is szurkolnak nekem és fejben velem lesznek, ez pedig irgalmatlanul sokat fog segíteni”  

– mondta a vezérevezős Nádas Bence.  

férfi kajaknégyes
A másodikként célba érő Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István és Tótka Sándor örül a férfi kajak négyesek 500 méteres versenyének döntője után. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra összeállítású női kajaknégyes már azzal megszerezte a kvótát, hogy bejutott a döntőbe 500 méteren, ott azonban nem tudott beleszólni az érmes helyek sorsába és hetedik lett. Az egység a vb-n végig küszködött a rajttal, amely most sem sikerült jól, s ezúttal a táv többi részében sem volt képes harcolni a riválisokkal. A győzelmet az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak szerezték meg.

Az ötkarikás indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki.

Ami a nem olimpiai számokat illeti, a K-1 1000 méteren olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint nagyszerű győzelmet aratott 500 méteren úgy, hogy már a táv felénél az élen haladt és végig uralta a pályát. A győriek 26 éves kajakosa pályafutása negyedik vb-címét gyűjtötte be.

„Az utolsó húsz méteren körülnéztem és akkor már láttam, hogy meglesz. A végén kicsit elsavasodtam, de ez természetes ebben a kemény mezőnyben, örülök, hogy sikerült nyernem. Nem lesz gond azzal, hogy holnapra, a párosra is jó formában legyek” – mondta a klasszis versenyző arra utalva, hogy szombaton Nádas Bencével párosban harcba száll az olimpiai kvótáért.

Kopasz Bálint
Kopasz Bálint győz a férfi kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságo. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A címvédőként induló Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros jól rajtolt ugyan, de a táv második felét nem bírta a tőle megszokott módon, így  ezúttal bronzérmet szerzett 200 méteren. A páros tagjai először azt hitték, negyedikek lettek, csak a vegyes zónában derült ki számukra, hogy – a győztes lengyelek, valamint németek mellett – újra dobogóra állhatnak.

„Én biztosnak láttam, hogy negyedikek vagyunk, örülök, hogy nem lett igazam. Ez lelkileg nagyon jót tesz nekem és a verseny hátralévő részére is segítség” – nyilatkozott Lucz Anna, aki még két számban érdekelt a vb-n. 

„Szerintem ennél több volt bennünk, de mentálisan nagyon megviselt bennünket ez az év és ez a verseny is, úgyhogy emiatt csak kilencven százalék jött ki belőlünk. De örülök, hogy ez elég volt a bronzéremhez, az a tíz százalék a második száz méterben maradt” – fogalmazott újpesti klubtársa, Kiss Blanka

Kiss Blanka és Luca Anna
Kiss Blanka(elöl) és Lucz Anna a női kajak párosok 200 méteres döntőjében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Horányi Dóra és Takács Kincső hatodik lett C-2 200 méteren, Fejes Dániel nyolcadiként zárt C-1 500-on, Koczkás Dávid pedig kilencedikként ért célba a kenu egyesek sprinttávú fináléjában. A nők hasonló versenyében Balla Virág megnyerte a B döntőt, így a tizedik helyen végzett.

A pénteki nap krónikájához tartozik, hogy a para döntők során a honvédos Kiss Péter Pál megvédte címét KL1 200 méteren – sorozatban harmadszor -, ezzel egyben kvótát szerzett az országnak a jövő évi paralimpiára, amelyen szintén ő a címvédő. A szám másik magyarja, Suba Róbert negyedik lett a fináléban.

Férfiak

K-1 500 m, világbajnok:
   Kopasz Bálint 1:36.262 p
2. Jean Van de Westhuyzen (Ausztrália) 1:36.632
3. Fernando Pimenta (Portugália) 1:36.908

K-4 500 m, világbajnok (olimpiai szám):
   Németország (Max Rendschmidt, Max Lemke, Jacob Schopf, Tom Liebscher-Lucz) 1:19.183 p
2. Magyarország (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) 1:19.57
3. Ukrajna (Oleh Kuharik, Dmitro Danilenko, Ihor Trunov, Ivam Semikin) 1:19.631

C-1 200 m, világbajnok:
   Artur Gulijev (Üzbegisztán) 38.729 mp
2. Joan Antoni Moreno (Spanyolország) 38.769
3. Oleksii Koliadych (Lengyelország) 39.046
…9. Koczkás Dávid 40.836

C-1 500 m, világbajnok:
 Catalin Chirila (Románia) 1:45.373 p
2. Conrad Scheibner (Németország) 1:45.723
3. Szergej Tarnovszki (Moldova) 1:46.746
…8. Fejes Dániel 1:48.477

Nők

K-2 200 m, világbajnok:
   Martyna Klatt, Helena Wisniewska (Lengyelország) 36.681 mp
2. Paulina Paszek, Jule Hake (Németország) 36.877
3. Kiss Blanka, Lucz Anna 37.302

K-4 500 m, világbajnok (olimpiai szám):
 Új-Zéland (Lisa Carrington, Alicia Hoskin, Olivia Brett, Tara Vaughan) 1:30.606 p
2. Lengyelország (Karolina Naja, Anna Pulawska, Adrianna Kakol, Dominika Putto) 1:31.320
3. Spanyolország (Sara Ouzande, Estefania Fernandez, Carolina Garcia Otero, Teresa Portela) 1:31.955
…7. Magyarország (Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra) 1:33.151

C-1 200 m, világbajnok (olimpiai szám):
   Yarisleidis Cirilo Duboys (Kuba) 44.799
2. Antia Jacome (Spanyolország) 45.418
3. Lin Ven-csün (Kína) 45.623
…10. (a B döntőben 1.) Balla Virág

C-2 200 m, világbajnok:
 Suaj Csang-ven, Lin Ven-csün (Kína) 42.516 mp
2. Antia Jacome, Maria Corbera (Spanyolroszág) 42.760
3. Lisa Jahn, Hedi Kliemke (Németország) 43.623
…6. Horányi Dóra, Takács Kincső 44.761

(MTI)

Döntős és olimpiai kvótás a magyar női kajaknégyes

Balla Virág nem jutott döntőbe 200 méteren

A születésnapos Csipes Tamara és a női kenupáros döntős 500 méteren

Post Views: 1

JochaPress