Ónody Henrietta díszpolgár

onodi_henrietta.jpg

Április 10-én veheti át a díszpolgári címéről szóló oklevelet Ónodi Henrietta olimpiai bajnok tornász. Az ünnepséget a békéscsabai városháza dísztermében rendezik majd.

Az 1974-es születésű sportoló öt éves korától a Békéscsabai Előre Spartacus tornásza volt. 1988-tól 1996-ig szerepelt a magyar válogatottban. Nemzetközi versenyeken lóugrásban volt a legeredményesebb, de más szereken, illetve összetettben is elért jelentős eredményeket.

1989-ben a brüsszeli Európa-bajnokságon felemáskorláton aranyérmet nyert, és ezzel ő lett a magyar női tornasport első Európa-bajnoka. A magyar küldöttség tagja volt az 1992. évi barcelonai és az 1996. évi atlantai olimpián. Barcelonában lóugrásban – a román Lavinia Miloşovici mellett holtversenyben – olimpiai bajnoki címet, talajon ezüstérmet nyert.

1989-től kezdve négy egymást követő évben választották az év tornásznőjévé. Az aktív sportolástól az 1996-os olimpia után vonult vissza. Visszavonulása óta az Egyesült Államokban él. A San Antonió-i Incarnate Word Egyetem elvégzése után Miamiban az Olimpikonok Világszövetsége Irodája munkatársa lett – írja róla a Wikipédia.