Orosz invázió miatt kényszerülnek magyar korcsolyázók külföldre

Látványos átalakuláson esik át a magyar jégkorcsolya versenyzés, feltűnően sok orosz sportoló kapott helyet a műkorcsolya és jégtáncversenyeken. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) pénteken zárt ajtók mögött tanácskozott, ahol a szövetség elnöke, Kósa Lajos elégedettségét fejezte ki a történtek után.

Korábban a Blikk is megírta, hogy a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) szeptember végén tartja junior versenyét, ahol a magyar válogatott színeiben jelenik meg Dzsumanyijazova Polina, Vlaszenko Alekszandr, a jégtáncosoknál pedig Shapiro Mark és Benkiewicz Maya indulnak. A csapatot kísérő szövetségi kapitány pedig az orosz-örmény Ipakjan Jeranjak, az ő főnöke pedig a volt férje a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) műkorcsolya ágazati sportigazgatója, a szintén örmény származású Vardanjan Gurgen. Azt is megírtuk, hogy nem várt megrökönyödést váltott ki Polina érkezése a csapatban, aminek a 14 éves világklasszis, Pap Vivien a közösségi oldalán adott hangot: „Mivel kimagasló eredményem lett, gyorsan hoztak egy oroszt (…). Én meg megyek oda, ahol szeretettel várnak és megbecsülnek! Szép hazámnak nem kellek” – fogalmazott a fiatal lány.

A helyzet azóta tovább bonyolódott. A VálaszOnline tudta meg, hogy Vivien mellett Nagy Balázs is országot vált a szakvezetés döntése miatt, illetve, hogy a korcsolyázók minapi zárt körű értekezletén Kósa Lajos és stábja között éles ellentét körvonalazódott. Hiába volt a politikus elégedett “mindennel”, a szövetség többi tagja a “belmagyar” versenyzők, családok ellen beszélt.

A Kósa-stáb 5. Országos Korcsolyázó Értekezletén a MOKSZ-elnök a lap szerint mindenképpen állást akart foglalni arról, helyes-e, hogy a nemzetközi sportszövetségek a háború miatt szankcionálják az oroszokat.

Ostobaság, hogy sportolókat, sportdiplomatákat, versenyzőket, edzőket azért büntetnek, mert az illető ország vezetése idióta, ezen az alapon a világ sportolóinak kétharmadát ki lehetne zárni.

Csomó hülyét tudnék még mondani a nemzetközi politika világából, aki tényleg futóbolond, vagy pedig annyira világtalan, hogy azt nem lehet elmondani.

– fogalmazott beszédében Kósa Lajos, akarva akaratlanul relativizálva a putyini háborús felelősséget, miközben felidézte Liz Truss újonnan megválasztott brit kormányfő esetét, amikor zavarában nem ismerte el Voronyezst és Rosztovot ősi orosz területnek.

Kósa a MOKSZ és a korcsolyázók 2021/22-es teljesítményét is megemlítette. Az értekezleten a tagszervezetek, egyesületek képviselői előtt elismeréssel szólt a magyar felnőtt és junior szinkronkorcsolya-csapatok világbajnoki szerepléseiről; ez a 8. és 13. hely annak ellenére nagy dolog, hogy nem olimpiai sportágról van szó – fogalmazott.

Örül annak, hogy a junior világkupákon lett egy 8. és egy 9. helyezésünk női egyéniben, illetve rendkívül biztatónak tartotta, hogy a párosok felnőtt Európa-bajnokságán a 6. és 11. pozíciót is magyarok szerezték meg.

A portál úgy értesült, hogy az országváltásba újabb sportoló szállt be. Nevezetesen az Eb-11. Nagy Balázs, Ő a jövőben valószínűleg az Egyesült Államok színeiben fog versenyezni. Kósa az értesülés szerint a magyar korcsolyasport eloroszosodásáról szóló híreket csak „motorzajnak” nevezte az országos értekezleten.

(A teljes írás a blikk.hu/sport oldalon olvasható.)

Post Views: 33