Öt arany a Vasasnak

A csapatdöntőkkel véget ért az idei országos vívóbajnokság, a legtöbb aranyérmet összesítésben a Vasas szerezte.

STJ A csapatdöntőket bonyolították le az országos vívóbajnokság második, vasárnapi versenynapján a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Kezdjük az eredmények ismertetését a kardozó hölgyekkel. Ebben a fegyvernemben 10 csapat állt rajthoz, igaz, a BVSC két triót is indított. A vasutasok első számú csapata, amelyet Mikulik Julianna mellett két utánpótlás korú vívó, Bérczy Dorottya (17) és Pusztai Liza (15) alkotott, be is került a fináléba, ahol a Vasas volt az ellenfél. Az első öt asszó után még a vasutasok vezettek 25-23-ra, ám ekkor jött egy rövidzárlat, zsinórban három vereség, és innen már nem volt visszaút. A Katona Renáta, Kelecsényi Léna és a 18 éves Kelecsényi Mirabella alkotta piros-kékek 45-37-re nyertek, és bajnokok lettek.

A párbajtőröző Muhari Eszter 14 évesen lett felnőtt csapatbajnok az MTK-val Fotó: mtk.hu

A párbajtőröző Muhari Eszter 14 évesen lett felnőtt csapatbajnok az MTK-val  •  Fotó: mtk.hu

A női párbajtőrben 16 együttes lépett pástra, négy klub két-két csapatot szerepeltetett. A fináléban az MTK és az OMS-Tata csapott össze. Az MTK együttesében szerencsésen keveredett a rutin a fiatalos lendülettel, hiszen Sidiropoulou Niki a negyedik X-ben jár – ő már a 2004-es athéni olimpián is versenyzett –, Lambert Regina 30 éves, míg Muhari Eszter mindössze 14 esztendős. A kék-fehérek a döntőben szívós türelemmel építgették az előnyüket, és végül 26-18-ra verték meg a Kun Annát, az öttusázó Kovács Saroltát és a 16 éves Gnám Tamarát felvonultató tataiakat, akik zsinórban harmadszor lettek ezüstérmesek.

A női tőrözőknél 12 együttes versengett, az UTE, a Bp. Honvéd és a Terézváros két-két együttest küldött csatába. A fináléig a két ősi rivális, az Újpest I és a Bp. Honvéd I jutott el. Az aranycsata elképesztően izgalmasan alakult, 41-41-ig együtt haladtak a felek. A folytatásban azonban robbantott a Honvéd, és 45-41-re diadalmaskodott. A bajnokcsapatban Knapek Edina és Lupkovics Dóra mellett a 20 esztendős Balogh Orsolya és a 18 éves Kondricz Kata vívott.

Férfikardban 17 együttes vetélkedett, de szinte borítékolható volt a Vasas sikere. Azzal együtt is, hogy a piros-kékek ez alkalommal nélkülözték a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áront. A döntőben a Szatmári András, Ravasz Etele, Iliász Nikolász trió 45-30-ra verte meg a GEAC-ot, azaz a három Gémesit: Gémesi Bencét, Gémesi Csanádot és a 20 éves Gémesi Hubát.

A férfipárbajtőrben rekordmezőnyt, 24 indulót regisztráltak. Az aranycsatát a Vasas és a Balaton vívhatta. Az utolsó asszó előtt 40-36-ra a vidéki gárda vezetett. Az utolsó meccsen Bányai Zsombor (20) és a fegyvernem újsütetű egyéni bajnoka, Siklósi Gergely (19) csapott össze. Bányai elképesztő teljesítménnyel rukkolt ki, 9-2-re diadalmaskodott, s ezzel 45-42-re megfordította a Vasas javára a mérkőzést, így tehát Bányai Zsombor, Bakos Bálint (19), Buta Levente (20) és Nagy Dávid (18) nyakába került aranyérem.

A férfitőrözőknél 17 csapat indult, a fináléban az Építők és a Budakalász csapott össze. A két Szabados fivért, Gábort és Kristófot, valamint Zalaba Pétert felvonultató Építők ugyan a mérkőzés elején elengedte ellenfelét, de aztán jó hajrával fordított, és nyert 45-41-re.

A csapatbajnokság legeredményesebb klubja a Vasas lett, amely három – összesítésben pedig öt – aranyéremmel gazdagodott.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS