Otthon, Szegeden

A nyári korosztályos Európa-bajnokságon mutatott, álomcsapatba kerülést érő teljesítmény és az ősz is megmutatta, nem tett rossz lóra a Mol-Pick Szeged férfi kézilabdacsapata, amikor a tavasszal leigazolta a szerb-magyar állampolgár Stefan Sunajkót. A 18 éves, magasra nőtt balszélsővel diskuráltunk az elmúlt néhány hónapról.

reb „Ne haragudj, nem beszélem annyira jól magyar” – szabadkozik előre a 18 éves Stefan Sunajko, pedig nincs különösebb oka a magyarázkodásra a Mol-Pick Szeged ifjú balszélsőjének. Ahhoz képest, hogy csak egyik szülője magyar, jól bírja a nyelvet.

Igaz, nem ez keltette fel a magyar élklub figyelmét, amikor tavasszal próbajátékra hívta.

stefan_sunajko01

Stefan Sunajko gólokkal hálálja meg a bizalmat  •  Forrás: MOL-Pick Szeged

„Az egyik korábbi csapattársam keresett fel azzal, hogy itt van egy érdekes fiú, szerintem tetszene nektek – mondja ezt Marko Krivokapics, a felnőttcsapat másodedzője. – Pont olyan fiatalokat keresünk az utánpótlásunkba, mint ő. Magas balszélső, ami nem tipikus, ráadásul van magyar útlevele. Gyors, jók az adottságai, magasra ugrik és technikás. Fizikailag és fejben is sokat kell még fejlődnie, de csak rajta múlik.”

Stefan kezdetben párhuzamosan kosár- és kézilabdázott, ám amikor választani kellett – hiába a csábítóan erős szerb kosárlabda – a kézi mellett tette le a voksát. Hogy jól döntött, azt nem csak az elismeréssel felérő szegedi szerződés jelzi: a fiatal balszélső nyáron a szerb ifjúsági válogatottal szerepelt az U18-as Európa-bajnokságon, s noha az együttes csak – szerinte több volt bennük – a nyolcadik lett, egyénileg remekelt, és a torna álomcsapatába választották.

Innen nézve szinte nehéz eldönteni, a Szeged vagy ő járt-e jobban a szerződéssel.

Mivel Stefan Sunajko édesapja szerb, édesanyja magyar, mindkét ország állampolgárának vallhatja magát. A nyári korosztályos Eb-n a szerb együttest erősítette, de adódik a kérdés, szóba került-e a magyar nemzeti csapat. Stefan elmondása szerint őt senki sem kereste meg emiatt. A szerbek között képzeli el a jövőt, de semmilyen lehetőséget sem zár ki.

Mindenesetre Juan Carlos Pastor edző komolyan számol a szerb-magyar fiúval, hiszen döntően a felnőttcsapatban számít rá, november végén pedig bajnoki mérkőzésen is bevetette, és a balszélső rögtön megszerezte élete első élvonalbeli gólját. Kevéssel ezt követően a Bajnokok Ligájában is debütált, találatát a svéd Kristianstad bánta. Az NB I B keleti csoportjában pedig nem spórol a gólokkal, tíz meccsen összesen ötvenszer vette be az ellenfél kapuját.

„Amikor Szegedre érkeztem, nagyon megtetszett a város és a csapat, azonnal azt éreztem, hogy itt a helyem – mondja. – Nem először játszom az otthonomtól távol, de az előző csapatomban nálam csak néhány évvel idősebb játékosok szerepeltek, itt viszont a legjobbak készülök. Rendesek a többiek, segítenek amiben kell, a magyar játékosok még a beszédemet is javítják. Ami a sulit illeti, otthon tanulok, csak vizsgázni járok be, itt pedig a fárasztó edzések között sokszor alszom, amikor pedig időm van, felfedezem a várost.”

Krivokapics szerint Sunajko jól feltalálta magát a sztárok alkotta gárdában, s a fiú is azt mondja, hamar otthonra lelt a Tisza-parton. A magyarországi beilleszkedésben segített a bátyja, Filip, aki 2015 óta erősíti a Komlót „Ő jobban beszél magyarul, mint én, segít, mit hogyan kell mondani, illetve a kézilabdáról beszélgetünk” – jegyezte meg a szegedi szélső, kivételesen angolra váltva.

A közeljövő céljaként azt jelöli meg, hogy legyen gólerős és eredményes az NB I B-s juniorcsapattal, illetve tanuljon minél többet a felnőttektől, s fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapjon az első csapatban. Abban maradunk, a bajnokság végén visszatérünk rá – no, meg teszteljük a nyelvtudását.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS