Sokszor, ha étlapon látjuk egy-egy olasz étel nevét, nem is tudjuk, miről van szó. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni. A panzanella saláta egy nagyon könnyű, népszerű saláta, amit mi is egyszerűen elkészíthetünk otthon. Különleges hozzávalók sem kellenek.
Elkészítési idő: kb. 20 perc + hűtés
Hozzávalók:
- 25 dkg szikkadt kenyér vagy zsemle
- 10 szem koktélparadicsom
- 1 fej vékonyra szeletelt lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- 2 evőkanál balzsamecet
- 8-10 levél aprított friss bazsalikom
- parmezán forgács
- só, bors
- ½ dl olívaolaj
A kenyeret/zsemlét felvágjuk, és hideg vízbe áztatjuk. Kb. 5 perc múlva leszűrjük, jól kinyomkodjuk a levét. Beletesszük egy salátás tálba, ráhalmozzuk a paradicsomot, a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, fűszereket, meglocsoljuk a balzsamecettel és olívaolajjal. Jól összekeverjük, nem baj, ha megtörik a paradicsom. Kb. 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk parmezán forgáccsal.
Tipp! Parmezán helyett használhatunk mozzarella sajtot is, illetve akár ízesített krémsajtot is. Van, aki még szeletet, aprított kígyóuborkával is dúsítja.
Jó tudni! A kenyeret kivéve minden összetevője egészséges. Ha esetleg problémát okoz a fehér kenyér, nyugodtan használjunk szénhidrát csökkentett változatot.
Még több olyan recept Egészségséfünktől
Tápérték (100 g)
Paradicsom |
Fehér kenyér |
Balzsamecet |
Parmezán |
Olíva olaj |
|
Energia |
18 kcal |
267 kcal |
74 kcal |
392 kcal |
902 kcal |
Fehérje |
0,8 g |
8,2 g |
6 g |
35,8 g |
0 g |
Zsír |
0,2 g |
3,6 g |
3,9 g |
25,8 g |
100 g |
Szénhidrát |
3,8 g |
49,5 g |
3,8 g |
3,2 g |
0 g |