Panzanella saláta – Egészségséfünk receptje

Sokszor, ha étlapon látjuk egy-egy olasz étel nevét, nem is tudjuk, miről van szó. Ehhez szeretnék egy kis segítséget adni. A panzanella saláta egy nagyon könnyű, népszerű saláta, amit mi is egyszerűen elkészíthetünk otthon. Különleges hozzávalók sem kellenek.

Elkészítési idő: kb. 20 perc + hűtés

Hozzávalók:

  • 25 dkg szikkadt kenyér vagy zsemle
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 1 fej vékonyra szeletelt lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma zúzva
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 8-10 levél aprított friss bazsalikom
  • parmezán forgács
  • só, bors
  • ½ dl olívaolaj

Panzanella saláta - Egészségséfünk receptje

A kenyeret/zsemlét felvágjuk, és hideg vízbe áztatjuk. Kb. 5 perc múlva leszűrjük, jól kinyomkodjuk a levét. Beletesszük egy salátás tálba, ráhalmozzuk a paradicsomot, a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, fűszereket, meglocsoljuk a balzsamecettel és olívaolajjal. Jól összekeverjük, nem baj, ha megtörik a paradicsom. Kb. 2 órára hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk parmezán forgáccsal.

Tipp! Parmezán helyett használhatunk mozzarella sajtot is, illetve akár ízesített krémsajtot is. Van, aki még szeletet, aprított kígyóuborkával is dúsítja.

Jó tudni! A kenyeret kivéve minden összetevője egészséges. Ha esetleg problémát okoz a fehér kenyér, nyugodtan használjunk szénhidrát csökkentett változatot.

Még több olyan recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

Paradicsom

Fehér

kenyér

Balzsamecet

Parmezán

Olíva olaj

Energia

18 kcal

267 kcal

74 kcal

392 kcal

902 kcal

Fehérje

0,8 g

8,2 g

6 g

35,8 g

0 g

Zsír

0,2 g

3,6 g

3,9 g

25,8 g

100 g

Szénhidrát

3,8 g

49,5 g

3,8 g

3,2 g

0 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS