Paralimpia 2016 – Letették az esküt a magyar csapat tagjai

Letették az esküt a szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyző magyar csapat tagjai a Nemzeti Színházban tartott vasárnapi ünnepségen.

A küldöttséget alkotók a színpadon kaptak helyet, az ünnepség kezdetén nagy ováció közepette emelkedtek fel a “mélyből”. A Himnuszt a világhírű operaénekesnő, Miklósa Erika énekelte el.
Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte a magyar paralimpikonokat. Azt írta: bár testben különbözünk, különböznek a lehetőségeink, de a lélek számára nincsenek határok.
“Ha valamit minden sportoló megélhet, az önmaga legyőzésének élménye. Rio már várja önöket, kívánok sikereket, de mindenekelőtt nemes versengést!” – írta az államfő.
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: ezek a sportolók úgy döntöttek, hogy soha nem adják fel.
“Ti vagytok, akik bebizonyították, hogy a lehetetlen nem létezik. A paralimpiák történetében már számtalan alkalommal büszkék lehettünk a magyar versenyzőkre, remélem, Rióban az itt jelenlévő sportolók minden álma teljesül” – mondta, hangsúlyozva a felkészítő szakemberek, valamint a családtagok segítségének fontosságát is.
Brazília magyarországi nagykövete, Valter Pecly Moreira is személyesen köszöntötte a csapatot, leszögezve: nincs kétsége afelől, hogy a magyar paralimpikonok hatalmas sikereket fognak elérni Rio de Janeiróban.
“A brazilok, a riói lakosok, a kariókák nyitott szívvel és tárt karokkal várják a paralimpikonokat, így önöket, magyarokat is” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy az elmúlt napokban beindult a jegyvásárlás is, így remélhetőleg a hangulatra sem lesz panasz a versenyhelyszíneken. Kiemelte, hogy a megnyitó napja, szeptember 7. Brazília nemzeti ünnepe. “Kívánom, hogy 2024-ben Budapest legyen az olimpia és a paralimpia házigazdája!” – tette még hozzá.
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke köszöntötte Imre Gézát, a riói olimpia párbajtőrvívó ezüstérmesét, aki személyesen volt jelen az ünnepségen, s akit hatalmas ünneplésben részesített a közönség.
“Ezek az emberek nem a feladás emberei, ők a hit és remény oldalán állnak – mondta a paralimpikonokról szólva Szabó László. – A remény visz előre, az épít közösséget, az ad erőt. Ők maguk a remény, hogy lehet ez egy jobb világ. Példát mutatnak mindenkinek” – jelentette ki az MPB vezetője, hozzátéve: a csapat készen áll a megmérettetésre, s mindenkit arra kért, szorítsanak a versenyzőknek.
A sportolók részéről Varga Katalin kajakos és Tunkel Nándor erőemelő mondta elő az eskü szövegét. A versenyzők, edzők és kísérők ígéretet tettek arra, hogy sportszerűen küzdenek, tisztességgel képviselik a paralimpiai közösséget, segítik csapattársaikat és példamutatóan képviselik hazájukat, Magyarországot.
Az ünnepségen adták át az MPB által idén alapított díjakat. A Halassy Olivér-díjat Engelhardt Katalin paralimpiai bajnok úszó kapta, aki hetedik paralimpiájára készül. A Paralimpiai Láng-díjat pedig a fővárosi Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon érdemelte ki.
Az ünnepségen rehabilitálták az 1976-os Torontolimpiádon érmeiktől politikai okokból megfosztott magyar csapat tagjait. A paraasztaliteniszező Tauber Zoltán megkapta az utólag mégis elismert aranyérmét, Oláh József atléta özvegye pedig átvehette a bronzérmet jelképező oklevelet.
A betétprogramokkal színesített másfél órás ünnepség végén egy evangélikus lelkész áldással kívánt sok sikert a sportolóknak és kísérőiknek, majd levetítették A lehetetlen határán című filmet, amely a magyar paralimpiai mozgalom történetét mutatja be.
A magyarok első csoportja csütörtökön indul Rióba, majd szombaton és szeptember 6-án követik őket a többiek. A csapat zászlaját a nyitóünnepségen a hetedik paralimpiájára készülő, kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Ráczkó Gitta viszi. Szabó László tíz érmet remél a küldöttségtől.
A fogyatékkal élő sportolók seregszemléjén 43 fős magyar sportolói delegáció vesz részt, ekkora létszámú egyéni versenyzői csapat soha nem indult még Magyarországról.
A magyar csapat:
asztalitenisz (6): Arlóy Zsófia, Berecki Dezső, Csonka András, Major Endre, Pálos Péter, Zborai Gyula
atlétika (5): Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika
erőemelés (4): Mezei Katalin, Sas Sándor, Tunkel Nándor, Sztanó György
evezés (1): Lőrincz Krisztina
cselgáncs (2): Burányi Flóra, Szabó Nikolett
kajak-kenu (4): Varga Katalin, Váczi Anita, Rozbora András, Suba Róbert
kerekesszékes vívás (6): Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Osváth Richárd, Mató Gyula
kerekesszékes tenisz (1): Németh Roland
kerékpársport (1): Butu Arnold
sportlövészet (2): Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
úszás (10): Adámi Zsanett, Engelhardt Katalin, Illés Fanni, Kézdi Réka, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Ráczkó Gitta, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt
triatlon (1): Boronkay Péter

Budapest, 2016. augusztus 28. Schiller-Kertész Judit, a paraatlétika-válogatott szövetségi kapitánya, Varga Katalin kajakozó, Tunkel Nándor erõemelõ és Szekeres Pál, a versenyigazgatóság elnöke (b-j) elõmondja az eskü szövegét a szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyzõ magyar csapat tagjainak eskütételén a Nemzeti Színházban tartott ünnepségen 2016. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. augusztus 28.
Schiller-Kertész Judit, a paraatlétika-válogatott szövetségi kapitánya, Varga Katalin kajakozó, Tunkel Nándor erõemelõ és Szekeres Pál, a versenyigazgatóság elnöke (b-j) elõmondja az eskü szövegét a szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyzõ magyar csapat tagjainak eskütételén a Nemzeti Színházban tartott ünnepségen 2016. augusztus 28-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. augusztus 28. A szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyzõ magyar csapat tagjainak eskütétele a Budapesten a Nemzeti Színházban 2016. augusztus 28-án. Jobbra Szõke Viktória kommentátor és Kovács Koko István olimpiai, amatõr és profi világbajnok ökölvívó. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. augusztus 28.
A szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyzõ magyar csapat tagjainak eskütétele a Budapesten a Nemzeti Színházban 2016. augusztus 28-án. Jobbra Szõke Viktória kommentátor és Kovács Koko István olimpiai, amatõr és profi világbajnok ökölvívó.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. augusztus 28. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke átadja a Halassy Olivér-díjat Engelhardt Katalin paralimpiai bajnok úszónak a szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyzõ magyar csapat tagjainak eskütételén a Nemzeti Színházban tartott ünnepségen 2016. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. augusztus 28.
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke átadja a Halassy Olivér-díjat Engelhardt Katalin paralimpiai bajnok úszónak a szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyzõ magyar csapat tagjainak eskütételén a Nemzeti Színházban tartott ünnepségen 2016. augusztus 28-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. augusztus 28. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Szövetség elnöke átadja a 1976-os Torontolimpiádon aranyérmétõl politikai okokból megfosztott Tauber Zoltán rehabilitációjáról szóló oklevelet a szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyzõ magyar csapat tagjainak eskütételén a Nemzeti Színházban tartott ünnepségen 2016. augusztus 28-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2016. augusztus 28.
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Szövetség elnöke átadja a 1976-os Torontolimpiádon aranyérmétõl politikai okokból megfosztott Tauber Zoltán rehabilitációjáról szóló oklevelet a szeptember 7. és 18. között Rio de Janeiróban tartandó paralimpián versenyzõ magyar csapat tagjainak eskütételén a Nemzeti Színházban tartott ünnepségen 2016. augusztus 28-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd